Megéri befőzni, ki ne hagyják!

Befőzés, zöldségek
Vágólapra másolva!
Itt a befőzési szezon, és nagyon megéri nekifogni, akár spórolni akar, akár jó minőségű készételeket akar fogyasztani télen.
Vágólapra másolva!

Bár a nyáron a bogyós gyümölcsökkel, sárgabarackkal már elkezdődött a lekvárfőzés, a java csak a napokban következik. Szeptember végére lesz olcsó a paprika, a paradicsom, a padlizsán, ezekben a hetekben készíthetik el a téli savanyúságokat, lecsót, zakuszkát, ajvárt, tölteni való paprikát vagy padizsánkrémet, most érik a szilva és a csipkebogyó is.

Nem drága

Erről tavaly már írtunk egy részletes külön cikket, amit itt olvashat. Ott levezetjük a tételeket, az eszközök beszerzési árait, lehetőségeit, itt csak a lényeg áll, amelyben tipikus házi befőttek árát (üveg-, energia- és alapanyagköltséget számolva) hasonlítjuk össze hasonló súlyú boltikkal (a házi 550 ml-es üveg kb. 650 g lecsót/lekvárt jelent – a bolti árakat is 650 grammra adtuk meg).

A végeredmény, hogy a konzervipar adalékanyagokkal teli legalsó polcára is rá tud verni a házi befőzés, a vele azonos minőségű prémiumtermékeknél viszont mindenképpen olcsóbb.

Natúr paradicsompüré
Házi (bioparadicsomból): 650 Ft.
Házi (nem bio befőzőparadicsomból): 245 Ft.
Bolti finom: De Cecco rusztikus paradicsompüré: 599 Ft.
Olcsó: sózott papírdobozos püré (500 g): 165 Ft = 214 Ft.

Szilvalekvár
Házi: 715 Ft.
Ez a terület remekül le van fedve az üzletekben, a Hungaro Jam szilvalekvárjából (szintén cukormentes, és nagyon finom termék) a 350 grammos üveg 1210 forint = 2247 Ft.
Olcsó: nem cukrozott, de tartósítószerrel kezelt szilvalekvárból 400 g 869 Ft = 1194 Ft.

Kedvencünk, a csipkebogyólekvár alapanyagköltsége – mivel azt magunk szedjük – csupán a hozzáadott cukor mennyiségén múlik, de úgy készüljenek, hogy az elkészítése rendkívül munkás.

Kész paradicsomszósz tésztára
Házi (bio koktélból): 705 Ft.
Bolti: Don Antonio hagyományos paradicsomszósz 500 g 1250 Ft = 1625 Ft.
Olcsó: módosított kukoricakeményítős bolognai mártásból 400 g 499 forintért jelenti az olcsót ebben a kategóriában = 810 Ft.

Ezeket a termékeket már teszteltük, mindenképpen jobban jár, ha befőzi.

Lecsó
Házi: (bio koktélból): 515 Ft
Bolti: Virágoskút cukkinis biolecsó 720 ml: 583 Ft
Olcsó ár: cukrozott lecsót (680 g) 30%-os paprikatartalommal találtunk 289 forintért is.

Mert nincsenek benne adalékanyagok, mellékízek

Ahogy azt Teszt rovatunk rendszeres olvasói már tudják, az élelmiszeripar gazdaságossági okokból az egészen egyszerű dolgokat is teletömi adalékanyagokkal és cukorral, amelyekre a szervezetnek nincsen szüksége.

Azok a termékek, amelyek jó minőségű alapanyagokból készülnek, adalékok nélkül, a prémiumkategóriába tartoznak és ez az árukat is jellemzi. A házi befőttekben nincsenek adalékok (miért is tennének bele?) így sokkal olcsóbban juthatnak prémiumtermékhez.

Ha mégis azt mondják, hogy a bolti kukoricakeményítős szósz bezzeg sokkal olcsóbb, inkább azt veszem meg, akkor nyugodtan hígítsák vízzel a házi lecsót, a löttyöt kössék meg sűrűre keményítővel, és rögtön az a házi lecsó is sokkal olcsóbb lesz. (Ez csak vicc, nehogy nekiálljanak!)

Aki jó savanyút akar, kénytelen befőzni

A savanyúságoknál külön érdemes megemlíteni, hogy a bolti kínálat szinte kivétel nélkül édesítőszerrel készül, attól van kellemetlen mellékíze. Az édesítőszer mellé telenyomják tartósítószerekkel is, így ha szeretik a jó savanyút, nincs is más választásuk, mint venni pár hektoliter ecetet, és kölcsönkérni egy nagy lábost.

Ecetes zöldparadicsom, sokak kedvence Forrás:Táfelspicc

Lekvár cukor nélkül? Persze, otthon

A lekvárt ráadásul otthon nyugodtan főzhetik cukor nélkül, hiszen a hőkezelés és a konzervtechnológia tartósítja, nem a cukor. Nagy mennyiségű cukor csak a savanyú, rossz minőségű alapanyagok leplezésére kell, cukormentes boltit legfeljebb szilvát találnak, azt is csak a prémiumkategóriában.

Rácsos lekváros süti, örök klasszikus Forrás: Táfelspicc

Mert időt lehet vele spórolni

Aki rendszeresen főz, tudja, hogy egy adag elkészítésének ideje nem a tizede tíz adagénak, hanem a nagyon sok kézimunkát igénylő ételeket leszámítva (a befőttek nem ilyenek) legalább a háromnegyede. Ezt az időt spórolják meg akkor, amikor télen leveszik a kész szószt a polcról, és ráöntik a frissen kifőzött tésztára. Kés, vágódeszka, lábos tisztán maradt, nem kellett zöldséget tisztítani, mosni, sőt, még megvásárolni sem.

Ezért főzzenek be minél többet, hiszen úgy még több időt spórolnak meg!

Ennyi talán elég is lesz a téli pacalokhoz, csülkökhöz Forrás: MTI/Nagy Zoltán

Mit főzzek be?

Jópofa dolgok a csokoládés cicafüllekvárok, mi is írtunk már róluk, de ha már beleállnak egy ekkora projektbe, érdemes olyasmit befőzni, amit el is fogyasztanak. Ha lekváros a család, a szilvalekvárfőzésnek van itt az ideje, íme egy szuper trükk és recept hozzá. De főzhetnek isteni lekvárt az október végén aktuális birsalmából, naspolyából is.

Itt már a megmosott csipkebogyó vár sorsára Forrás: Táfelspicc

Sőt, még csak érik, de kora télen majd szedhetik sokak kedvencét, a csipkebogyót (vagy hecsedlit), ami mint már említettük, rendkívül munkás, de nagyon megéri, felhasználására itt olvashat tippeket.

Hecsedlis tiramisu, ilyenek miatt is érdemes befőzni Forrás: Táfelspicc

Ami kevésbé melós és kifejezetten olcsó, véres hurkához isteni lekvárt ad, az az otelló, recept a linken.

Az alábbi linkeken pedig egy télre elegendő napfényt biztosító befőtt elkészítésére talál recepteket őszi alapanyagokból.:

ecetes zöldparadicsom
zöldparadicsom-csatni
ecetes almapaprika

csalamádé
ajvár
adzsika
harissza
lecsó
paradicsomszósz tésztára
paprikalekvár
fokhagymás-diós cserkó
zakuszka

A zakuszka, az ajvár vagy az adzsika kenyérre kenve egy hideg téli napon mindent visz Forrás: Táfelspicc