Az időben is mozoghat az új Google Earthszel

Vágólapra másolva!
Nemrég mutattuk be a Microsoft Live Search Mapsének látványos újítását, amelyben pazar, háromdimenziós épületek között lehet repkedni. A Google Earth új verziója ugyan ebben még elmarad riválisától, de egy rakás város utcáin körbe lehet nézni vele, és akár virtuális napfelkeltében is gyönyörködhet használója.
Vágólapra másolva!

Néhány komolyabb újítást is kínál a Google Earth 4.3-as verziója a korábbi kiadásoknál, bár első tesztjeink során a Microsoft netes térképszolgáltatásában sokkal komolyabbak a 3D-s, valós textúrákkal borított épületek, s a táj feletti repkedés során a Live Maps madártávlat-módja is pazarabbnak bizonyult, több napja nem tudunk betelni vele.

Szerencsére a Google Earth fejlesztői is előhúztak a tarsolyukból néhány látványos új funkciót, amely ugyancsak érdemes a kipróbálásra, az újításokról részletesen a Google Earth fejlesztőinek blogján lehet olvasni. Ezek egyike, hogy a képernyő jobboldalára új navigációs gombok kerültek, melyek leginkább akkor könnyítik meg a virtuális barangolást, ha a térkép síkjából kiemelkedő 3D-s épületek közt nézelődik a felhasználó. A zoomolást például sokkal kényelmesebb lett tologatni, és a betekintés szögét és irányát is külön navigációs nyilakkal lehet szabályozni.

Forrás: [origo]
A Microsoft Virtual Earthjében ennél szebbek az épületek..

A fejlesztők állítása szerint az új verzióban gyorsabbá tették a háromdimenziós épületek megjelenítését, és a fotorealisztikus, textúrázott épületekből is több van. A térkép magyarországi részén továbbra is csak elvétve találni néhány lelkes felhasználó által készített épületmodellt, például a Körszállót.

Amerikai nagyvárosokba látogatva már jóval nagyobb lefedettség van a síkból kiemelkedő, fotorealisztikus épületekből, ezek megszemléléséhez mindenképpen érdemes felkeresni például New Yorkot, Las Vegast, vagy mondjuk San Franciscót.

Forrás: [origo]
...az új
Google Earthben viszont már mesterséges napfelkelte is van

A képernyő felső részén egy napocska-ikonnal egy másik újdonságot lehet aktiválni: a lenyomásának hatására megjelenő csúszkán a bolygók mozgását lehet virtuálisan szabályozni. Ez egy elég látványos funkció, vissza és előre is lehet pörgetni vele az időt, segítségével például meg lehet tekinteni, hogyan néz ki egy hajnal, vagy napnyugta mondjuk a Times Square-en.

Forrás: [origo]
A Street View panorámaképeken is szét lehet nézni

Végre valahára a Google Maps-ről az Earth-re is átköltözött a Street View funkció, amelynek segítségével a térképen megjelölt pontokon 360 fokos panorámaképeken keresztül szét is nézhet a felhasználó. Használata teljesen azonos a Mapsen megszokottal, mindenesetre praktikus lépés volt a szolgáltatást a szoftverbe is integrálni.

Látványban most a Microsoftnál az előny

Miután a Google Earth, és a Microsoft böngészőplugin telepítésével aktiválható 3D-s módban is használható Live Maps térképe közül a látványos, érdekes funkciók terén most ez utóbbi bizonyult jobbnak. A hagyományos műholdképek mellett elérhető rajta a látványosabb, légi fotókat kínáló madártávlati mód, és realisztikus, 3D-s épületekből is többet kínál.

Ezzel szemben a Google virtuális földgömbjében ezzel szemben még a Nap mozgását is lehet állítgatni, és a Street View panorámái is pazarul festenek, de mivel ezek régóta elérhetőek már a Mapsen, nem számítanak teljességgel új szolgáltatásnak.