Teszteltük a levegőben is működő egeret

Vágólapra másolva!
Pályafutásunk legdrágább számítógépes egerét teszteltük le: a Logitech dizájnos MX Air nevű lézeres egeréért mintegy negyvenezer forintot kell majd leperkálni, cserébe viszont az asztalról felemelve, akár a levegőben is lehet használni, így a távirányítót is kiváltja. Az elsők között próbálhattuk ki.
Vágólapra másolva!

Az új egér egy Freespace nevű technológiát használ, melynek egyik alapkövét az eszközbe épített mikroelektromechanikai szenzorok, a másikat pedig az USB portra csatlakoztatható rádiós adóvevő képezi. Ez utóbbi fogadja az MX Airből érkező jeleket legfeljebb 10 méter távolságig. A vezeték nélküli, új lézeres egeret hivatalosan csütörtökön mutatta be a gyártó, szerencsére mi egy kicsivel hamarabb megkaparinthattuk, így már a használat során szerzett tapasztalatainkról is beszámolhatunk.

Lakkfekete villanyborotva

Leginkább erre hasonlít a Logitech legújabb egere, a készítők érezhetően nagy hangsúlyt fektettek a dizájnra. A lézeres szenzornak is helyt adó alsó oldal fémszínű műanyagból készült, míg a felső oldal kicsit csúszós, zongorabillentyűkre emlékeztető fekete műanyagból van. Az ujjlenyomatok eltávolításához külön törlőkendőt, valamint a beépített akkumulátor töltéséhez szükséges dokkolót is mellékelnek a dobozban.

Esztétikai okokból a hagyományos görgőt is száműzték erről az egérről, a fókuszcsoportos vizsgálatok során ugyanis a felhasználók zöme úgy nyilatkozott, nappalijában olyan egeret szeretne használni, amely egyáltalán nem hasonlít a hagyományos perifériákra. Ennek köszönhetően a mechanikus tekerő helyén érintésérzékeny felület található, ezen az ujjheggyel lehet fel-le scrollozni az oldalakon.

A virtuális görgőbe a tavaly bemutatott lendkerekes egér funkcióját is beépítették, egy nagyobb lökés hatására az adott ablak tartalma másodpercekig magától pörög tovább, a nem létező kerék hangját pedig egy beépített miniatűr hangszóró utánozza. Egy kicsit szokni kellett a használatát, de végül nem volt gondunk vele.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=axtbpBevHKXpfcSe

Nézze meg az új egeret működés közben! (lejátszás teljes képernyőn)
Egér a levegőben
Míg alaphelyzetben az új Logitech egér ugyanúgy funkcionál, mint hagyományos társai, azonban bármikor fel lehet emelni, s a levegőben mozgatva ugyanúgy lehet mozgatni vele a monitoron lévő kurzort, mint mondjuk a Nintendo Wii irányítójával. Sajnos e sorok írásakor még nem léteztek kifejezetten az MX Airt használó játékok, de az egeret használó programokat persze minden további nélkül irányítani lehet ezzel is. Kipróbáltuk, FPS-ezni azért továbbra is az asztal mellett érdemes.

Forrás: [origo]
Még több fotó az új egérről

Az MX Air beüzemelése gyerekjáték, elegendő egy a vezeték nélküli adóvevő-egységet csatlakoztatni az USB-portra, és bekapcsolni az egeret az alján lévő gombbal. Tesztjeink során egyből működött minden windowsos gépen - Mackel a leírás szerint nem kompatibilis. A komolyabb testreszabási lehetőségeket csak az illesztőprogram telepítése után lehet elérni, így ezt érdemes telepíteni - a program ráadásul rögtön magától le is tölti a frissítéseket a gyártó szerveréről.

Rázásra indul a zene


Az egyes gombokat érintésre belülről lámpák világítják meg, ha hozzáérünk az eszközhöz, ami például az esti filmnézéskor hasznos, mivel így látni melyik billentyűn milyen funkció érhető el: az egyiket benyomva például a lejátszás indul vagy áll meg, egy másik pedig például szövegek kijelölésére használható, de van a böngésző Vissza gombját helyettesítő billentyű is.

Mindezt az egérhez adott szoftverrel módosítani, például azt is be tudtuk állítani, hogy induljon el a Media Player, ha a kezünket a levegőben tartva megrázzuk az MX Airt. A hangerő szabályozása a legmókásabb: ehhez a VOL feliratú gombot kell nyomva tartani, s a képernyőn megjelenő potmétert az egér jobbra-balra mozgatásával lehet beállítani. A gombok egyikére a kedvenc szoftvereket tartalmazó menüt is szerkeszthet a felhasználó, ezt lenyomva a programok ikonja megjelenik a monitoron, s könnyedén kiválasztható.

Media Center ajánlott

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

"Légi módba" kapcsolva nem tapasztaltunk a kurzor mozgásában semmilyen késleltetést, néhány perc gyakorlás után már különösebb probléma nélkül tudtuk mozgatni a kurzort, s az eszközzel nem is kell feltétlenül a monitor felé mutatni, akár a PC-nek háttal állva is működik.

Viszont arról megbizonyosodtunk, hogy a PC-től sok méterre ülve már nehéz kisilabizálni a Windows apró betűit, a géptől távolról az MX Airt inkább olyan programokkal célszerű használni, amelyeket kifejezetten távirányítós üzemre terveztek. Ilyen például a Windows XP speciális, illetve a Vista Premium változataiba épített Media Center felület, valamelyik jobb DVD-lejátszó, egy képnéző szoftver diashowja, esetleg a Media Player.

Horror az ára

El kell ismernünk, hogy a Logitech tavaly nagy hírveréssel, forradalmi jelzővel beharangozott lendkerekes egeréhez képest az MX Air sokkal praktikusabb újítást kínál: a mozgásérzékelős technológia segítségével a fotelben kényelmesen hátradőlve is lehet válogatni a képek, filmek és zenék között.

Nem valószínű azonban, hogy ez a konkrét termék túl nagy sikert arat majd a hazai piacon: augusztusi megjelenését követően harminckilencezer forintért lehet majd hazavinni, ami nagyjából egy átlagos PC-konfiguráció árának háromnegyedét teszi ki. Az ötlet maga viszont jó, ha egy-két éven belül olcsóbb modellekbe is beépítik, szeretni fogjuk.