Szőrszál a sajtban, és egyéb szörnyűségek

szőrös sajt
Vágólapra másolva!
A natúr ömlesztett sajt olyan termék, amit nagyon kevesen tudtak elkerülni: szinte minden gyerek ette már és eszi majd rendületlenül a szendvicsek elengedhetetlennek hitt alkotóelemét. Sokaktól hallani, hogy már ezek sem a régiek. Teszteltük, hogy így van-e!
Vágólapra másolva!

Általános közvélekedés, hogy ez a kategória a tejipar alját jelenti. A megítélésen csak rontott a tavalyi év egyik legnagyobb élelmiszeripari botránya. Talán emlékeznek arra a tavaly októberi hírre, amikor a gyártó ERU telepén döbbenetes viszonyokat tárt fel a Nébih. Nem lehet véletlen, hogy a hírhedt Campingből és a Víkend sajtból sem találtunk a polcokon.

A mezőny Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

160 tonna hulladék

Akkor kiderült, hogy rendszeresen újrahőkezelték a lejárt alapanyagokat és selejtjeiket új késztermékek előállításához. Az élelmiszer-biztonsági hatóság több mint 160 tonnányit semmisített meg azonnali hatállyal. A cég készletét zárolták, az üzletekbe kikerült sajtjaikat visszahívták.

Az elterjedt hazai márkák, mint a Boci, a Mackó vagy a Medve alaposan beégtek mindenki tudatába. Nem véletlen, hiszen szinte mindenütt megtalálhatók a plázáktól a sarki kisboltokig, Peresztegtől Nyékládházáig. A kilencvenes években már több kihívójuk akadt, mára viszont még gazdagabb lett a kínálat: magyar, cseh, lengyel, német, osztrák és francia ömlesztett sajtokat is találtunk a hűtőpultokban.

Ennyi maradt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mit mond az Élelmiszerkönyv?

Aki ilyeneket vásárol, leginkább kétféle termékkel találkozhat, ömlesztett sajttal és ömlesztett sajtkészítménnyel.

Az ömlesztett sajt (MÉ 2-51/09/12) a Magyar Élelmiszerkönyv szerint „egy vagy több sajtféleségből, tejalkotórészek és/vagy egyéb élelmiszerek hozzáadásával vagy ezek nélkül, aprítással, keveréssel, hőkezeléssel (ömlesztéssel) és emulgeálással előállított tejtermék.”

Sajtból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával készül. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége nem haladhatja meg az 5% (m/m)-ot.

Az ömlesztett sajtkészítmény (MÉ 2-51/09/13) olyan termék, amely sajtból, víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír, valamint egyéb tejtermékek hozzáadásával állítottak elő. Fontos, hogy a végtermék szárazanyagában a sajt mennyisége legalább 51% (m/m) legyen, a tejcukortartalom nincs korlátozva.

Hogy készül?

Homogenitásukat, állagukat az aprított komponensek alapos, gépi úton való keverésével biztosítják. Az anyagkeverék ömlesztését – ömlesztősók jelenlétében – legalább 70 °C hőmérsékleten 30 másodperces hőntartással vagy ennél nagyobb hőmérséklet-időtartam kombináció alkalmazásával végzik.

A végtermék csomagolását általában forrón (70-80 °C hőmérsékleten), híg állapotban célszerű végezni - így biztosítható, hogy az ömlesztett sajt hézagmentesen kitöltse a csomagolóanyagból kialakított teret.

Sárgább, mint a többi Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Na, milyen a kínálat?

Ahol lehetett, nem csak a zsír-, hanem a sajttartalmat is kiírtuk, ám a legtöbb dobozra ez nincs ráírva. A középmezőny erős, de a végeken is akad kiemelkedően jó és durván pusztító termék. Aránylag könnyű volt a legjobbat megtalálni, egyöntetűen a lengyel Kiri lett a kedvenc. Kár, hogy ez a legdrágább, ám megnyugtató, hogy kapunk valamit a pénzünkért.

A második helyen hosszas viták után a Président végzett, ami ugyan natúr ízesítésű volt, de az alapját cheddar sajt adta. Az utóíze egyeseknek túl sok volt, ám a középszerű vagy az alatti mezőnyben még ez is elég volt egy ezüstéremhez. A bronz retró jellege végett a Bocié lett, igaz, itt már elég erős ugrás volt lefelé.

Hoppá, egy szőrös sajt! Forrás: Origo

A legrosszabb mindenki szerint a sparos S-Budget 199 forintos ömlesztett sajtja, gyakorlatilag súrolja a merénylet fogalmát. A szintén nem túl kiemelkedő Tollét soroltuk mellé – nem is az íze volt ennyire kellemetlen, hanem a benne talált méretes szőrszál vette el sokak kedvét.

Lapozzanak, most jön a lényeg!