Forrócsokoládé-porokat teszteltünk

forró csokoládé kakaó teszt
Vágólapra másolva!
Az otthon is egyszerűen elkészíthető ital porított, közértekben megvásárolható változatait teszteltük türelemmel és tejjel. Rájöttünk, hogy a zacc, a meleg-meszes fal és a kandírozott virágos kakaó folyékony halmazállapotban is létezik.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Sajnos találkoztunk savanyú és pofátlanul édes változatokkal, de ami a legszomorúbb, hogy egyikre sem mondanánk azt, hogy olyan, mint egy forró csokoládé. Ízben, állagban és színben változatos volt a mezőny, de kifejezett kakaós-csokoládés karaktere egyiknek sem volt. A vakteszt során szín, állag és íz alapján értékeltünk, az elkészítési javaslatot betartva, egységesen ugyanazzal a tejjel készítettük. Volt lisztes, sima, vizes állagú, halványrózsaszínes, marcipán- és műanyagízű is. Az összetevők listája a termékben a legnagyobb mennyiségű anyaggal kezdődik - ez itt hétből ötször a cukor, ami a kész italokon érződött is.

Dr. Oetker: Choco-Choco
Összetevők: cukor, glükózszirup, zsírszegény kakaóporok 20%, étcsokoládépor 10% (kakaópor, zsírszegény kakaópor, kakaómassza, cukor), módosított keményítők, étkezési só, aromák (tejszármazékot tartalmaz).

Szép, sötét szín, viszont nagyon híg, semmi testesség, ahogy semmi csokoládéízt, sem mellékízt nem mutat, de legalább nem túl édes. Amilyen folyósnak tűnt, az állaga annál lisztesebb, furcsán meszelt falra emlékeztet, nem mintha valaha nyaltunk volna meszelt falat, de így képzeljük. Nincs vele baj, de nem tett mély benyomást.

Ciok Noir
Összetevők: kakaó 50%, cukor, kukoricakeményítő, aroma, só, emulgeáló E412.

Állaga sűrű, mint egy puding, amely még nem dermedt meg, de fölt már képezett a tej tetejére. Az előzőhöz képest sötétebb szín. Az íze is pudingra hajaz, de nem, inkább egy margarinos-kakaós krém, a mellékíze is ilyen, enyhe bevonatot hagy a szájban maga után.

Simply: the most delicious Hot Chocolate
Összetevők: cukor, kakaó 38%, módosított kukoricakeményítő, aroma.

Klasszikus mély, hidegbarna kakaószín, felkeverés után sokkal sötétebbé válik. Illata égetett cukorra hasonlít, de mégis savanykás, az íze is az, a kakaókat bekeverő kollégát különböző, ebben az esetben savanyú tej használatával gyanúsítjuk, kakaó-, csokoládékaraktere egyáltalán nincs.

Nesquick
Összetevők: cukor, zsírszegény kakaópor 18%, emulgeálószer (szójalecitin), ásványi anyagok (magnézium-karbonát, kalcium-karbonát), étkezési só, aroma, itamin keverék (C-vitamin, niacin, E-vitamin, B1-vitamin, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, maltodextrin), fahéj.

Kicsit fakó barnás szín, nagyon híg állag. A kakaóillat megvan, az íze viszont felvizezett cukorszirupra emlékeztet, ettől biztosan nem alszik el este a gyerek. Nincs utóíz, de nincs csokiíz sem.

Caotina svájci étcsokoládés kakaópor
Összetevők: zsírszegény kakaópor 45% (szójalecitinnel), cukor, csokoládé 7% (cukor, kakaó, kakaóvaj, zsírszegény kakaó, kakaómassza, vaníliaaroma), szőlőcukor, kalcium-foszfát, vaníliaaroma, só, vitaminok (B1, B2, niacin, B6, folsav, B12, pantoténsav).

Nagyon szép sötét színe van, híg, de jó állag. Tipikus kakaóillat, amely az ízben már nem mutatkozik meg, mert ott csak pörkölt aromákat, műanyagot érzünk. Kipróbáltuk az előírtnál hígabb állapotban is, amitől jelentős minőségjavulás következett be, az erős műanyagíz eltűnt, sőt, egészen vállalható kakaót kaptunk.

Eraclea - Cioccolata fondente light
Összetevők: fruktóz, alacsony zsírtartalmú kakaópor (31%), kukoricakeményítő, guarliszt, só, ízesítők.

Húsrózsaszínbe hajló barna szín, amely felkeverés után sötétebb. Parfümös, marcipános illat, amely az ízben visszaköszön édeskés, mandulás, ciános beütéssel. Az állaga poros, ezt valaki vagy szereti, vagy nagyon utálja, ami a mandulás karakterről is elmondható.

Cadburry - Drinking chocolate
Összetevők: cukor, kakaó, só, aroma. Kakaótartalom min. 25%.

Kellemesen, krémes, jó állag, édes kakaóillat. Az íze iszonyú édes, mint egy cukros virágmező, ahol kandírozott virágszirmos kakaót iszunk, amelyben elképesztő mennyiségű cukor van. Ami a legfurcsább, hogy mégis savanykás egy kicsit. Ha nem lenne ilyen édes, akár kakaó is lehetne.