A Milano mellől származó mascarpone, bár őshazájában, Olaszországban a legnagyobb szívnyugalommal nevezik sajtnak, egy tejsavas alvasztású tejszín, amelyet otthon is elkészíthetnek. A teljes tejszínt lassan melegítik fel 90-95 fokra, 1% citromsavat adnak hozzá, amelytől sűrűvé válik. A megalvadt masszát 6-7 óra alatt szitákon csöpögtetik le, és 350-500 grammos dobozokban forgalmazzák. Mivel nem tartalmaz állati eredetű oltóanyagot, vegetáriánus diétákban is alkalmazható.
Mivel ilyen egyszerű, nem érlelt, és nem is tartalmaz adalékanyagokat, a végeredményt a felhasznált tej, illetve az abból készült tejszín íze határozza meg. Zsírtartalma 40% körüli - nem szárazanyagtartalomra, hanem teljes tömegre vetített zsírtartalom-, ezt a bolti termékek meg sem közelítik. A mascarpone szárazanyag-tartalma 40-45%.
A boltban található termékek mind mentesek voltak a szükségtelen alapanyagoktól, így külsőre csak az ár és a zsírtartalom különbözteti meg őket.
zsírtartalom a szárazanyagban | ár/kg | |
Szarvasi | min. 80% | 2692 ft |
Milfina | 85% | 1598 ft |
Lovilio | 78% | 1596 ft |
Goldsteig | 82% | 2796 ft |
Auchan | min. 80% | 1590 ft |
Despar | 78% | 1596 ft |
Tesco | min. 80% | 2316 ft |
Egyértelmű győztes a Goldsteig lett, ami az egyik legmagasabb zsírtartalmú és a legdrágább termék volt a tesztben. Zsíros, selymes állaggal és édeskés, jól felismerhető, enyhén sajtba hajló ízzel vert mindent. A másik két drágább mascarpone közül a Tesco saját márkása túl lágy állaga és jellegtelensége miatt bizonyult a legkevésbé jónak. A Szarvasiban pedig nem fedeztünk fel semmiféle olyan jegyet, ami hozzáadna ételünkhöz, és ezt az ártalmatlan alapszintet olcsóbban tudják a Spar és az Auchan sajátmárkás mascarponéi. Hiba nincs bennük, de megkülönböztető karakter se sok.
Az ár-érték arány győztes a Lovilio lett, enyhén édes, tejes ízével. A Milfina kissé meglepett minket, sárgás színe miatt is kilógott a sorból, de a tehénistálló szalmás karaktere is kicsit túl van benne lőve, viszont sós fogásokba nagyon jó választásnak tűnik ezzel a mascarponénak túl erős ízzel.
Ami viszont a lényeg, hogy végre találtunk egy termékcsoportot, ahol egy tesztelt márka sem lógott ki a sorból, mindegyik olyan volt, amit elvárunk, amilyennek lennie kell egy mascarponénak, és ez nagy öröm.
Persze baj azért itt is van.
A mascarponék között árult és nagyon nagy betűkkel szedett mascarpone feliratos mascarpone krém minden, csak nem mascarpone, hanem egy utóhőkezelt cukrászati és gasztronómiai készítmény.
Az összetevői listáján láthatják, ez egy adalék és sűrítőnyagokkal felnyomott helyettesítő termék, ami még olcsónak (1938 ft/kg) se mondható. Fogadják el, light mascarpone nincs, legfeljebb kellemetlen utánzat, vagy készítmény, vagy mi ez.