Percek alatt feltörhető a wifi

2007.04.05. 11:53

Német szakértők olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel egy-két perc alatt feltörhetők az olyan vezeték nélküli hálózatok, amelyeket a WEP nevű - leginkább elterjedt - védelmi technológiát használják.

A Darmstadti Műszaki Egyetem szakértőcsoportja a gyakorlatban is bemutatta, hogy egy teljesen átlagosnak mondható laptoppal egy-két perc alatt képesek voltak visszafejteni egy 104 bites titkosítást használó, WEP-pel (Wired Equivalent Privacy) védett wifi-hálózatot.

Bár az, hogy a WEP technológia nem nyújt kellő védelmet a vezeték nélküli hálózatoknak, már régóta ismert, a korábbi feltörési módszerek a most bemutatottnál jóval lassabban működtek. A wifi-hálózatok feltöréséhez a hackereknek speciális szoftverekkel "bele kell hallgatniuk" az éteren át zajló adatforgalomba, s az adatcsomagok elemzésével tudják visszafejteni a titkosításhoz használt jelszót.

Az Ars Technica híradása szerint az új eljárással 80-85 ezer adatcsomag elemzésével vissza lehet fejteni a kódszót - míg korábban ugyanehhez 500 ezernyit kellett letölteni. Ez azért fontos, mert így egy átlagos teljesítményű laptoppal egy-két perc alatt feltörhető a hálózat: ennyi idő alatt egy laptopos hacker nem is feltétlenül kelt feltűnést.

Ugyanakkor az utóbbi években elterjedt, wifit támogató eszközök általában a WEP-nél komolyabb védelmeket is támogatnak, az otthoni felhasználók körében a WPA (Wi-Fi Protected Access) nevű szabvány jóval komolyabb védelmet nyújt. Mivel ezt nem lehet a fentiekhez hasonlóan, egyszerűen feltörni, az otthoni netelosztásra használt routereken érdemesebb ezt használni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK