A klasszikus müzli nyomában

müzli teszt
Vágólapra másolva!
Az eredeti, emésztést segítő, letisztult müzliből mára aszalt gyümölcsökkel megrakott, barokkos reggeli lett, a fitneszipar ajánlásával - mit tudnak a boltban kapható gyümölcsös-mazsolás müzlik, és főleg mennyiért?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Az látható, hogy a klasszikus müzlire sok kereslet nem lehet: aszalt gyümölcs, mazsola nélkül. A klasszikus, Bircher - Benner féle hozzávalókból (zabpehely, ddarált dió/mandula, amihez otthon friss gyümölcsöt lehetne hozzáadni) ma nemigen találni müzlit. A kínálat sokszínűségét, tovább fokozza a szabályozás hiánya: a Magyar Élelmiszerkönyv nem tartalmaz a müzlire vonatkozó rendelkezéseket (amit találtunk, az csak az aszpartám és hasonlók felső határértékét állapítja meg, arról, hogy mi nevezhető müzlinek, nincs szó sehol). Ezért nincs mit csodálkozni azon sem, hogy olyan termékeket is müzliként adnak el, ami még egy megengedő értelmezés szerint sem minősül annak.

Forrás: Táfelspicc

A klasszikus recept

Az ősmüzli receptje, amely alkotóelemit vetítettük rá a modern változatokra:

A műzli történetét a linken olvashatja.

Dr. Oetker Vitalis gyümölcsös müzli
gyártó: Dr. Oetker Magyarország
gabona: zab, búza, rozs
mogyoró/mandula: nincs benne
mazsola: 20%
egyéb: szárított gyümölcsök: 20%
ár: 1120 Ft / kg
állag: Pár perc után megpuhul, de nem lesz szottyos.
Nem reprezentatív, de hiteles szociológiai kutatásunk szerint a rendszeres müzlifogyasztók nagy része kiköt ennél, ami érthető: a Dr. oetker mülije brutálisan gyümölcsös, tele van mazsolával, almával, egyéb aszalt cuccokkal, és ez az illatán és az ízén is érződik. Aki szerint a müzli unalmas, íztelen valami, mindenképpen ennek adjon egy esélyt, még akkor is, ha nyilván a sok aszalt gyümölcs és mazsola miatt annyira nem energiaszegény megoldás, mint azt az emberek a müzliről általában gondolják.

Forrás: Táfelspicc

Alpen müzli
gyártó: Weetabix
gabona: búza, zab
mogyoró/mandula: 2,5%
mazsola: 15%
agyéb: nincs benne
Ár: 3840 Ft / Kg
Állag: pár perc alatt: szottyosra, krémesre ázik
Íze jellegzetes "weetabix íz" - aki fogyasztotta a cég más reggeli termékeit, az tudja miről beszélünk: enyhén füstös, kicsit sós íz, ami így leírva talán rosszul hangzik, pedig elképesztően jól áll a müzlinek. Semmi túlzó édesség, sőt, kifejezetten élményszámba megy, ha egy-egy mazsola kerül a kanálra, és ráharapunk. Az egyetlen probléma az állagával lehet: a leggyorsabban ázik túl puhára, ami nagyobb adag végénél már nem az igazi, ha valaki nem szereti a pempős állagú müzlit. Egyébként messze a legdrágább termék volt a maga négyezer forintot közelítő kilós árával.

Forrás: Táfelspicc

Kölln cseresznyés-csokoládés müzli
gyártó: Kölln
gabona: zab
mogyoró/mandula: nincs benne
mazsola: nincs benne
egyéb: étcsokoládé
ár: 2100 Ft / Kg
állag: A zab megfelelőre puhul, a csokipelyhek (vagy mik) azonnal szétáznak, az étcsoki darabkák meg maradnak, ahogy vannak.
Igazi népszerűsködő megoldás, generikus meggy vagy cseresznyearoma, keserű étcsoki kombó az ízben. Egyetlen előnyeként azt tudjuk elmondani, hogy legalább nem túl édes. Ha valaki nagyon szeretné elnyomni a zab ízét valamivel, akkor ilyesmiben gondolkozzon, bár nem tudjuk elképzelni, hogy a második tányér után ne lenne unalmas a cseresznyés csokiíz.

Forrás: Táfelspicc

Knusperone gyümölcsös müzli
gyártó: H. & J. Brüggen
gabona: zab, búza, kukorica
mogyoró/mandula: nincs benne
mazsola: damaszkuszi mazsola, mennyiségmegjelölés nélkül
egyéb: aszalt gyümölcsök: 38%
ár: 800 Ft / Kg
Az Aldi megoldása a müzlire olyan, mint a Dr. Oetkeré, csak kevesebb benne a gyümölcs, nem olyan édes, és masszívabbak benne a magok: ugyanannyi áztatás után itt még bőven volt min kérődzeni. Íze jó, bár kicsit lisztes az állaga, valószínűleg a sok búzapehelytől. 800 forintos kilónkénti árával igazi lopás - ahogy az angol mondja, magyarul jó vétel.

Forrás: Táfelspicc

Cerbona áfonyás müzli málnával
gyártó: Cerbona
gabona: extrudált gabonapelyhek, zab
mogyoró/mandula: földimogyoró: 5%
mazsola: 7%
egyéb: liofilezett áfonya granulátum: 1,4%
ár: 1400 Ft / kg
Ez a termék tulajdonképpen csak nagyon megengedő definíció szerint lehet müzli: gabonapehely helyett extrudált gabonapehelyből áll, tehát inkább kellene az olyan reggeli termékek között versenyeztetni, mint a kukoricapehely például, de a zacskón müzli szerepelt, mi müzliként vettük, úgyhogy müzliként fogjuk értékelni. Müzliként értékelhetetlen. A cerbona szeletekből ismerős extrudált gyöngyöcskék másodpercek alatt szétáznak, semmi értelme nincs bármibe beáztatni. Ha viszont nem beáztatva esszük, hanem a zacskóból, egyfajta dekonstruált cerbonaszeletként, akkor teljesen működik a dolog: aki azt szereti, ezt is szeretni fogja, tekintve, hogy ugyanaz a kettő.