Újabb botrány a gyilkolós játék körül

Vágólapra másolva!
Hackerek egy olyan eljárást találtak, mellyel aktiválhatók a Manhunt 2 című öldöklős játék legbrutálisabb jelenetei, melyet a dobozos változatban a készítők eredetileg szándékosan elmostak, hogy a program eggyel alacsonyabb besorolást kaphasson.
Vágólapra másolva!

A játék már korábban botrányt kavart: eredetileg júniusban került volna a boltokba, ám az Egyesült Királyságban megtiltotta forgalmazását a korhatár-besorolást végző BBFC (British Board of Film Classification), melynek nyomán a világpremiert is elhalasztották. A Manhunt 2-ből végül egy kevésbé erőszakos, a legbrutálisabb jeleneteket nem, vagy csak elhomályosítva tartalmazó verzió készült belőle.

A brit üzleteket leszámítva a Manhunt 2 végül október utolsó napján került forgalomba Sony PSP, PS2 és Nintendo Wii játékgépen futtatható változatban. A PSP zsebgépre kiadott változathoz hackerek egy olyan házilag is kivitelezhető módosítást dolgoztak ki, melynek elvégzésével a véres kivégzéseket is teljes valójukban láthatják a játékosok.

Míg a programot az USA-ban jelenleg 17 évesnél idősebbek vásárolhatják meg, a kijátszható erőszakfilter kapcsán amerikai családvédelmi szervezetek most azt követelik, hogy sorolják át 18 éven felülieknek szóló, Kizárólag felnőtteknek minősítésűvé. Ez egyben a játék piaci kivonását is jelentené az amerikai piacról, mivel a konzolgyártók nem engedélyezik ilyen kategóriájú játékok kiadását masináikra. Az amerikai besorolást végző ESRB azonban úgy véli, a hackelés lehetősége nem változtat az eredeti értékelésen, így nem kívánják megváltoztatni az eredeti besorolást.

Nem a mostani az első eset, amikor a Take-Two Interactive játékához kiadott nem hivatalos feltörés botrányt kavar: két éve a Grand Theft Auto: San Andreashoz egy olyan patch keringett az interneten, amely egy egyébként rejtett szexjelenetet aktivált. Emiatt akkor a játék korhatár-besorolását is a legmagasabbra emelte az ESRB, melynek hatására a progra lekerült a legnagyobb áruházláncok polcairól. Később a cég egy javított, szexmentes verzió kiadására kényszerült.