Süssön sütit parázson!

grill desszertek
grillezett ananász
Vágólapra másolva!
Napsütés, húsok, húsz fok: itt a grillszezon, és ha jót akar magának, akkor az édességet is a grillrácson készíti el. Mert mindent lehet grillen, miért pont desszertet ne lehetne?
Vágólapra másolva!

A grillezés lényege, hogy magas hőfokon sütünk hamar egy kis füstös húst, amit bizony édességek készítéséhez is felhasználhatunk.

Grillezett ananász Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A gyümölcsök

Ez a legkézenfekvőbb választás: fogunk egy gyümölcsöt, megforgatjuk cukorban, esetleg vajas-cukros, valamilyen párlattal feldobott szafttal bekenegetjük és karamellizáljuk. Nagyobb, nem túl lédús gyümölcsökre gondolunk, egy málna vagy egy eper szétfolyna a grillen, de az ananász, barack, sárgadinnye, alma, körte majd bátran mehet. Tehetik a húsos rácsra is, de aki precízebb, használjon másik rácsot, vagy törölje le azt. Semmiképpen sem lángon, hanem lassú parázson süsse puhára a gyümölcsöket.

Miután megpuhultak, kell nekik valamilyen ropogós állagú kiegészítő, ami a kekszmorzsától kezdve a szeletelt manduláig bármi lehet., és ezt érdemes köríteni valami hideggel: ez lehet bármilyen fagylalt (klasszikusan vanília), vagy tejszínhab, amelyet nyilván nem helyben fogunk kemény habbá verni - egy szifon, bumm bele két patron és mehet is a hűtőtáskába.

Csokoládés sült banán a fóliában Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A fólia és a csokoládé jó barátok

Nem csak a lapon tudjuk kihasználni a grill hőjét, ebben a közegben ugyanis tökéletesen működik a zacskóban sütés. Elég hozzá egy darab alufólia. Egy banánt hosszában felvágok, csokoládét (oreót, oreós milkát, pilóta kekszet, szól a barbár...) nyomkodok a résbe, egy darabka vajat morzsolok rá, becsomagolom és 10 perc alatt megsütöm. Megpuhul, a csokoládé elolvad, a kifolyó leve pedig karamellizálódik. Nagy kanál vaníliafagyit kíván maga mellé.

Kalácspuding ananásszal és eperrel a grillről Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

A csomagolós grillsütemények királya a kenyér- vagy kalácspuding, de erős induló a morzsasüti is (recepteket a linkeken talál). A tasakokat érdemes otthon összerakni, ami maximum öt percet vesz igénybe, majd feltenni a grillre és 20 percig megfeledkezni róla. Feldobhatják gyümölcsökkel, csokoládéval, de magában tökéletes édesség. Mi ananásszal és eperrel készítettük.

Pirított kalács gyümölcsökkel, recept a hajtás után Forrás: Zirig Árpád/Táfelspicc

Ha a fedeles grill rácsára vastagabb fóliát terítenek, bármilyen otthon előkészített kekszet vagy aprósüteményt süthetnek rajta, elég hozzá lehajtani a grill fedelét, a kis térben rekedő forró levegő tökéletes ezekhez a kekszekhez, a füst pedig különösen jól áll az illatos gyümölcsöknek. A kekszeket érdemes pár centi átmérőjű rúdra formázni, fóliába tekerni, majd a helyszínen felszeletelni és már mehetnek is sülni.

A recepteket a hajtás után találják.

További grillen megvalósítható desszertek: