Tévéadás ADSL-en Bács megyében

2005.04.01. 12:54

Televízióadás ADSL-en való közvetítésével kísérletezik a Bács-Kiskun megyei Emitel. A kísérletek sikeresen zárultak, már csak a nagyobb számú csatorna vételére kell alkalmassá tenni a hálózatot - írja a Matáv belső újságja, a Telmondó.

Televízióadást sugárzott - igaz, csak kísérletképpen - az Emitel saját internethálózatán. A bajai, kiskunhalasi és kiskőrösi távközlési szolgáltató saját munkatársaival tesztelte a hálózatot. Kiderült: 1,5-2 megabites ADSL-hozzáférés már alkalmas arra, hogy  élvezhető minőségben fogják az adásokat. A kísérletben részt vevők az RTL Klub és a Music TV élő adő műsorait és néhány, tetszés szerinti időpontban megtekinthető filmrészletet láthattak.

A kísérletek tovább folynak: a Matáv leányvállalataként működő társaság még korábban szerződést kötött a Budapesti Műszaki és Természettudományi Egyetemmel és a Matáv PKI Távközlés-fejlesztési Intézettel. Az együttműködés célja, hogy megtudják: miképpen kell átalakítani a hálózatot ahhoz, hogy a tévéadást minden emiteles ADSL-előfizető élvezhesse, valamint hogy nagyobb számú csatorna közvetítését milyen gazdaságos megoldással lehet megoldani. Lapunk érdeklődésére a Matáv sajtóosztályán elmondták: a telefontársaság ADSL-hálózata is alkalmassá tehető műsorok közvetítésére, folynak is erre irányuló fejlesztések.

Míg hazánkban még kísérleteznek az internetes televízióadással, a szomszédos Ausztriában októbertől már elindul a TV-on-demand szolgáltatás. Ennek keretében az előfizetők az interneten válogathatnak kedvenc műsoraik között. Szintén osztrák kezdeményezés, hogy a 8 ezer lakosú Engerwitzdorfban a nagyközség lakói saját műsorok készítésével, illetve publikálásával szórakoztatják egymást. Igaz, az "adás" nem más, mint a helyi portálra fel- és onnan letölthető digitális filmek választéka, a kezdeményezés igen népszerű lett. A helyi közösségi televízió szerepét betöltő weboldalra  néhány hónap alatt hatvan filmet és riportműsort töltöttek fel.

(Az [origo]-t kiadó Axelero a Matáv-csoport tagja)

KAPCSOLÓDÓ CIKK