Hagyjuk a rossz trappistákat, szokjunk át a goudára!

gouda sajt
Vágólapra másolva!
Bár itthon még mindig a trappista a legnépszerűbb sajt, a gouda általában jóval megbízhatóbb minőséget hoz. Legalábbis ezt hittük, mielőtt nekiláttunk a tesztelésnek, mert azért vannak különbségek.
Vágólapra másolva!

Amikor nemrégiben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a laktózmentességről tartott tájékoztatót, nagy örömmel hallottuk, hogy hivatalosan is ajánlották a félkemény és kemény, hosszú érlelésű sajtokat. Egy tejérzékeny gyerekkel szerzett széles körű tapasztalataink okán tényleg csak bólogatni tudtunk.

A laktózmentesség lehetőség is

A tejérzékenységgel járó macera mellett (nagyrészt kinőtte szerencsére) egyfajta tanulási folyamatnak is felfogható az az időszak, amikor az ember minden terméknek mániákusan bogarássza az összetevőit. A teljes piacról összesen 4-5 termék maradt, amit nyugodt lélekkel adhattunk egy problémás egyévesnek, és bizony ezek között egyetlen hazai gyártású sem akadt.

Eléggé különböznek, ugye? Forrás: Origo

Az éveken át használt, szigorúan megválogatott sajtok közül végül kettő tapadt meg a családi háztartásban tartósan: a parmezánok (minél öregebb, annál jobb) és a goudák. Sajnos, a Parmából származó sajtok aromája sok fogyasztó számára megosztónak számít, de a gouda jóval közelebb áll a magyarok által oly nagyon kedvelt vagy talán csak megszokott trappistához. Kivéve, hogy sokkal, de sokkal finomabb.

A hollandok egyik kincse

A gouda íze és állaga könnyen befogadható, nem különösebben szélsőséges,

illata éretten sem erős. Hidegen szépen szeletelhető, tökéletesen alkalmas szendvicsekhez.

Jól reszelhető, így olaszos tésztákhoz, sült zöldségekhez, lángoshoz is kiváló. Zsírtartalmának köszönhetően olvadni is kellemesen tud, melegszendvicsben reszelés nélkül is pompásan hozza az elvárt nyúlósságot, mindenféle műanyagos mellékhatás nélkül. A fanatikus rántottsajt-hívők számára is jó hírünk van: korábban alaposan kipróbáltuk, és a gouda pompásan szerepelt rántott-tesztünkön. „Kellemesen félkemény maradt, és nem bukkant fel semmilyen oda nem illő aroma” - írtuk róla rántás után.

Ha eddig nem derült volna ki egyértelműen, most már tényleg eláruljuk, hogy nagyon szeretjük a goudát. Ezért is választottuk legújabb tesztünk alanyának, hogy minél inkább képben legyünk a választékot tekintve, és egy kicsit azért is, hogy terjesszük az igét.

Még kisebb a mezőny, mint ahogy látszik Forrás: Origo

Kóstoló csapatunk nem sajtszakértőkből állt, de csak olyan fogyasztók teszteltek, akik rendszeresen fogyasztanak goudát, és fontos számukra a minőség. Mivel évek óta esszük ezt a bizonyos típusú sajtot, mindannyian rendelkeztünk kedvenc márkával, így némi előítélettel is.

A kóstolás során bebizonyosodott, hogy bár a kedvencünket joggal vásároljuk, azért bizonyos dolgokat nem feltétlenül tudunk róla, és értek minket kisebb meglepetések.

Ha szeretné tudni, melyik goudát szerettük a legjobban,

kattintson, a következő oldalon eláruljuk.