Közösen a távközlési fogyasztóvédelemért

A hírközlési piaccal kapcsolatos fogyasztókat érintő ügyekben stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és Huszay Gábor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) elnöke március 31-én.

A megállapodás célja, hogy összehangolja a fogyasztóvédelmi előírások alkalmazását, kölcsönösen támogassa a két hatóság felügyeleti munkáját, valamint tegye lehetővé a közös fellépést a fogyasztóvédelem és a minőségbiztosítás hírközlést érintő területein - áll az NHH szerdai közleményében.  Megállapodtak abban, hogy a hamarosan kinevezendő Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője valamint az FVF szakemberei összehangoltan tevékenykednek a jövőben. A konkrét szakmai döntéseken túl a közös munka a két hatóság piaci és fogyasztói képviseletére is kiterjed, szakmai kiadványok megjelentetésével, illetve a közvélemény átfogóbb, részletesebb tájékoztatásával, valamint tevékenységük átláthatóbbá tételével. Ugyancsak az együttműködés eredménye lesz, hogy az eddig technikai akadályok miatt nehézkesebben, vagy esetleg le sem folytatott rádiótávközlési fogyasztóvédelmi vizsgálatokhoz ezentúl az NHH biztosít műszaki laboratóriumot, segítve az ellenőrzések lebonyolítását.

Pataki Dániel és Huszay Gábor egyetértettek abban, hogy a jövőbeni munka alapjaként meg kell teremteni az eddiginél hatékonyabb és szélesebb körű információcserét a szakmai és hatósági kérdésekben egyaránt. A megalapozott és sikeres együttműködés érdekében az NHH és az FVF továbbképzéseket indít, közösen készítve fel szakembereiket a jövő hírközlési és fogyasztóvédelmi kihívásaira.

Az NHH nemrégiben a Gazdasági Versenyhivatallal kötött hasonló megállapodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK