Indulás előtt a Sulinet Expressz

Pedagógusok és diákok 60 ezer forint kedvezménnyel juthatnak számítógéphez a Sulinet Expressz program segítségével. Az eredetileg május végére meghirdetett indulás csúszik, de a szükséges szerződések megkötésével június közepéig sor kerül a startra.

Az oktatási, informatikai és munkaügyi minisztérium által közösen szervezett Sulinet Expressz program hivatalosan május 26-án indult. A kormány szándékai szerint a program jelentős mértékben hozzájárulhat a célcsoport számítógépes ellátottságához és ezen keresztül az információs kultúra, számítógép- és internethasználat elterjedéséhez. Lényege, hogy a jogosultak évente maximum 60 ezer forintig leírhatják személyi jöveledelemadójukból az összeget, amit az adókedvezményes számítógép-vásárlási program keretei közt költöttek el. A költségek számítástechnikai eszközök vásárlása, bérlése vagy lízingje esetén leírhatók, a kedvezmény teljes számítógép-konfigurációra ugyanúgy érvényes, mint például csak egy monitorra, vagy egyéb hardverelemre.

Az adókedvezményt a személyi jövedelemadóról szóló törvény értelmében pedagógusok, egyetemi hallgatók és oktatók, ezen kívül felnőttképzésben részt vevők vehetik igénybe. Szintén jogosultjai olyan szülők, akik gyermeke nappali képzésben részesül, legyen az általános iskola, közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény.


Nyilvános az üzletek listája

A jogosultak meghatározott számítástechnikai üzletekben vásárolva élhetnek a kedvezménnyel. Ebbe a körbe pályázati úton került be 66 fővállalkozó cég, akik több száz értékesítési partnerükön keresztül kínálják megvásárlásra, vagy bérletre a termékeket. Ezen üzletek listája május vége óta nyilvános, a Sulinet honlapján területi bontás szerinti adatbázisban böngészhető. A program gyakorlati működése egyszerű: a kedvezményezettek a választható üzletekben megvásárolják a számítógépet (alkatrészt), majd a következő adóbevallás során leírják annak értékét, de maximum 60 ezer forintot. Bérletre, részletre történő vásárlásra is felhasználható a kedvezmény, itt a jóváírás több éven keresztül igénybe vehető.

A vásárlás során nem kötelező igazolni a jogosultságot - tudtuk meg az egyik budapesti számítástechnikai üzlet kereskedelmi igazgatójától. - A vásárlásnál az ügyfél beleegyezésével feltüntethetik az adószámát a számlán, vagy csatolhatják például munkahelyi igazolását, de ilyen azonosításokra a boltok nem kötelezhetik vásárlóikat - mondta a programban alvállalkozóként részt vevő üzlet munkatársa. Egy másik, budai kereskedés munkatársa bizonytalanabb válaszokat tudott: vélekedése szerint a pontos gyakorlati tudnivalók kérdéskörére nem adható korrekt válasz addig, amíg a szerződéseket meg nem kapják. A Sulinet-projekttel foglalkozó szakember egyébként utóbbira ezen a héten, a valós indulásra, tehát az értékesítés megkezdésére június 10-15. tájékán számít.


Notebook, pen drive, operációs rendszer

Sulinet Expressz
A Sulinet Expressz forgalmazóinak listája, valamint több egyéb információ a www.sulinet.hu/ado honlapon érhető el. Az ügyfélszolgálat a 318-1318 telefonszámon, illetve az ugyfelszolgalat@sulinet.hu címen érhető el.

A kínálat leginkább teljes gépekre összpontosít, ám opcionális alkatrészek, így például CD-író, esetleg plusz memória is beszerezhető. A Sulinet Expressz kiírása szerint minden teljes számítógéphez jár egy "digitális iskolatáska", azaz egy 32, vagy 64 megabájtos memóriaegység ("pen drive"). A termékek listáját böngészve kitűnik, hogy az érdeklődők a legkülönbözőbb gépekből válogathatnak, a ma már alapvetőnek számító tudású konfigurációk mellett csúcsgépek ugyanúgy megtalálhatók, mint például notebookok.

Az operációs rendszereket tekintve is vegyes a kép, itt megoszlik a Windows-os és linuxos modellek aránya. A garanciális számítógépeket megbontás ellen zárjegy védi, ezen kívül a szerződés szerint mindegyiken elhelyezésre kerül a Sulinet Expressz logóját ábrázoló matrica.

Magyar Bálint a 66 fővállalkozó listájának áprilisi ismertetésekor elmondta: reményei szerint a Sulinet Expressz program nagymértékben hozzájárul a jelenleg 20 százalék alattira becsült hazai számítógép-ellátottság növekedéséhez, hiszen a célcsoport a hazai háztartások 50 százalékát lefedi. A miniszter ekkor az MTI kérdésére közölte: úgy számol, hogy első évben legalább 100 ezren bekapcsolódnak majd az akcióba, ami 6 milliárd forint adóleírás mellett mintegy 20 milliárd forintot mozgat meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK