Őrült olasz befőtt karira

mostarda
Vágólapra másolva!
A mostarda di frutta egy olasz köretkülönlegesség, amely kandírozott, pikáns, mustárral fűszerezett gyümölcsökből áll. Bizarrul hangzik, viszont egy könnyen elkészíthető, izgalmas kísérő, amit akár ajándékba is készíthetnek. 
Vágólapra másolva!

A mostarda di frutta (vagy mostarda di Cremona) egy gyümölcsköret, eredeti receptje Olaszország északi részéről, Cremonából, Lombardia tartományból származik. A mostarda egész vagy feldarabolt gyümölcsökből készül, amelyeket szirupban felfőznek és mustárral ízesítenek, így lesz főtt húsok, például a bollito misto (kb. főtt hús) hagyományos kísérője.

Szép is Forrás: Táfelspicc

Több fajtája terjedt el, köztük a mantovai (mostarda di Mantova), amely birsből, almából és körtéből készül, Viadanában fűszeresebb, Veneto tartományban pépesített körte és birs, és kandírozott citrushéjak kerülnek bele, Veronában zöldségeket is használnak hozzá, Emilia-Romagna tartományban pedig mustot adnak a birs, körte és szilva keverékhez.

A leghíresebb cremonese különlegessége az, hogy egész vagy nagyobb darabokra vágott gyümölcsökből készül, így a mustár, a gyümölcsök íze és a csípősség is jellemzi. A mostarda di Cremonát már az ókorban, kolostorokban a szerzetesek is készítették, így tartósították a gyümölcsöket. Télen gyakran hosszú hónapokig éltek elszigetelve a társadalom többi részétől, ahonnan bármilyen élelmet beszerezhettek, tehát egy biztos eljárás kellett arra, hogy az étel ne romoljon meg. Fűszerezéstől függően szinte mindenhez lehet fogyasztani.

Ma már iparilag állítják elő, a boltok polcain színes, a cukortól áttetszővé vált gyümölcsöket találunk a mostardában, de Olaszországban karácsony környékén friss mostardát is árulnak piacokon és delikáteszekben. A mostarda lényegében kandírozott gyümölcs, tehát az elkészítés kevés aktív munkát, viszont annál több pihentető időt vesz igénybe. Ha nem érnek rá bonbonozni vagy bejglit sütni, szuper karácsonyi ajándék lehet belőle és naponta csak öt percet vesz igénybe. Megéri kipróbálni.

Mostarda di Cremona

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 3 nap
Alapanyagok:

  • 400 g cukor
  • 2 körte
  • 3 szem mandarin
  • 1,5 ek jó minőségű (vagy házi) mustár
  • 2 szem alma
  • 1 kisebb narancs
  • 4-5 szem aszalt füge
  • 1 birsalma

A gyümölcsöket meghámozom, kivágom a magházakat és megpróbálom ugyanakkora darabokra vágni őket. Összekeverem a cukorral és 24 órán át lefedve állni hagyom.

Ezután kevés vízzel (fél csészényi) felöntöm, felmelegítem és 5 percig forralom. Újabb 24 órát hagyom pihenni, majd ezt a műveletet még kétszer megismétlem. Az utolsó forralásnál adom hozzá a mustárt. Kóstolgatni kell, inkább csípősnek mint édesnek kell lennie. Még forrón tiszta üvegekbe töltöm, lezárom és dunsztban hagyom kihűlni.

Főtt és sült húsokhoz, akár halakhoz is kiváló kísérő.