2002: az internet, informatika egy éve

A számítástechnikában az idei év sokak szerint a vezeték nélküli eszközöké volt. 2002-ben kezdtek a gyártók kínálatában általánossá válni az igen kiterjedt tudással és színes képernyővel rendelkező kézi számítógépek (PDA-k), folytatódott a notebookok fejlődése, novemberben pedig megjelent a már hosszú ideje marketingelt Tablet PC. Szintén az év végi időszak újdonsága, hogy Magyarországon is megjelentek az ilyen típusú eszközöket kiszolgáló WLAN, azaz vezeték nélküli hálózati szolgáltatások.

Írásfelismerés, hangvezérlés a tábla PC-ben

Forrás: ORIGOA Tablet PC - amit magyarul nevezhetünk akár tábla PC-nek is - lényegében egy notebookhoz hasonlítható, az utóbbi hetekben számos hardvergyártó által  piacra dobott eszközök közös tulajdonsága a Microsoft külön erre a célra kifejlesztett operációs rendszere, a Windows XP Tablet PC Edition. A szoftver és az elforgatható érintőképernyő segítségével a tábla PC-k képesek a kézírás felismerésére és digitális formátumba konvertálására, az operációs rendszer másik újdonsága pedig, hogy kezelése emberi beszéddel is történhet: az egérrel való kattintgatás helyett így például hangunk segítségével is böngészhetjük a gépen található fájlokat, végezhetünk műveleteket.

Tábla PC-teszt
Nemrégiben gyakorlatban is kipróbáltuk az egyik Tablet PC modellt...... és erre jutottunk

Az igen trendi külsővel rendelkező tábla PC-k november elején kerültek forgalomba az Egyesült Államokban, azóta magyarországi üzletekben is fel-feltünedeznek, igaz, igen borsos áron. Ezen eszközök mindegyike 10-12 coll átmérőjű érintőképernyővel rendelkezik, egyes modelleket pedig a hagyományos noteszgépekhez hasonlóan billentyűzettel is felszereltek. Az eszközök zöme támogatja valamelyik ismert vezeték nélküli adatátviteli szabványt, s tipikusan valamilyen kisfogyasztású, 800 MHz-1 GHz órajelű processzor és 20-30 GB-os tárkapacitású merevlemez található meg bennük. Az típustól és felszereltségtől függően 1700-2500 dollár közötti árú eszközök tömege 1,3-1,5 kilogramm.

Multimédia kézi számítógépen

Míg a Tablet PC igazi újdonságként jellemezhető, ez korántsem mondható el sok-sok éve ismert kézi számítógépekről. A PDA-gyártók az idei évben nem szolgáltak forradalmi újítással, a termékek fejlődése ennek ellenére nyugodt ütemben folytatódott. Bár megjelentek az első Intel Xscale lapkát tartalmazó Microsoft Pocket PC-t futtató kézi számítógépek, a chip nyújtotta teljesítménybeli előnyöket megfelelő operációs rendszer és szoftverek híján még nem lehet kiaknázni. A tenyérgépek piacán a Palm továbbra is megőrizte piacvezető pozícióját, ám a nagy konkurens Pocket PC-ket gyártó HP az eladások egyre nagyobb hányadát volt képes megkaparintani. A Palm érdekes húzása volt egy végletekig lebutított, ám extra olcsó (mindössze 100 dollárba kerülő) PDA piacra dobása, illetve az, hogy új felsőkategóriás gépe esetében a korábbi Motorola Dragonball lapkákról a nagyobb teljesítményt biztosító, ARM-architektúrájú chipekre tért át. A multimédiás funkciók használatát is lehetővé tevő lapkához új operációs rendszer is készült a Palm OS 5 képében.

Hordozható erőművek

A hordozható számítógépek fejlődése is a megszokott módon haladt előre 2002-ben. Egyes, viszonylag kedvező árú modellekben némely gyártó - vitatott módon -megkezdte az asztali számítógépekbe szánt processzorok alkalmazását, amely révén jelentősen csökken az akkumulátorról történő használati idő, s növekedik a  hőtermelés is. Míg a standard notebookoknál már 2,2 GHz-nél tart az iparág, az csekély áramigényű lapkák alkalmazását igénylő ultravékony és ultrakönnyű noteszgépek esetében az elérhető felső teljesítménybeli határ 800 MHz - 1 GHz körül maradt. A hagyományos CD-ROM-okat egyre több hordozható számítógépben  felváltották a DVD-meghajtók, a CD-írók és a DVD/CD-író kombó drive-ok.

WLAN már Magyarországon is

Mindhárom kategória - a Tablet PC, a kézi számítógép és a notebook - talán legnagyobb jellemzője, hogy használata nem helyhez kötött. Az idei évben már Magyarországon is hozzáférhető WLAN szolgáltatások ezen tulajdonság használhatóságát viszik tovább. 2002 utolsó heteiben először a Westel, majd a Matáv jelentkezett WLAN, azaz vezeték nélküli hálózati szolgáltatásokkal. A WLAN lényege, hogy viszonylag kis területen drót nélküli hálózati, ezen keresztül internetkapcsolatot biztosít a WLAN hálózati kártyával ellátott hordozható eszközök - legyen az PDA vagy notebook -  számára. A kapcsolatot általában nagy forgalmú helyeken, reptereken, szállodákban biztosítják a vállalkozások, a megfelelő eszközzel rendelkezők számára. Így elég például besétálni a repülőtér várótermébe, ahol gépével rövid idő alatt csatlakozni tud a netre. A világszerte használt eljárást itthon először a Westel vezette be a Ferihegyi repülőtéren, majd saját üzleteiben, nem sokkal ezután, december közepén a Matáv indította el saját szolgáltatását.