A legpontosabb navigációs rendszert építi Kína

Vágólapra másolva!
A jelenleg létező navigációs rendszereknél is nagyobb pontosságút épít Kína. A Hszion százszor pontosabb lesz, mint a GPS. 
Vágólapra másolva!

A kínai napisten után Hszihének (Xihe) elnevezett rendszer használatával kültéri területen 0,1 méteren belüli, beltéri területen 3 méteres távolságok pontos meghatározására lesz lehetőség a jövőben. Ez a jelenleg használt rendszereknél csaknem százszor pontosabb pozicionálást jelent, a GPS például 10 méteres távolságon belül képes meghatározni az objektumok helyét - mondta a Hszihe egyik fejlesztője.

Az új navigációs rendszer az együttes valós idejű precíziós pozicionálás, a CRP néven ismert technológia használatán alapul, amelyet korábban a navigációs szatellitrendszerek pontosságának növelésénél alkalmaztak. A Hszihe terepen való tesztelése jelenleg is folyik, az első alkalmak rendre sikert hoztak - tájékoztatott a tudományos és technológiai minisztérium.

A hivatal közlése szerint az évtized közepére egy városi pozíciós rendszer kiépítése is szerepel a központi kormány tervei közt, elsőként a legnagyobb kínai városokban, így Pekingben és a kelet-kínai Sanghajban alkalmaznák. Jelenleg négy jelentősebb navigációs rendszer működik a világban, ezek: az Amerikai Egyesült Államok által kifejlesztett GPS, az orosz Glonass, az Európai Unió Galileója és a kínai Beidou.