Bebe: az autóban is netezik

Vágólapra másolva!
A Back II Black frontembere, Abebe Dániel először Kozsó felfedezettjeként a Picasso Branchban próbálgatta szárnyait, mára azonban ő az ország első számú funky-énekese. Ám Bebe tehetsége túlmutat a zenélésen, hiszen színészi képességeiről is tett már tanúbizonyságot az Alul semmi, illetve a Tordy Géza rendezte Egy csepp méz című színdarabokban. Műsorvezetőként is elsőrangú, bizonyítja ezt, hogy hallhattuk már rádióban, és amíg eljön az idő, hogy a megfelelő filmszerepben bizonyíthasson, láthatjuk őt a képernyőkön is egy új tévécsatorna hétvégi reggeli műsorában. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egy ilyen széles perspektíván mozgó művész hogyan találja meg a helyét a kor technikai vívmányai között, és saját családjával miként tudja tartani a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Egészen fiatal korod óta foglalkoztatnak a hangszerek, hiszen már édesapád gitárját is magaddal cipelted ahova csak lehetett, de milyen a viszonyod a csúcstechnológiákkal?
Imádom a kütyüket - még kiskoromban kezdődött a rajongásom. Kinek ne lett volna érdekes az első videó, az első hifitorony, és társaik? Előszeretettel szedtem szét mindet, aztán volt, hogy sikerült összerakni, volt hogy szakembert kellett hozzá hívni. A rajongásom persze a mai napig is megmaradt.

Ez miben nyilvánul meg?
Az internetnek köszönhetően vannak olyan portálok, ahol még a megjelenés előtt lehet különböző kütyüket vásárolni. Szoktam licitálni, vagy olykor egyből megveszem azokat az újdonságokat, amik érdekelnek, de ha más nem, akkor szakoldalakon utánanézek az ilyen XXI. századi dolgoknak.

Édesapád, Dr. Assefa Abebe etióp származású, annak idején itt tanult Magyarországon és azóta is - több mint negyven éve - itt él családjával, sebészként praktizál. Tartjátok a távoli rokonokkal a kapcsolatot?
Persze, tartjuk a kapcsolatot, abszolút!

Hogyan?
Sajnos nem interneten, nem is e-mailen, mivel ott nem nagyon burjánoztak el a technika eme vívmányai. Leginkább telefon tartjuk a kapcsolatot. Szélessávú hozzáférés és webkamera híján pedig videókazettákat szoktunk egymásnak küldözgetni. A családom különböző összejövetelekről, eseményekről filmet készít, azt kiküldjük, majd visszaküldenek ők is egyet - így cserélgetjük a szalagokat és az élményeket, ahogy tudjuk.

Mennyire vagy internetfüggő?
Ha van rá mód, és lehetőségem, úton-útfélen, még az autóban is internetezek. Direkt ezért vettem olyan telefont, ami képes ezt megoldani. Mivel a munkámból, szakmámból adódóan, fontos, hogy mindig online lehessek, szélessávú internetelérést használok. Amellett, hogy a legtöbb felhasználóhoz hasonlóan én is az e-mailt használom a leggyakrabban, ha valaki mond nekem egy oldalcímet, mondjuk telefonálás közben, amit érdemes megnéznem - mert vagy a zenekar, vagy más munkámból kifolyólag szükséges lehet -, akkor egy percig sem várok, hanem fogom, felcsapom a telefont, és már is nézem azonnal.

Ha ilyen gyakran használod a telefonod netezésre is, miért nem laptopot használsz? Nem lenne kényelmesebb?
Legfőképpen azért, mert egy laptopok nagyok, a méretük pedig fordított arányban áll az árukkal - azaz a kisebbek, körülbelül a 13 col alattiak, nagyon drágák. Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy a legtöbb esetben nem is volna rá szükségem. Illetve, ha mégis úgy adódna, a telefon azt is megoldja, mivel van rajta minden, ami kell. A szövegszerkesztőtől kezdve a táblázatkezelőn át a Quickpointig minden, amire szükségem lehet, az ott van a készülékben. Egyébként sem lenne a legszerencsésebb, haegy laptop lógna az ölemben vezetés közben...

Munkához milyen mértékben használod a világhálót? Egy mai zenésznek szüksége van az internetre?
Természetesen. A zeneszerzők napjainkban már csakis, kizárólag az interneten küldözgetik az ötleteket, sávokat, nincs az, ami eddig volt, hogy mindenki CD-n vitte ezeket magával. A világhálónak köszönhetően adott esetben ahhoz, hogy kommunikáljunk, vagy haladjunk a munkával, nem kell feltétlenül a város egyik végéből a másikba átutazni.

Honnan szerzed be a számodra fontos napi információkat? És mi a helyzet a szórakozással?
Híreket csak és kizárólag rádióban hallgatok, autóvezetés közben. Szórakozás? Hat-hét évvel ezelőtt kajtattam a játékszoftverek után, hogy melyik a legjobb. Mostanában annyira már nem köt le, mint régen, de azért akadnak még játékok, amiket szeretek. Ráadásul a játékszoftvercégek közül már majdnem mind online verziót is fejleszt egy-egy sikeres programból - ebből aztán furcsa dolgok sülnek ki... Például a Star Warsnak van egy olyan változata, amit csakis kizárólag online lehet játszani. Egyszer csatlakoztam fel, akkor három millióan voltunk fenn világszerte játékosok. Ez egy teljesen más, virtuális világot alkot, amire már sajnos nem tudok időt szakítani.

Elképzelhető, hogy majd veszel egy laptopot, és mobilinternetes hozzáférést?
Mindenféleképpen szükségem lesz egy laptopra, mert vannak olyan zenei programok, amik telefonon nem működnek, és a mobilitás mostanság már nagyon fontos a szakmámban is. Például volt, hogy Bryan Adams egy szállodai szobában írt meg egy nagylemezt, laptopot használt, és onnan küldte be azonnal mobilinternetes hozzáférés segítségével a lemezkiadóhoz a nótákat. Ez a trend engem sem kerülhet el, tehát biztos, hogy fogok egy laptopot is vásárolni. A problémám az, hogy túl nagy hardverigénye van a komolyabb zenei szoftvereknek, ezért nem lesz könnyű olyan laptopot találnom, ami minden igényemet kielégíti - úgyhogy egyelőre nem sietem el a kérdést.