Ehető bolti kenőmájas kerestetik

kenőmájas teszt májas pástétom címlapkép
Vágólapra másolva!
A kenőmájas sokak számára alapélelmiszer. Képesek lemondani akár a fagyiról is, de hogy nélkülözzék a májast, kizárt! Mások meg sem kóstolják. Az ipar rémtetteire hivatkoznak, patkányokat és hulladékfeldolgozást emlegetnek. Lássuk, mi az igazság, létezik-e ehető sertéskenőmájas?
Vágólapra másolva!

Ipari piszok ez a termékcsoport is

Szomorúan tapasztaltuk, hogy a hazai élelmiszeripar rossz berögződései itt is jelen vannak.

Kevés máj, rengeteg adalék, felesleges vegyi anyagok. A legtöbb még az előírt májassági minimumot sem teljesíti, nyilván nem is írják rá, hogy kenőmájas, csak messziről úgy néz ki, sok vásárló úgyis csak a színre megy. Látják a barnás-rózsaszín tömlőt, rápillantanak az árcédulára, már dobják is a kosárba, ahelyett, hogy egy pillanatra megállnának, és elolvasnák a csomagoláson szereplő összetevőket.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az igazán fifikás májasfogyasztók házilag készítik kedvencüket, hiszen a legtöbb készen kapottnál olcsóbb és fényévekkel jobb a saját – ez ismét az a kategória, ahol nem áll meg a gyakran hangoztatott indok, hogy nincs pénz, azért kell a bolti. Aki eddig nem mert nekiállni, ezt a receptet próbálja ki.

Mennyi máj kell a májasba? És a kenőbe?

Akkor használható a májas megnevezés, ha a késztermékre vonatkoztatva a felhasznált máj aránya legalább 12% (m/m).
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint azt nevezzük kenőmájasnak, ami világos szürkésbarna, homogén szerkezetű, jól kenhető húskészítmény. Az előírt átmérő legalább 30 mm, természetes vagy mesterséges burkolatba van töltve, és főzéssel hőkezelik.
Nem támasztunk nagy igényeket a kenőmájas iránt: a késztermékre vonatkoztatva a felhasznált máj arányányak legalább 25% (m/m) kell lennie.

A többi százalék lehet: gyártási szalonna alapanyag, sertéshús, sertésfejhús, véreshús, sertés- és marhavágás mellékterméke, ehető belsőség, továbbá jelleg- és ízkialakító anyagok, az EU-ban ebben a termékcsoportban engedélyezett adalékanyagok, és a szója, természetesen.
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Felmerült bennünk, hogy kenyér nélkül esünk neki, de a valóságban sem csak úgy magában járnak rá a hűtő környékén bolyongó éhezők. Fehér kenyeret vásároltunk, arra kentük a kóstolót – nem volt nagy összeveszés, a rangsorban majdnem mindenki egyetértett.

Van rosszabb a rosszak között

Kezdjük a végéről. A legutolsó helyezett a Tesco Value májasa lett, legtöbben az első falat után a kukába dobták. Egy picivel előzte csak meg a Finonimo – ha rajtunk múlna, mindkét terméktől megvonnánk az élelmiszer-besorolást.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ehetőnek a cseh gyártmányú dobozos Pikok bizonyult, de finomnak egyedül a kontrollcsoportnak vásárolt - tehát országosan egyáltalán nem elérhető - Tibesz-hús által gyártott füstölt májast nevezhetjük.

Minden más a középmezőnyben, vagy az alatt végzett.

Ha szeretnék tudni a részleteket, az árakat és az őszinte véleményünket, lapozzanak.