Paradicsom a konyhán kívül

tom jerry paradicsom gif
Vágólapra másolva!
Lassan beindul a paradicsom- és a lecsószezon (végre!), ráadásul itthon is egyre több féle paradicsomot lehet kapni a piacokon. Amiről viszont viszonylag kevés szó esik ilyenkor, hogy mit lehet a paradicsommal kezdeni a konyhán kívül.       
Vágólapra másolva!

Simítsuk ki vele a bőrünket

A paradicsomban sok béta-karotin található, ami a nap UV sugarai ellen védi a bőrt. Ráadásul likopintartalma a legmagasabb a zöldségek közül, és erős antioxidáns, illetve ránctalanító hatása van.

Paradicsom a strandon Forrás: Origo

Előzzük meg a rákot

Rendkívül gazdag antioxidánsokban, ami a szabadgyökök ellen felbecsülhetetlen segítség a szervezetnek.

Ne az arcunkba tegyük, hanem az arcunkra

A paradicsom az arcbőrbe masszírozva, majd negyed óráig otthagyva hatékonyan szűkíti a pórusokat. Attól függően, hogy milyen típusú az arcbőrünk, különböző paradicsomos keverékeket érdemes használni (zsírosra mézzel és uborkával, szárazra olívaolajjal, normálra citrommal).

Kenjük a hajunkra

Akinek száraz a haja, paradicsompürét keverjen össze olívaolajjal, és kenje be a haját, majd húsz perc után mossa le. Jó lesz.

Tisztítsunk vele edényeket

Savtartalma miatt nagyon jól alkalmazható természetes szagtalanítóként. Egy adag pürével súroljuk át a megtisztítani kívánt műanyag dobozokat, majd a szokásos módon mosogassuk el. Hűtő szagtalanítására is alkalmas ugyanilyen módon.

Kezeljünk vele kisebb égéseket

A paradicsomszósz gyulladáscsökkentő hatását kihasználva enyhíthetünk a konyhai balesetek okozta enyhe (csak nagyon enyhe, bőrpírt okozó sérülésekre, a komolyabb égéseket nem kenegetjük) égési sérüléseken: keverjünk el paradicsompürét némi íróval, és kenjük be vele a sérült területet.