Ehető a bolti bolognai?

bolognai mártás címlapkép
Vágólapra másolva!
Bolognait már mindenki evett, legalábbis azt gondolja magáról. Azért, mert valamiben van paradicsom, ne adj' isten hús, még nem bolognai. 
Vágólapra másolva!

Szinte minden bolt és bolthálózat kínál üveges vagy por alakú bolognai szószt, amelyeknek nagyjából annyi közük van egymáshoz, hogy piros a színük. Az összetevők és az íz megmutatja: mindenki elég szabadon értelmezi a bolognai receptjét, hiába fektette azt le pontosan az Olasz Gasztronómiai Akadémia.

A munkát a tésztával kezdtük. Feltettük forrni, és gyönyörködtünk a zubogó vízben, elképzelve, milyen boldogan mártogatják majd tesztelőink a szép piros mártásokba. A romantikus képzelgésből a porok zacskóinak kellemetlen zizzenése rántott ki: ideje lábast fogni, vizet melegíteni, feloldani, bekeverni, tálalni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Milyenek a zacskós bolognaik?

Háromféle zacskós bolognait neveztünk a versenybe. Természetesen húsmentesek, gondosan kimértük a csomagoláson ajánlott vízmennyiséget, betartottuk a javasolt időt. Az eredmény? Izgalmas.

A Tesco által forgalmazott Trattoria Verdit nem kedvelte senki sem. Gyanúnk szerint picivel több vizet kíván, mint a feltüntetett mennyiség, így túl sűrű lett, éppen ezért az íze sem volt megfelelő. Második falatot nem kért senki sem. A Knorra savanykássága miatt nem győzhetett az instant mártások között. A legtöbb nassolni érkező kolléga a Lidl saját márkását találta kellemesnek: „munkahelyi ebédnek bármikor jó lesz.”

A legolcsóbb, 119 forintos Mikado szerepelt a legjobban, de próbálom úgy leírni, hogy ne legyen kétsége senkinek: ez is nagyon messze van a jótól. Ennél majd' háromszor drágább a Knorr, amit a tasak felirata szerint a cég séfjei varázsoltak olaszossá – igaz, hogy fűszeres volt, de lássuk be, durván nem ér ennyit.

Mi van az üvegben?

Örök dilemma, vajon jobbak-e az üvegesek, vagy ugyanaz van bennük, csak nem vonták ki a vizet? Mocskos trükk lenne feszültséget kelteni, mert itt nem az a kérdés, hogy melyik a finom, hanem hogy melyik az, amit ha muszáj, megehetünk.

Kóstoltunk, visszakóstoltunk. Hümmögtünk, nyalogattuk szánk szélét és hideg vízzel öblögettünk. A véletlenül megvásárolt Ovko bolognai bébiétel azonnal kiesett. Oké, hogy nincs benne se színezék, se tartósítószer, de az íz is teljesen kimaradt belőle. Kis répa, kis husi – szinte sajnálom a babákat, hogy ezt kell enniük.

Milyen az igazi bolognai?

1982-ben az Olasz Gasztronómiai Akadémia meghatározta és leírta a receptet. A bolognese az alábbiak szerint készül, a leírást az Akadémia oldalán található receptből fordítottunk. Kattintsanak ide, próbálják ki az egyet, az eredetit, az igazit.

A versenyt fej-fej mellett a Felix és a Heinz nyerte. Meglepetés? Volt, aki erre az eredményre számított, akadt olyan, aki meglepetést jósolt. Egy biztos – akárcsak a poroknál, a csoportelsőség itt sem jelenti azt, hogy ezek ízletes, finom termékek.

Vásárlásnál érdemes figyelni a címkékre, abból kiderül, vajon színezett-e a bolognai, van-e benne adalék vagy sem, mert nagy a szórás.

Lapozzanak a részletes értékelésért!