Eszik bolti pacalpörköltet?

pacal, pacalpörkölt
Vágólapra másolva!
Kétféle ember létezik. Az egyik szereti a pacalt, a másik nem. Ez utóbbiak valamiért szeretnek hangosan pfujolni, sarkos véleményt hangoztatni azokkal szemben, akik egyszerűen csak jóleső érzéssel kanalazzák a marhagyomorból készült eledelt.
Vágólapra másolva!

Idehaza a pörköltes vagy leveses változat a legelterjedtebb, de az alapanyagban bőven van lehetőség – korábbi cikkünkben mindent leírtunk a pacalról, okvetlenül olvassák el. A lehetőségre természetesen a konzervipar is rábukott, évtizedek óta a boltok polcain találhatjuk a fémdobozba töltött pörkölteket.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Míg régebben csak két-három különböző volt, mostanra megnőtt a kínálat, mi öt bolthálózatot érintve hétfélét találtunk. A kiszerelés mindegyik esetében egyforma, 400 grammos, de megegyezik a betöltött pacal tömege is, mindnél 115 gramm.

Átnézve a címkéket, további ismétlődéseket is találhatunk: a Szegedi Paprika Zrt. két cégnek is végez bérgyártást, míg a Bükkben található bélapátfalvai Fish and Food Kft. háromnak – némi földrajzi csavarral a Kunsági márkanevűt is.

Búzaliszt és kukoricakeményítő

Minden egyes termékben található belőlük, van amelyikben több is, és van, amelyikben az összetevőlista elején, tehát nagy arányban. Mivel mi otthon el tudjuk készíteni a megfelelő húzós pacalállagot testidegen sűrítőanyagok nélkül is, sajnáljuk, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv ezt engedélyezi.

Pacalpörköltbe búza még nokedli formájában sem való, hiszen főtt burgonyával esszük.

Ez itt a jó pörkölt receptje, amelynek összetevői kevés konzerv összetevőivel vannak köszönőviszonyban.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Érdemes megpróbálni?

Ugye mindenki arra kíváncsi, hogy ehetők-e? A menzai minőséget hozzák, de ez a menzát minősíti, hiszen egy korrekt pacallal egyik sem versenyezhet. Örömteli, hogy találtunk ízfokozómentes konzervet is, a fantáziadús nevű Pacalpörköltben, a Kunságiban, a sparosban és az Aldi saját márkás Primanájában sem volt. Ezekbe csupán aroma került – de jó lenne, ha ezt is el lehetne hagyni! A Tesco konzervjébe a vegyi anyagok mellett sertéshús is került, míg a szegediek által gyártott lidl-s Baroni és a Házias Ízek elég hosszú összetevői listával rendelkezik.

Hogy reális legyen a kóstolás, sikerült pacalszüzeket is beszerveznünk. Kellemes élmény volt számunkra, hogy végigcsinálták. Hogy nekik milyen élmény volt? Vegyes... Összesítve a véleményeket a Primana lett a kedvenc, a legtöbben pedig a túl paradicsomos Pacalpörkölt márkájú pacalpörköltet utasították el.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha önök is kíváncsiak a részletekre, lapozzanak!