Távirányító helyett jó lesz a mobiltelefon

2006.04.04. 18:37

Mobiltelefonról távirányított hifiberendezés és számítógép, egyszerűen kezelhető webböngésző, digitális tévéműsor a mobilon - a finn Nokia multimédiás bemutatóján jártunk.

A Nokia egy egész Európát bejáró roadshow keretében, az Nseries kamionban mutatta be, mit tudnak majd a közeljövő N-sorozatba tartozó modelljei. Az átalakított jármű belsejében egy komplett lakásbelsőt alakítottak ki a bemutatóhoz.

Azt már megszokhattunk, hogy a mobiltelefonnal nem csak telefonálni lehet, hanem van benne fényképezőgép és filmfelvevő, zenelejátszó, újabban pedig webböngésző is. A mobiltelefon azonban hamarosan arra is képes lesz, hogy az otthoni elektronikai berendezéseket irányítsuk vele.

Vagyis egy gombnyomás a mobilon, és a tévé képernyőjén elindul a számítógépen tárolt film; egy másik gombnyomásra pedig diavetítés indul a telefonon tárolt fényképfelvételekből. Ha van otthon nyomtató, akár arra is egy pillanat alatt át lehet küldeni a kívánt képet. A készülékeket drót nélküli hálózat köti majd össze: wifi-csatlakozóval ellátott eszközök a UPnP szabványnak köszönhetően konfigurálás nélkül lesznek összekapcsolhatók.

Hozzánk nem gyűrűzik be minden

Az Nokia Nseries készülékeit multimédiás képességeik különböztették meg márkatársaiktól. A Nokia N90-est például fényképezéshez, a jack-csatlakozóval ellátott N91-est pedig zenehallgatáshoz optimalizálták. A sorozat tagjainak közös ismertetőjegye, hogy 2 megapixeles beépített kamerát és 100 megabájt memóriát tartalmaznak, ami 2 gigabájtig bővíthető.

A Nokia Nseries kamionjában néhány olyan funkciót is láthattunk, amelyek Magyarországon a közeljövőben biztosan nem lehet egyhamar igénybe venni. A gyártó N92-es készülékén például nagy felbontású, DVBH szabványú digitális tévéadásokat lehet nézni - sajnos azonban nem valószínű, hogy ilyen formátumú sugárzás egyhamar beindul hazánkban.

Forrás: Nokia
Nokia N92: mobiltelefon TV-vevővel

A Nokia másik, eddig működés közben még sosem látott találmányát is kipróbálhattuk, amely nem más, mint a Visual Radio. A szabvány olyan, mint a rádió teletextje: adás közben GPRS-kapcsolaton keresztül lemezborítókat, reklámokat, pluszinformációkat szolgáltathat az adó egyszerű szöveges-képes formátumban. Ezt a szolgáltatást eddig még csak 7 ország 15 rádióadója tette magáévá.

Dolgoznak az új böngészőn

Mindezeknél valószínűleg kézzelfoghatóbb a jövője a cég internetes újításainak, hiszen az új modellekben - így például a nálunk nemrégiben debütált N80-asban - már megszokott, hogy wifin lehet velük netezni. A roadshow-n rövid bemutatót láthattunk a Nokia megújuló webböngészőjéről, amely ugyanarra a szabványra épül, mint a népszerű Mozilla Firefox, vagy az Apple Safarija.

A Nokia Web Browser legfontosabb tulajdonsága a könnyű navigálhatóság lesz. Így a weboldal mobilkijelzőn való áttekintését egy navigációs térkép segíti majd, amelyen lekicsinyítve az egész lap látható majd. A linkek között egy gombnyomással lehet ugrálni, az oldalon szöveges kereső is futtatható lesz, és a szoftver képes lesz a felugró ablakok kiiktatására is. A wifi- és 3G-képes mobilokkal pedig már nem csak a mobilhálózaton, hanem az interneten keresztül is lehet majd telefonálni a cég saját, fejlesztés alatt álló VoIP-klinesével. Kipróbáltuk ezt is: ugyan a bemutatón az internetes adatátvitel miatt a hang körülbelül másfél- két másodpercet csúszott, a hangminőségben nem volt észrevehető a különbség.

KAPCSOLÓDÓ CIKK