Minden harmadik savanyú káposzta ehető

savkáp nyitó
Vágólapra másolva!
Az, hogy kevés finom savanyúkáposztát tudtunk összevásárolni a boltokban, nem volt meglepő, az viszont igen, hogy kevés ehetőt találtunk. Már nem fizikai, egészségügyi értelemben ehetőt, mert úgy nyilván az volt mindegyik, hanem olyat, amit önszántunkból is megvásárolnánk.
Vágólapra másolva!
Forrás: Origo

Mi az a savanyú káposzta?

A jó öreg Magyar Élelmiszerkönyv szerint olyan természetes savanyítással előállított termék, amelyet a káposzta torzsájának eltávolítása után az egyöntetű, vékony káposztaszeletek tejsavas erjesztésével készítenek. A tejsavas erjesztés mikéntjére ugyan nem térnek ki a könyv derék szerzői, de ezt a káposzta esetében mindenütt ugyanúgy csinálják: sóval. (A tesztelt tételek közül egyben volt valamilyen megmagyarázhatatléan okból tejsav, és végeredmény ismeretében azt kell mondanunk, hogy nem feltétlenül termékeny irány ez az ipari káposzta savanyításban.)

Magyar vagy külföldi?

A kedves olvasó nyilván már meg is írta az európai értelmben vett kommentet, hogy "Gratulálok a "tisztelt" zsorigo (igen, így, kisbetűvel!) "zsurnalisztáinak", megint sikerült lehúzni egy olyan hazai terméket, amiben világelsők vagyunk! :((((( Nem értem, miért van szükség arra, hogy ilyen amatőr, hozzá nem értő emberek írjanak a káposztáról :((", mert arrra számít, hogy megint azzal jövünk, hogy bezzeg a külföldi savanyú káposzták.

Nos, a kedves olvasó ezúttal téved, a helyzet ugyanis az, hogy a tesztbe bekerült külföldi savanyú káposzták is ugyanolyan rosszak, mint a magyarok. Olyannyira, hogy az elfogadhatónak ítélt, "Ach ja" csoportba a két magyar mellé egy német és egy osztrák tudott bekerülni, ami mindenképpen magyar győzelemként könyvelhető el. Az már kevésbé, hogy ezek közül egyik sem volt ún. "igazán jó" káposzta, csak éppen a mezőny ennyire tragikus.

Fehérboros vagy nem fehérboros?

Teljesen mindegy. A savanyú káposztákon nem érződik, hogy tesznek bele (egyébként is: általában 2% körüli mennyiségekről beszélünk, attól meg sokat nem érdemes várni, ugye).

Van olyan jó, mint a házi?

Dehogy van.

Az iparilag savanyított káposzták szinte mindig túlságosan savasak, pedig a jó savanyú káposzta egyáltalán nem attól jó, hogy lemarja a fogzománcot. Volt szerencsénk a tesztelés mellé, a tételek között Takács Lajos séf által házilag készített savanyúkáposztát kóstolgatni amolyan viszonyítási alapként. A természetesen, kellő idő alatt savanyított, jó minőségű káposzta íze enyhe, sokrétű, egyáltalán nem vad, mégis karakteres, savanyú. Nos, ez az, amit egyik bolti termék sem tudott: vagy a könnyünk kicsordult, vagy édes volt a káposzta, középút nuku.

Mielőtt belevágunk, olvasgassanak:

Arról, hogy hogyan érdemes káposztát savanyítani