Karaokézzon úgy, mint Bill Murray!

Vágólapra másolva!
Szeret énekelni a kádban, de nem mer kiállni a színpadra? Akkor önnek találták ki a karaoke box-ot, ahol privát szobákban dalolhat szűk baráti körével együtt, mint Bill Murray és Scarlett Johansson az Elveszett jelentés-ben: az ország első ilyen klubjában jártunk.
Vágólapra másolva!

A Miyabi nevű karaokés szórakozóhely egy csillaghegyi bevásárlóközpont emeletén található, és csupán néhány hete nyitották meg. A neten publikált árlistából kikalkuláltuk, hogy legalább hatan kell beülni ahhoz, hogy a minimum két órára kibérelendő szobák díjának egy személyre eső része elviselhető mértékű (3-4 ezer forint körüli) legyen. Japán-mániás kolléganőnknek hála végül a karaokéban nálunk sokkal rutinosabb távol-keleti egyetemista srácok is csatlakoztak kicsiny különítményünkhöz, amely kilenc fősre bővült.

Amikor minden zár, akkor nyit a karaoke

Szombat este nyolc óra előtt nem sokkal betoppanva az utolsó boltokon épp húzzák le a rácsokat, de még várnunk kellett, a karaoke-szórakozóhely ugyanis egészkor nyitja meg a kapuit. Belépéskor mindenkitől személyes iratokat kérnek - a regisztrációt a drága felszerelést óvása érdekében alkalmazzák -, s a pultnál dolgozó hölgy az éneklés alatt ezek alapján elkészíti a tagsági kártyákat is. Ezek birtokában később visszatérve már nem szükséges elővenni a személyiket, útleveleket. Végül a pontos érkezés okoz gondot: a csapat második fele csaknem negyven perc késéssel érkezett, azaz csaknem egy órát feleslegesen kellett kifizetni.

A privát szférát védendő, a szobák ajtajait mágneskártyával lehet kinyitni, így a csengőgombbal hívható pincéren kívül senki sem tud bejönni, minden falat hangszigetelő tapéta borít, a szomszéd szobából minimális az áthallás, bár rajtunk kívül csak egy társaság mulatott. Csapatunk magyar tagjait némileg meglepte, hogy a Miyabi egy "ülős" hely, de japán kísérőinktől megtudtuk, ez odakint is így van. Az italokat és ropogtatnivalót jókora asztalon lehet elhelyezni, melyen hamutartót is találtunk (szerencsére az elszívó is jól működik), előtte van némi szűk hely a miniközönség előtti performanszot bemutatni kívánóknak.

Egyik gombot sem tudtuk elolvasni

Minden szobához egy-egy jókora plazmatévé, Bose hangfalak, és két vezeték nélküli mikrofon tartozik, a legfontosabb eszközöket, a karaoke-masinát, az erősítőket és más kütyüket külön vitrinbe zárják el.

Csaknem a teljes felszerelés japán gyártmány, a legfontosabb elem a kimondottan karaokézásra fejlesztett, számunkra teljesen ismeretlen márkanevű zenegép volt. Távirányítóból kettőt is kaptunk, gombjaikon néhány ismert szimbólumon kívül kizárólag japán feliratok voltak. Szerencsére így sem bonyolult használni ezeket, mivel csupán a dalok sorszámát kell begépelni rajtuk, és megnyomni a zöld gombot - ekkor a zeneszám felkerül a lejátszási listára.


A japán zenetár szinte végtelen

Később azt is megtudtuk, melyik billentyűvel lehet aktiválni a tapsvihart, vagy lassítani, gyorsítani, vagy a hangmagasságát állítani a daloknak, majd kiderül, hogy a gép értékelni is tudja a produkciót az ének időzítésének pontosságát, s a helyes hangmagasságot vizsgálva.

Japán kísérőink a papír katalógus mellett egy érintőképernyős kütyüt is kapnak, amelyben digitálisan lehet kikeresni a számokat, ám a menü csak anyanyelvükön érhető el - végül nekünk is megmutatták, melyik ikonra kell kattintani, és japántudás nélkül is elboldogultunk a böngészéssel.

Magyar zenék később lesznek

Az elérhető zeneszámokat telefonkönyv nagyságú katalógusban lehet böngészni, ezek közül a japán a legvastagabb, ami jól jelzi a klub profilját, mely egyelőre főként az ázsiai vendégkört célozza: a 40 ezer japán nóta mellett 4500 koreai, 2500 kínai, és 4600 angol zeneszámból választhatnak a vendégek. Magyar zeneszámok megjelenése május környékén várható, ezek készítése, a megfelelő időben felbukkanó dalszövegek beprogramozása, illetve a lejátszáshoz szükséges masina összeállítása már folyamatban van.

Forrás: [origo]
A távirányítóval kell beütni a számokat

Megérdeklődtük, mi lehet a japán karaoke-masina belsejében: ez tulajdonképpen egy zenegép és egy PC hibridje, három winchester van benne, a dalfrissítéseket mindig a gyártó saját szerelője applikálja a gépre, házilag ez sem kivitelezhető. A merevlemezeken a zenéken kívül a kvázi videoklipként funkcionáló mintegy nyolcszáz videót. Ez utóbbiak egyébként a számtól teljesen függetlenül jelennek meg, így fordulhat elő az, hogy a New York, New York című Frank Sinatra-klasszikus éneklése közben ázsiai lányok masíroznak a háttérben - ezen túlmenően nincs konkrét hátránya a megoldásnak.

A gép a merevlemezén lévő - mindenféle digitális eljárásokkal lelophatatlanná tett - MIDI-fájlokból táplálkozik, de egy komolyabb hangkártyával szerelték fel, melynek bővebb hangszerkészlete van egy jobbára prüntyögésre használható PC-s lapkáknál. Az, hogy egy-egy szám mennyire hasonlít az eredetire, eltérő. Hallottunk pár korrektül szóló gitárzenét, de például a Prodigy nem éppen könnyed duettezésre szánt Firestarter-jét is egészen jó minőségben újrajátszották a karaoke-verzió készítői. Az angol dalok kínálata egyébként vegyes, hiányoltunk sok ismert számot - például Depeche Mode egyáltalán nincs a listán - míg például az Aqua-tól még egy rakás teljesen ismeretlen dal is megtalálható, s persze az "adzseszkó" sem maradt ki.

A legfontosabb azonban, hogy a profi énekmikrofonnak, és a valós idejű effektezésre képes karaoke-erősítő alkalmazásának köszönhetően nagyon jó minőségben szólal meg az énekelni vágyók hangja - ilyesmikkel egy átlagos háztartás nincsen felszerelve.

Japánban mindennapos szórakozási forma

"Kereoki", vagy "karaoke"? Előbbiként az amerikaiak ejtik, utóbbit a japánok használják, akiktől a szórakozás e módját eredeztetik, nyelvükön a kifejezés "éneklés nélküli zenekar"-t, szószerint "üres zenekar"-t jelent - tudtuk meg Lovkovics Zoltántól, a klub tulajdonosától. Az alapító maga is évekig élt a szigetországban, s azt is megtudtuk tőle, hogy Japánban a Miyabihoz hasonlóan privát dalolást biztosító szórakozóhelyekből rengeteg van, az Elveszett jelentés című filmben épp egy ilyenben énekel Bill Murray és Scarlett Johansson, ahogy az a lenti YouTube-videón is megtekinthető.

Karaoke-jelenet az Elveszett jelentés-ből

Bár a karaoke boxok minősége igen eltérő, színvonalban, elterjedésben leginkább az itthoni pubokhoz, kocsmákhoz hasonlíthatóak, sokuk nonstop nyitvatartással várja a vendégeket. Nem ritka a több emeletes, nyolcvan-száz szobás klub sem, s megtörtént olyan eset is, amikor egy veszteségesen működő hotelt alakítottak át karaoke boxszá, s az erős verseny miatt még az is előfordulhat, hogy olcsóbb bennük eltölteni az éjszakát, mint egy hotelszobában.

A zárt ajtók mögül telefonon lehet hívni a recepciót, egy csengő lenyomásával lehet hívni a pincért. A Miyabiban csak alkoholos, alkoholmentes italokat és rágcsálnivalót árusítanak, mivel jóllakottan nem lehet énekelni, éneklés közben pedig nem lehet enni - ezt magunk is megtapasztaltuk, még egy-egy marok chips elfogyasztására is alig találtunk alkalmat. Mint kiderült, a profi karaokésok minden alkalommal bemelegítést is végeznek, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kezdésnek egynéhány mélyebb tónusú dalt választanak ki. Sajnos egyelőre nem lehet rögzíteni az elhangzott produkciót, de a későbbiekben ezt is szeretnék biztosítani a vendégeknek.

Karaoke-láncot terveznek

Az alapítás okait firtató kérdésünkre a maga is profi karaokésnak számító Lovkovics elmondta, Magyarországon nem találkozott eddig olyan karaokés hellyel, ahol nem csak amerikai módra, nyilvánosan állhatnának ki énekelni a delikvensek. A tulaj úgy véli, ennek is számos előnye van, egy ilyen helyen a kevésbé exhibicionista alkatúak is dalra fakadhatnak egy-egy üveg bor mellett, nem beszélve a magánszférájukra kényes hírességekről. Egyik japán kísérőnket is faggattuk erről, elmondása szerint a szigetországban is inkább a privát éneklést biztosító klubok vannak többségben, a nyilvános szereplést biztosító bárból kevesebb működik.

Forrás: [origo]

Mivel egy szobában csupán két-tíz ember ül, sokkal hamarabb kerülhet valakire sor a mikrofonnál - ez nagyon is fontos, mivel az alapító szerint a karaoke elsősorban arról szól, hogy az énekes maga hallja a saját hangját, persze az sem árt, ha közben barátaitól biztatást kap.

Lovkovics elmondta, míg a japánoknál komoly kultúrája van a karaokénak, ez idehaza egyelőre jócskán hiányzik, honfitársaink zöme csordaként, egyszerre szeret énekelni, és sokan nem hagyják szólóban énekelni barátaikat - ezért is publikálta honlapján a helyes viselkedést bemutató etikettet. Ennek ellenére az ügyvezető optimista, egész hazai karaokebox-láncolatban gondolkodik, tervei szerint a következő klubját kimondottan a hazai közönség igényeire alapozza majd.

Összegzés

Itt jártunk:
Miyabi
Ár: legalább két órára kell bérelni szobát, ennek díja májusig 6000-8400 forint óránként, akkortól 3-4 ezerrel lesz drágább. Érdemes legalább három-négy órás részvétellel kalkulálni a költségek számításakor, hat-kilenc fő részvétele körül jön ki aránylag barátságos ár - a részletes árazás a cég honlapján megtalálható.
Kapacitás: 9 darab szoba, ebből ötben 1-6 személy fér el, négyben pedig 4-10 személy énekelhet.
Vélemény: Igényesen kivitelezett hely, egyelőre nincsenek magyar zenék, a hangzás viszont nagyon jó: profi énekmikrofonokat és hangosítást alkalmaznak, így akinek van hangja, az itt bőségesen kamatoztathatja is. Nem éppen olcsó, de egyedi szórakozás, aki még nem próbálta a karaokét, vagy néhány barátjával akar mulatni, annak a privát szobák zavartalan dalolási ehetőséget biztosítanak.

A jövő héten az otthoni, házibuliban való amatőr karaokézás rejtelmeibe avatjuk be olvasóinkat.