Átadták a százezredik ECDL-vizsgakártyát

Február 20-án a százezredik európai számítógép-felhasználói (ECDL) vizsgapapírt adta át az oktatási miniszter.

Az akkreditált vizsgaközpontok 5. országos értekezletén, Magyar Bálint oktatási miniszter átadta a századik európai számítógép-felhasználói vizsgakártyát egy sikeres vizsgázónak. A miniszter a rendezvényen elmondta: az oktatási tárca költségvetésében 120 millió forintot különített el arra, hogy a 2002/2003-as tanévben az utolsó éves gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai tanulók ingyenesen tehessék le az ECDL-vizsgát.

Ez az összeg az Oktatási Minisztérium becslései szerint mintegy 12 ezer vizsgára lesz elegendő - jelezte a szaktárca vezetője. A számítógép-használói vizsgákra a tanulók 2003. október 25-ig regisztráltathatják  magukat. A juttatás felhasználható olyan diákoknál is, akik azt vállalják, hogy az Országos Képzési Jegyzéken szereplő számítógép-kezelői szakképesítést szerzik meg. Ezekre a vizsgákra október végéig lehet jelentkezni.

Az ECDL-vizsgarendszert egy 1988-ban született ötlet alapján először Finnországban vezették be, azóta több mint 75 ország csatlakozott, s 2004-ben várhatóan már több mint ötmillióan rendelkeznek majd ilyen dokumentummal. Az ECDL 1999 óta minősített köztisztviselői képzésnek számít, 2000 óta része a pedagógus-továbbképző programnak, és országszerte 250 vizsgaközpontban lehet letenni a vizsgákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK