Huszonöt éves a Commodore 64

Vágólapra másolva!
Huszonöt évvel ezelőtt, 1982 januárjában mutatták be az amerikai Consumer Electronic Show-n a számítógépet a nagyvilágnak, és ugyanazon év szeptemberében kezdték forgalmazni - nem mellesleg idén volt a negyedszázados évfordulója a Spectrumnak is.
Vágólapra másolva!

A Commodore, mint márkanév negyedszázadnál is idősebb: 1954-ben alapította a lengyel származású Jack Tramiel hasonnevű vállalatát. Az amerikai hadseregtől a világháború után leszerelt Tramiel mindenáron valamilyen katonai rangot akart választani cége nevéül, ezért a már foglalt General (tábornok) és az Admiral (tengernagy) után más választása nem lévén a Commodore (sorhajókapitány) mellett döntött. Az eredetileg írógépjavítással foglalkozó kisvállalkozás nemsokára már importálta, sőt gyártotta az analóg gépi íróeszközöket, majd mechanikus számológépeivel tarolt a piacon.

Írógépből számítógép

A mechanikus holmik után az elektronikus irodagépek - pontosabban számológépek - felé fordult Tramiel érdeklődése, és végső soron ez vezetett a Commodore 64-es 1982-es megjelenéséhez. Az út azonban kanyargós volt - bár sikeres ötleteikkel a tervezők igen jól jelölték ki az irányt. 1975-ben született meg a PET (Personal Electric Transactor), majd a VIC (Video Interface Chip) chippel felszerelt újabb változat (mely a Wikipédia szerint 176X184 pixel felbontású képernyőjével valósággal lenyűgözte a vásárlókat).

Ezek után, 1982-ben indult el hódító útjára a Commodore 64. A koncepció világos volt már a korábban megjelent gépek esetében is: a számítógépet játékra használó, vagy azt csak hobbiból tartó embereket célozták meg az új termékkel. Ekkor már volt konkurenciája a Commodore-nak is: olyan ellenfeleket kellett letúrnia Tramielnek a boltok polcairól, mint az az Apple vagy az Atari. A C64 megjelenésével gyorsult fel az árháború is a piacon: míg a PET-et még közel 800, a VIC-chippel szerelt következő generácis gépet már csak 300 dollárért árulták (igaz, monitor nélkül), a Commodore64 pedig ugyan 600 dollárba került, amit két év múlva sikerült leszorítani 200 dollárra (igaz, ugyanebben az időben, tehát '84-ben már a Spectrum ára már csupán egy százas volt).

http://www.youtube.com/v/okHAmAxztNk

Spectrum ajtótámasznak

A Commodore-os marketingesek egy ügyes trükkel segítettek rá, hogy a kezdetben elég sok minőségi problémát mutató gépeket megvegyék a népek: meghirdették, hogy minden más leadott számítógép, vagy videójáték után 100 dollár kedvezményt adnak a Commodore árából. Ekkoriban elözönlötte a vállalatot a különböző működőképes és romos számítástechnikai eszközök garmadája. Egy élelmes vállalkozó rátelepedve a meghirdetett kedvezményre, olyan olcsón adta a Spectrumot, hogy megvásárlásával, és a Commodore-nak való leadásával konkrét anyagi hasznot húztak a vásárlók - így a cég főhadiszállásán a legendák szerint a Sinclair gépekkel támasztották ki az ajtókat - nem tudtak ugyanis mit kezdeni a konkurens gépekkel.

Tramiel egyébként nem csak zseniális üzleti döntéseiről, hanem bizony az etikus vállalkozói magatartás mezsgyéjén való ingadozásról is híres volt. Így annak ellenére, hogy a Commodore óriási sikernek bizonyult, hamarosan Tramiel lemondott, mert vezetési módszerein összekülönbözött a vállalat tulajdonosával. 1984-től egymást váltották az igazgatók, és bár a Commodore még évekig etalon maradt a PC-k vonalán, a vállalat később a sorozatos rossz vezetői döntések miatt nem tudott talpon maradni: a PC-k maguk alá gyűrték a helyes kis barna dobozt.

Forrás: oldcomputers.net
A nagy klasszikus

Újra Commodore

A Commodore 64 a maga idejében akkora siker volt, hogy az eladott gépek számával (amiről ellentmondó információk keringenek: 22 és 30 millió közötti adatok láttak napvilágot) bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, és mind a mai napig a legnagyobb példányszámban eladott mikroszámítógép. A mai harmincasok számára ez a gép (és a nagy rivális, a szintén idén 25 esztendős Spectrum) tette vonzóvá a számítástechnikát, a kereskedelmi forgalomban ma már nem kapható C64-es a másodlagos piacon mindmáig keresett termék.

Több korábbi próbálkozás után idén újra felhasználták a jól csengő márkát: az egykori kultuszgépre semmiben sem emlékeztető, ámde méregdrága PC-ket hoztak forgalomba Commodore néven - az alapgép ára 2800 angol font, azaz több, mint egymillió forint.