Kukoricát konzervből? Akad köztük ehető?

Kukorica, konzerv, konzervkukorica címlapkép
Vágólapra másolva!
A kukoricát még akkor sem frissen tesszük az ételbe, ha szezonja van. Még nyáron is a fagyasztott és konzerváruhoz nyúlunk, csövet csak azért veszünk, hogy megfőzzük, és lerágjuk a szemeket. Alig van valaki, aki lefejtené és frissen tenné a salátába, vagy mondjuk a prosztó Tex-Mex-féle csilis babba.
Vágólapra másolva!

A dobozba zárt kukoricák használata nagyon elterjedt. Kényelmes megoldás, hiszen csak fel kell bontani, máris ott várja a szakácsot egy adagnyi édes, illatos és puha kupac – legalábbis papíron. Több csalódás és ehetetlen termék után úgy gondoltuk, ideje összehasonlítani a legismertebb márkákat a kevésbé elterjedtekkel, hogy megtaláljuk a legfinomabbat az impotens hódítók közül.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A szuperédes egy fajta, nem ízesítés

Ez a csemegekukoricák ligája. A csoporton belül egyre népszerűbbek a szuperédes fajták, amelyek szép sárga szemmel és igazán finom ízzel kecsegtetnek; édesebbek, mint a normál csemege. A cukrozott kukorica sem csak a kilencvenes évek rossz tréfája volt, a metódus sajnos megmaradt. Máig több az agyoncukrozott termék, ahol az édes ízzel próbálják leplezni a zöldség középszerűségét, mint az eleve édes ízű kukoricaszemeket tartalmazó, hozzáadott cukortól mentes. Nem jelenthetjük ki, hogy kizárólag az olcsóbbak jellemzője ez, hiszen a drágább, márkás konzervek között is találunk cukrozottakat.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Használják az orrukat és a szemüket!

Érdemes nemcsak a sárga szemekre, hanem a lére is figyelni: annak illata sok mindent elárul. A mennyiség is fontos, hiszen például a Heinz kukoricája úszott – nagy volt a doboz, de a valóságos töltőtömeg kicsi. Vásárláskor ezt is nézzék meg, mindegyik csomagolásán ott találhatók az adatok. Ha az árakat nézik, ne a nettó súlyt figyeljék, hanem a valóságot fedő töltőtömeget; természetesen mi is ez alapján számoltunk.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ne vegyék a cukrozottat!

Tanácsunk annyi, hogy válasszák a nem cukrozott változatokat. Ezeket kiszűrni nagyon egyszerű, csak meg kell fordítani a dobozt, hátul találják az összetevőket. Még az sem igaz, hogy ezek drágábbak, hiszen például a Lidl bolthálózat Freshonájának 698 Ft kilója – ár-érték arányban ez egy jó választás lehet. Emellett csupán a kilónként 1084 forintba kerülő Globus Szuperédest tudjuk kiemelni. Egyik sem tökéletes, de talán ezeknek van a leghomogénebb íze.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szinte minden más erősen középszerű, vagy éppen az ehetetlenség határát súrolja, mint amilyenek a Le Soleil vagy a Tesco Value. Az eddig is ismert igazság fennmaradt, miszerint a gyorsfagyasztott kukoricákkal jobban járunk – azonban a pici kiszerelés azokból ritka, és nem mindenki rendelkezik mélyhűtővel.

Lapozzanak, a lényeg ezután jön, a következő oldalon!