Vágólapra másolva!
Terepverseny UAZ-zal, száguldás Porschével, gyilkolászás harci járművekkel - ehavi válogatásunkban három klassz autós játék demója is megtalálható, de kínálunk még terrorista- és sárkányvadászatot, horrorisztikus fejtörőket és jelenkori gladiátorharcot is.
Vágólapra másolva!

UAZ RACING 4X4

Bamako-ralis játékválogatásunkban már említettük a programot, azóta viszont megjelent a demója, bár csak orosz nyelven, de azért némi próbálgatás árán használni lehet. Az UAZ Racing 4x4 egy igazi off-road-szimulátor, fröcsög benne a sár, és igazi kihívást jelent egy-egy meredek hágó tetejére feljutni a terepjáróval. Bár a fejlesztők szerint a játék gépigénye elég alacsony, izmosabb PC-n érdemes próbálkozni ezzel a játékkal, grafikáját lebutítva ugyanis sokat veszít vonzerejéből - a videón látható minőségű látványhoz sajnos elég komoly konfiguráció szükséges.

Ha ez rendelkezésre áll, a környezet kivitelezése szép, gyorsabb gépeken még a felhők árnyéka is látható, az autók pedig gyorsan amortizálódnak az óvatlan sofőrök kezei alatt - bár az kissé irrális, hogy a húsz méteres zuhanást miként élik túl pár karcolással és egy kitört ablakkal. Egyedül a motorhangjai gyatrák, pár órányi játékot követően pedig az eleinte viccesnek talált orosz popzenék is idegesítővé váltak.

NEED FOR SPEED: PROSTREET PORSCHE DEMO 2

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

Új demót adtak ki a Need for Speed-sorozat legújabb, ProStreet alcímű epizódjából. Ebben kétféle Porschével (911 Turbo és GT3 RS) lehet száguldozni ezúttal nem az utcákon, hanem egy lipcsei versenypályán. Érdemes egy próbát tennie az új demóval akkor is, ha az Electronis Arts játéka inkább látványra, s nem élethűségre törekszik, mivel teljesen más hangulatú, mint az elsőként kiadott próbaverzió. Az irányítás pofonegyszerű, egyedül a gépigényt tartjuk kissé magasnak.

DEATH TRACK: RESURRECTION

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

Agresszívabb hangulatban van? Még mindig nem felejtette el a pénteki dugót? Adja ki dühét virtuálisan, a Death Track: Resurrectionnel! Ezt a programot ugyanaz az orosz fejlesztő készítette, aki az UAZ Racinget is, így sajnos ennek a telepítője is orosz nyelvű - bár a szokásos gombokat lekattintgatva ezzel is el lehet boldogulni. A program a nem túl távoli jövőbe kalauzol el, amelyben a hagyományos versenyek már nem elég izgalmasak, ezért erőszakos alternatíváik népszerűek az emberek körében.

Ennek megfelelően a Death Track-ben futurisztikus járgányokkal lehet benne száguldozni (a demóban Bangkok utcáin, a zuhogó esőben), az első helyért és a magas pontszám elérése érdekében pedig minden megengedett. Csapdákat dobhatunk ki a mögöttünk haladó orra elé, vagy mondjuk megsorozhatjuk gépágyúval. A játék pontos céljára a nyelv ismerete híján nem sikerült rájönnünk, de az biztos, hogy a Shifttel a nitrót, a Ctrl-lal a fegyvert, az Alt-tal pedig a csapdákat lehet aktiválni. A tempó mellett kiemelt szerephez jutnak a kocsik oldalára és tetejére szerelt fegyverek, ezekkel lehet a többieket, vagy az út mentén kijelölt, megsemmisítendő tárgyakat cafatokra lőni, a verseny végére a fél város lángokban állt. Nem egy túl eredeti játék (közben egy olvasónk felhívta a figyelmünket arra, hogy a játék az 1989-es Death Track folytatása), rövid kikapcsolódáshoz viszont elégséges a demó, a futtatáshoz viszont ajánlott komolyabb gép, nekünk párszor beszaggatott egy két éves konfiguráción.

TERRORIST TAKEDOWN 2

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

Játszott már olyan játékkal, amelyben amerikai tengerészgyalogos bőrében kell arab terroristák ellen küzdeni? Válasza minden bizonnyal igen. A Terrorist Takedown 2 egy újabb tagja a Közel-Keleten játszódó FPS-eknek. Túl sok eredetiségre nem érdemes számítani, mindenesetre pozitívumai közé írható, hogy a korrekt fizikai szimulációt biztosító Havoc szoftvermotort használja, a látványra tehát különösebb panasz nem lehet. Elég szépek - és sokszor ijesztőek - benne a dinamikus árnyékok, a demóban lévő pályán sokszor ráhozzák a fráaszt a játékosra, mivel ez egy elvileg csupán civilek által lakott, békés arab faluban játszódik, ahol azonban hirtelen terroristák támadnak a katonákra. A misszió kezdetekor persze jön a felsőbb ukáz: egyetlen civil áldozat sem eshet - egyszóval nem lehet csak Rambo-módjára végigmenni a falun.

THE CLUB

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

A Sega játéka leginkább a sok botrányt kavart Manhunt klónjának tekinthető, mivel az alaphelyzet csaknem azonos: különböző arénaszerűen kialakított helyszíneken eresztenek egymásnak leginkább gengsztereknek tűnő modernkori gladiátorokat. Az, hogy a Rockstar Games programjával ellentétben ez a program - egyelőre - nem vágta ki a biztosítékot a különböző gyermekvédelmi szervezeteknél, valószínűleg a kiadó marketing-osztályának köszönhető: ez a program csak fegyveres gyilkolászás látható, nem perverz, beteges likvidálási módok - már ha egyáltalán lehet ilyet mondani.

A PC-s gamerek már az indításkor kiszúrják majd, hogy ez a játék egy Xbox 360-átirat, a fejlesztők még arra sem vették a fáradságot, hogy a konzol gombjaira hivatkozó menüket kicseréljék. A gépigény is meglehetősen magas, nekünk csak minimális effektekkel, 800x600-ban sikerült tesztelnünk. Úgy látszik ez február sajátossága, de ebben a külső nézetből játszódó játékban is meglehetősen sok a klisé: ha vérgőzös a hangulata, és nem vágyik másra, mint szanaszét lőni az innen-onnan előbukkanó rosszarcúakat, gyorsan kezdje el letölteni, mert eltart egy darabig, mire a 2 gigabájtos demó leér a gépre.

JOURNEYS OF THE DRAGON RIDER

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

Egy kis fejlesztőcsapat munkája ez a tűzokádósárkány-szimulátor, amelynek meglepően csúf menürendszerét meglátva csak félve mertük folytatni a játékot. Meglepő módon a háromdimenziós táj egészen pofás, és a meglovagolt repülő hüllők is realisztikusak. A demóban több misszió is elérhető, ezekben azonban mindig azonos a feladat: a légtérben repkedő többi hüllőt kell kilőni tűzgolyókkal. Ez egyébként nem túl egyszerű feladat, jól ki kell számítani a röppályát és a sebességet (ez utóbbit az Y, Z gombokkal szabályozhatjuk). Ha a tűzgombóc betalált, zöld szmötyivé válik a pórul járt sárkány és utasa.

PENUMBRA: BLACK PLAGUE

Forrás: [origo]
Innen töltheti le a játék demóját

Két évvel ezelőtt mutattuk be a Penumbra első részét, a nemrég megjelent folytatás is ennek nyomdokain halad, azaz számtalan fejtörővel megtömött, ám rendkívül nyomasztó hangulatú játékról van szó, amely az előző rész közvetlen folytatása. Ebben a főszereplő, a halottnak hitt apjától időről időre üzeneteket kapó Philip egy elhagyatott kutatóbázison folytatja a keresést Grönlandon. Az eltűnt édesapa felleléséhez a játékosnak be kell gyűjtenie a bizonyítékokat, s egy sor különböző, sokszor igen komplex fejtörőt kell megoldania. Bár akciójelenetek alig találhatóak a programban, a rendkívül igényesen kivitelezett hangeffekteknek köszönhetően egy csepp vér nélkül is sokkal jobban borzong az ember, mint mondjuk a The Club gyilkosai elől menekülve. Ez egy nagyon szuper, intellektuális játék, nem kevés kihívással, pazar fizikai szimulációval - csaknem minden tárgy megfogható, kinyitható, eldobható - esti kikapcsolódáshoz kitűnő választás.