Nespresso: majdnem vége az aranykornak

Nespresso
Vágólapra másolva!
A Nespresso kapszulás szisztémáját sokáig 1700 szabadalmi oltalom védte a másolatoktól, ezek most szép lassan vagy lejárnak, vagy megsemmisítik őket. Szabad az út a konkurencia számára, a kérdés, hogy mire mennek vele.
Vágólapra másolva!

A kapszulás kávé öregebb, mint azt sokan gondolnák: az ötlettel 1976-ban rukkolt elő a Nestlé egyik alkalmazottja, Eric Favre. Az akkor elsősorban üzleti hasznosításra kigondolt koncepció nem aratott különösebb sikert.

Kávégép és kávék Forrás: Táfelspicc

Arra 1986-ig kellett várni, amikor is Favre a kapszulás gép mellé kitalálta az akkor ezen a téren merőben szokatlannak számító, klubrendszerű értékesítést. A kilencvenes évek elején a cég több nagy kávégépgyártóval kötött szerződést (Krups, Siemens, DeLonghi) a kapszulákhoz használható kávéfőzők gyártására. A cég az egész folyamatot szabadalmaztatta, 1996-ban 1700 szabadalom védte a terméket. A szabadalmak 2012-ben kezdtek lejárni (illetve van több olyan is, amelyet megsemmisítettek), ami sok cég számára lehetővé tette, hogy a Nespresso-rendszerrel kompatibilis kapszulát dobjon piacra.

A svájci cégnek ez komoly csapást jelenthet, mivel a kapszulás kávé a leggyorsabban növő üzletáguk, jelenleg évi 4,5 milliárd svájci frankos forgalommal.

A kapszulák és csomagolásuk Forrás: Táfelspicc

A cég veszteségek fölötti aggodalmának jogosságát támasztja alá, hogy a szabadalmak megszűnésével és a konkurensek piacra lépésével a forgalom növekedésének mértéke a 2009-es 29%-ról 2012-ben 16%-ra csökkent. A számok fényében már pár fokkal érthetőbb, hogy a Nestlé miért kezdett olyan kíméletlen pereskedésbe mindenkivel, aki megpróbált a kapszuláspiacra lépni. A perek alkalmával a Nestlé sok millió dollárért kifejlesztett technológiát emlegetett, amit mindenáron meg kellene védeni, a riválisok pedig azzal érveltek, hogy az élelmiszer-ipari óriás visszaél az erőfölényével, és megpróbálja kizárni őket az egyik leggyorsabban növekvő piacról. (Az egyik legpikánsabb történet az volt, amikor a Nespresso korábbi vezetője hagyta ott a céget, hogy megalapítsa saját kapszuláscégét, az Ethical Coffee-t, és a Nespressónak árban jóval aláígérve olyan sikert aratott, hogy 2010-ben abba kellett hagynia az új megrendelések felvételét, miután a négymilliárd kapszulára leadott igény pont a duplája volt annak, amit ki tudtak volna elégíteni.)

Mivel a hazai piacon is megjelentek a más cégek által gyártott kapszulák, megnéztük, van-e félnivalója a nagy öregnek, és ha igen, kitől. A két legegyszerűbben beszerezhető kapszulát (Media Marktban kaphatók) teszteltük a Nespresso egyik sajátja mellett.

A Nespresso kapszulája gyönyörű cremát ad Forrás: Táfelspicc

Ár

Nespresso: egy kapszula 110-130 forintba kerül, mi most a 110 forintos Romát próbáltuk. Sokféle kávékapszulát árulnak, eszpresszóhoz, hosszúhoz, mi ezt az erősebb Romát érezzük a legközelebb egy jó kávéhoz.

Cafe Vergnano Éspresso: egy kapszula ára 99,9 forint, ötféle erősségben kapható.

Café Impresso: egy kapszula ára 99,9 forint, ötféle erősségben kapható.

Az Impresso doboza Forrás: Táfelspicc

Csomagolás

A környezettudatos vásárlóknak talán fontos információ, hogy a legkevesebb hulladékkal a Nespresso jár: a tíz darab kapszula szűk dobozban kapható, és az egyes kapszulákat nem csomagolták további fóliákba, szemben a másik két márka termékével.

A Vergnano doboza Forrás: Táfelspicc

A környezettudatos vásárlók tartsák észben, hogy még az a legkisebb mennyiségű hulladék is rengeteg ezeknél a kapszulás kávéknál, az alumínium- vagy műanyag kapszula minden esetben a szemetesben landol – feltéve, hogy nem tervezzük az újrafelhasználást. Tehát ilyen megközelítésből az egész rendszer úgy, ahogy van, vállalhatatlan, szemben az e.s.e. podos gépek lebomló, illetve a kávégépek, kotyogósok sokkal kisebb mennyiségű szemetével.

Helyreigazítás

A kapszulák környezeti terhelésére vonatkozó fenti állítások egy részében valótlanságot állítunk, amelyre vonatkozó helyreigazítást a linken olvashatja. 
Hiába szép az Impresso cremája, ha az íz lapos Forrás: Táfelspicc

Íz

A három kávét ugyanazzal a géppel főztük. A Nespresso Roma kapszulája sűrű, aromás, illatos főzetet ad, a tetején olyan hibátlan cremával, ami profi gépeknek is becsületére vált volna. A Cafe Impresso Milano kávéja egy fokkal hígabb, az íze pedig sokkal jellegtelenebb, de semmiféle bántó ízt, kellemetlen aromát nem fedeztünk fel benne.

A Vergnanónak a vékony hab a legkisebb baja Forrás: Táfelspicc

A legkiábrándítóbb a Cafe Vergnano kávéja volt. Ebből a Lungót próbáltuk ki, viszont minden várakozásunkat alulmúlta, pedig lefőztük hosszúban is, amitől mondjuk eddig még semminek sem lett jobb íze, de hátha. Kifejezetten rossz és állott ízű kávét kaptunk: ha lefőzzük reggel a nem különösebben minőségi kávét, termoszba tesszük, és másnap reggelig állni hagyjuk, talán akkor kapjuk meg nagyjából ezt a szintet.

A két utángyártott kapszula élményét egy jó kotyogóssal bármikor lehetne hozni egy rendes kávéval, sőt, egy Brikkával még fölé is lehet ígérni.

Tehát a lehetőség adott, az utángyártók pedig felköthetik a gatyát.