Digitális koffer a nyaralós képeknek

Vágólapra másolva!
Már egy kéthetes nyaralás alatt tetemes mennyiségű digitális fotó gyűlhet össze bárkinél: ha a memóriakártya betelt, laptopra is lehet másolni a képeket, de jóval kényelmesebb megoldás egy kompakt mobil háttértár: ezúttal egy 80 gigabájtos Vosonic modellt próbáltunk ki.
Vágólapra másolva!

A Vosonic kevéssé ismert márkanév, a cég egy angliai bejegyzésű társaság, amely elsőorban hordozható adattárolók és médialejátszók tervezésével foglalkozik. Az általunk tesztelt VP2160 típus nem vadonatúj fejlesztés, hiszen már korábban is lehetett kapni ezt a készüléket, igaz, beépített merevlemez nélkül: azt a vásárlónak magának kellett beszerelnie.

Az átlagfelhasználó azonban nem szeret elektronikai kütyüket bütykölni, és erre az angolok is rájöttek: most már gyárilag lehet megvásárolni a különböző méretű háttértárakkal felszerelt készülékeket. Magyarországon a merevlemez nélküli változatot nem számítva a nyolcvan gigabájtos modell jelenleg a legolcsóbb, kiskereskedelmi ára 27 ezer forint körül mozog.

Forrás: [origo]

Egyszerű, masszív kialakítás

A Vosonic tároló legújabb szériája profi hatást kölcsönző, fekete borítást kapott. A design meglehetően spártai: a nagyjából két kártyapakli méretű(116x78x23 milliméteres) fém dobozon mindössze két gomb található, az egyik a bekapcsolásra, míg a másik a másolás megkezdésére szolgál. A puritán egyszerűség egyébként nem problémás, legalább nem kell sokat gondolkodni a kütyü használata közben.

A 230 grammos doboz oldalán helyezték el a kártyaolvasókat. Gyakorlatilag az összes jelenleg kapható memóriakártyát felismeri a készülék: CF I/II, Microdrive, SD/MMC, SDHC, MS, MS Pro, SM. Az apróbb méretű mini-SD, RS-MMC, MS Duo, MS Duo Pro eszközökhöz viszont külön adapter szükséges, ezt pedig nem mellékeli a gyártó a csomagban. A forgalmazó szerint az xD-memóriákat is képes kezelni a Tajvanban összeszerelt masina, bár ezt sem a honlapon, sem a kezelési utasításban nem jelölik. Sajnos ezt nem tudtuk kipróbálni, ugyanis a szerkesztőségben senki sem használ ilyen típust.

Vinyócsere házilag

Külön érdekesség, hogy a VP2160 dobozában a töltőés a kábelek mellett egy kulcstartóra rögzíthető csavarhúzó is van. Ennek a funkciója pedig nem más, minthogy a felhasználó könnyen hozzáférhessen a kütyü belsejéhez, és akár maga is cserélhesse a merevlemezt vagy az akkumulátort. Mindössze négy darab csavart kell eltávolítani, és máris kicsúsztatható a beépített winchester. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a hazai forgalmazó egy matricával ragasztotta le a borítást, miszerint ennek eltávolítása esetén megszűik a garancia.

Forrás: [origo]

Gyakorlati kezelés, másolás

Bekapcsolás után a folyadékkristályos kijelzőn megjelenik a még felhasználható lemezterület, illetve látható az akku töltöttsége is. Első ránézésre a kijelző a nyolcvanas évek kvarcóráit idézi, vagyis a mai színes LCD és OLED monitorokhoz szokott szemnek esztétikailag még bántó is lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy ennek fontos gyakorlati haszna is van. Egyrészt olcsóbb a készülék, másrészt pedig kevesebb energiát fogyaszt, így tovább bírja töltés nélkül.

A másolást Kingston Elite Pro CF-, és SD-kártyákkal teszteltük. Egy gigabájtnyi fénykép rögzítése a hivatalos adatok szerint megközelítőeg kilenc percig tart: mi ugyanezt az eredményt kaptuk. Egy 293 JPEG fotóval megtöltött kártyát többször is átmásoltunk a Vosonicra. Ilyenkor nem kell félni, hogy felülírja a korábbi adatokat az eszköz, ugyanis minden egyes újonnan behelyezett kártya tartalmát új könyvtárba teszi (például CF0001, CF0002, stb.).

A másolás befejezése után 80 másodperccel a készülék automatikusan kikapcsol, hogy ne fogyasszon energiát. Ez egyrészt hasznos funkció, másrészt viszont előordulhat, hogy hiba történt az adatforgalom közben, vagy lemerült az akkumulátor, errő azonban következő bekapcsoláskor nem tájékoztat, így akár el is veszhetnek néha fotók.

Pozitívum viszont, hogy az USB-kábellel a PC-re kötve jóval gyorsabb az átvitel. A Windows XP SP2 és a Mac OS X 10.4 driver nélkül külső merevlemezként ismeri fel a Vosonicot, vagyis bármilyen adatot rá lehet másolni. Egy gigabájt átmásolása körülbelül négy percig tart.

Forrás: [origo]

Akku élettartam

A gyári specifikáció szerint átlagosan két óráig bírja egyetlen töltéssel az akkumulátor, vagyis nagyjából 9-10 giga adatot lehet például CF kártyáról átmásolni mielőt teljesen lemerül.

Az akkut a mellékelt adapter segítségével is lehet tölteni, sokszor praktikusabb lehet viszont, hogy akár az USB-kábelen keresztül is képes energiát felvenni, így PC-re való másolás közben még töltőik is a fekete doboz.

Végszó

Összességében tehát egy jól használható, megfizethető árú hordozható eszköznek bizonyult a Vosonic VP2160. A kivitel és a kezelőelület egyszerűb nem is lehetne, és ilyen felhasználásnal nem is jelent gondot, hogy nincs felesleges cicoma. A másolási sebességen viszont lehetne javítani, az pedig kimondottan zavaró, hogy automatikusan kikapcsol a készülék, és bekapcsoláskor már nem jelzi az utolsó üzenetet.