Elkérnék a diplomát a Wikipédia szerkesztőitől

2007.03.12. 13:39

A cikkírók tudományos végzettségének ellenőrzésébe kezdhetnek a Wikipédián, miután egy amerikai férfi professzornak hazudta magát az oldalon.

A Wikipédia alapítója, Jimmy Wales kezdeményezte egy olyan módszer kidolgozását, amellyel ellenőrizhetnék bárki által szabadon szerkeszthető tudástár szerzőit, elkerülve a hasonló csalásokat - adta hírül a The New York Times. Wales szerint csak azoktól a felhasználóktól kérnének valamilyen igazolást, akik diplomásnak vagy magasabb tudományos fokozattal rendelkező szakértőnek adják ki magukat.

Ellenkezik az alapelvekkel?

Arra viszont, hogy milyen módszer lenne alkalmas az ellenőrzésre, még az alapítónak sincs biztos ötlete - bár saját állítása szerint már egy héten belül elindítaná azt. Felvetőtdött lehetséges megoldásként az, hogy a diploma fénymásolatát kellene elfaxolni a Wikipédia valamelyik irodájába, vagy az, hogy megbízható felhasználókat jelöljenek ki a többiek hitelességének igazolására.

Az internetes lexikon szerkesztőinek körében nem talált pozitív visszhangra az ötlet: sokan egyenesen értetlenül fogadják a felvetést, hogy az Wikipédia vezetése a szerzők ellenőrizgetésével töltse az idejét, amikor a szájt eredeti mottója úgy hangzik: "Az enciklopédia, amelyet bárki szerkeszthet". A Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Foundation vezetője, Florence Devouard sem támogatja az alapító kezdeményezését. "Véleményem szerint a tartalom minősége az igazán fontos, amit azzal javíthatunk, ha ügyelünk az olyan előírások betartatására, mint például a kötelező forrásmegjelölés, nem pedig a szerkesztők hitelességének javításával" - mondta el a hölgy, aki Walest követte szervezet elnöki székében.

Nem a papír a lényeg, de fontos a jó hírnév

Az az Essjay néven író férfi, aki katolikus vallásjogi professzornak adta ki magát, egyébként elismert szerzője és szerkesztője volt a lexikonnak, amikor azonban lelepleződött, hogy valójában csupán 24 éves, és semmilyen tudományos fokozata nincs, a botrány megrengette a Wikipédia hírnevét. Jimmy Wales szerint az eset tanulsága az, hogy "nem a papír teszi a jó wikipédiást", bár emellett fontos biztosítani a közvéleményt arról, hogy az internetezők többsége által rendszeresen használt tudástárat "nem egy rakás 12 éves írja".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK