Vágólapra másolva!
Az evolúciós elmélet áthúzásokkal és javításokkal teletűzdelt első vázlatával, és még húszezer oldalnyi kézirattal, jegyzettel, magánlevelekkel és a Darwin-féle rizsfőzés receptjével bővül a Cambridge-i Egyetem digitális Charles Darwin-archívuma.
Vágólapra másolva!

A másfél éve indult darwin-online.org.uk oldalon megtalálható a brit természettudós összes publikációja. A könyvek és tanulmányok azonban csak a kutatómunka végtermékei. "Darwin minden egyes művéhez vastag iratcsomó tartozik. A kiadott szövegek feljegyzések, vázlatok, kivágott újságcikkek, kijegyzetelt könyvek és levelek tömege alapján formálódtak" - mondta John van Wyhe történész.

Darwin kézirathagyatékát a család 1942-ben a Cambridge-i Egyetem könyvtárának adományozta. Csak tudósok férhettek hozzá, "ezentúl viszont néhány egérkattintással az anyag nagy részét bárki elolvashatja" - mondta a Darwin-online vezetője. Az egyik legérdekesebb dokumentum a fajok változásával kapcsolatos első sejtésekről szól. 1832-1836 között keletkezett Darwin világkörüli hajóútja során. A megfigyelésekből és megérzésekből 1842-re a tudós összegyúrta az evolúciós elmélet első vázlatát. Ez 61 oldalt tölt meg, bár nagyjából a fele csupa áthúzás.

"Darwin örökre megváltoztatta a felfogásunkat a természetről. A most közzétett iratok jól illusztrálják, hogy milyen alapos kutatómunka előzte meg ezt a tudománytörténeti fordulatot" - mondta John van Wyhe. Szakértők szerint az archívum bővítése üdvözlendő, de a forrásoknak jószerivel csak a specialisták veszik hasznát. "Darwin macskakaparása alig olvasható, és a szövegek kontextusáról is sokat kell tudni, különben nemigen érthető, hogy mit is akarnak mondani" - mondta Adam Perkins, a Cambridge Egyetemi Könyvtár munkatársa.

Vannak azért a laikusok számára is befogadható anyagok. Darwin felesége, Emma gyöngybetűkkel írt szakácskönyve például, vagy a mélyen vallásos asszony feljegyzései férje hitével kapcsolatos aggodalmairól, és egy rizsfőzési recept Darwintól.