Ballmer: Nem kell öt évet várni az új Windowsra

Vágólapra másolva!
Az Apple-t jó cégnek tartja szűk termékskálával, kilenc évnél rövidebb idő alatt behozná a Google-t, gyerekeit csak három órát engedi számítógépezni, és öt évnél hamarabbra ígéri a Vista utódját: olvasóink Steve Ballmert, a Microsoft jelenlegi elnök-vezérigazgatóját, Bill Gates kollégiumi barátját faggathatták fél órán át - a szoftveróriás showmanje tolmács segítségével válaszolt a kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Mindenkit üdvözlök, aki figyeli az [origo] chatszobáját, nagyon nagy megtiszteltetés és nagyon nagy öröm, hogy ezen az elektronikus médiumon keresztül beszélhetek veletek budapesti tartózkodásom alatt.

Ön mit gondol, merre kell fejlődniük az új operációs rendszereknek? Milyen újdonságokat lehet még kitalálni? [Abraxas]
- Nagyon sok minden van az új operációs rendszerekkel, amik érdekesek és izgalmasak lesznek. A három legfontosabb dolog a felhasználói interfész változása annak érdekében, hogy érdekesebb legyen: beszédfelismerés, érintőképernyő és ilyen dolgok.

A második dolog, hogy nagyon érdekes lesz megnézni azt a fejlődést, ami az operációs rendszerek megjelenítésében bekövetkezik. 3D, valós idejű interakciók, minden információt elektronikus képernyőkön fognak olvasni, és az operációs rendszernek ezt támogatniuk kell. A hardverek, a számítógépek külső megjelenése változni fog. Nézzük meg az új PC-ket, az írótáblák, az operációs rendszerek mind meg fognak változni. Az operációs rendszernek lehetővé kell tenni a keresést és az információk rendszerezését.

Mit gondol a Windows XP SP3-ról? Miért jobb, mint az SP2-es? [rendespasika21]
- Az új Service Pack definíció szerint mindig jobb, mint az előző volt, amelynek segítségével meg lehet szabadulni a problémáktól. Ami az SP2-ben gond volt, az SP3 megoldotta. Korábban már kérdezték, hogy a PC-k hogyan fognak megváltozni a jövőben: például sokkal jobb lenne, ha ez a mostani beszélgetés videóval történne, sokkal élvezetesebb lenne.

Mi volt a legnehezebb pillanat az elmúlt huszonnyolc év alatt? [Mandák Zsolt]
- Maradjunk a legnehezebb szakmai pillanatnál... 1990-ben vagy 1991 elején éppen futottam a feleségemmel, megálltunk egy szállodánál, hogy egy kis vizet igyunk, elvettem egy Wall Street Journalt, és láttam egy cikket a borítón, ami azt mondta, hogy az IBM többé nem akar együttműködni a Microsofttal az operációs rendszerek terén. Tudni kell, hogy az első tíz évem arról szólt, hogy együtt tudjanak működni ezen a téren. Nos, akkor nagyon megijedtem, azt hiszem, ez volt a legnehezebb pillanat.

Az otthonában milyen szerepe van a számítástechnikának? Tömve van-e csúcstechnológiás kütyükkel? [Kalmár Gábor]
- Egy normális otthonunk van.Van egy csúcstechnológiás férj, háromból két gyerek szintén csúcstechnológiás és egy alacsony technológiás anyuka. Viszont az anya ellenőriz mindent. Úgyhogy az új technológiákat a pincében tartjuk, ahol csak én és a srácok játszunk vele. Xbox konzol, Media Center PC, Response Point alállomás, és természetesen egy olyan háztartás vagyunk, ahol a webes keresést MSN Searchcsel végezzük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Steve Ballmer a Vendégszobában

Meg tudja cáfolni a Windows Seven bejelentett idő előtti megjelenését? Mert köztudott, hogy a Vista nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. [hejoir]
-
A Windows 7-et akkor dobjuk piacra, amikor kész van. És garantálom, hogy ehhez nem kell öt évet várni.

Ha ön most indítana egy webes vállalkozást, akkor milyen területen próbálna szerencsét? [kowalski1]
- Ha a webes üzletekre gondolunk manapság, ezek elsősorban a fogyasztóra koncentrálnak. Ha én most kezdenék egy vállalkozást, akkor azt gondolom, hogy olyan dologra kell koncentrálni, amit a legjobban ismerünk. Még a Facebook is egy olyan termék, amit diákok terveztek diákoknak. Ezért van az, hogy a Microsoftnak ennyi különféle munkatársa van, és ezért vannak olyan munkatársak, akik különböző dolgokhoz értenek, bármibe akarnánk is belekezdeni.

Hogyan tetszett John DiMaggio alakítása, aki az ön szerepét játszotta a Számító emberek (Pirates of Silicon Valley) című filmben? [Janitorov]
- Tudom, hogy az a film sokaknak tetszett, ám volt benne pár olyan dolog rólam, amelyeket nem szerettem. És zavarbaejtő volt megnézni édesanyámmal, akinek egy másik személyiséggel kellett szembesülnie a filmvásznon.

Ön szerint elég jó-e az internet ahhoz, hogy mindenki számára elérhető digitális szolgáltatásokat lehessen rajta nyújtani? [kisdobos]
-
A válasz: igen. De azért, mert feltételezem, hogy folyamatos fejlődés lesz IP-protokoll tekintetében, és egyre többet invesztálnak sávszélesség-növelésbe, mind vezetékes, mind pedig mobil elérésnél.

A magyarországi árképzés hogy megy, és nem lehetne-e az árakat leszorítani a jogtisztaság eléréséért? [D.újvárosi pasi]
- A legfontosabb az árképzés és a kalózkodás tekintetében Magyarországon az Office termékek otthoni használata. Azt hiszem, tanúi lehettek majd olyan izgalmas lépéseknek, amelyek az otthoni használatú termékeket még elérhetőbbé teszik. Ezt senki ne vegye bejelentésnek - még túl korai lenne, de mindenki figyelje a híreket!

Ön szerint mikorra szerzi meg Microsoft az első helyet a Google előtt a keresők piacán? Én az MS-nek drukkolok!:) [lisbeth6]
-
Köszönöm, köszönöm, köszönöm. Hát nem jövőre valószínűleg, de mindenképpen az előtt, hogy én a Microsofttól elmegyek. Ez azt jelenti, hogy több mint egy év, kevesebb mint kilenc év. Nagyon nagy kihívás, jó versenytárs, de mi is ilyenek vagyunk.

Informatikusnak tanulok, és ebben a szférában szeretnék elhelyezkedni, milyen tanácsai vannak a jövő menedzsereinek ? [rapper2007]
- Először is: gratulálok. Az egyik legjobb területet választottad a világon. Itt van a legnagyobb lehetőséged arra, hogy változást hozzál a világba az informatika megismerésével. Ez a lehetőség nagyobb, mint valaha. A tanácsom, hogy a technológia területén soha ne szakadj el attól, ahogy a dolgok valóban működnek a mindennapokban és a részletekben. Koncentrálj a nagy képre, de ismerd a részleteket!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Steve Ballmer a Vendégszobában

Hogyan értékeli a Vista nem éppen jó visszhangját? Az új Windows fejlesztését mennyire kezdték az alapoktól? [Gorhund]
- A Vistával összefüggő néhány kérdés pont azzal kapcsolatos, hogy túlságosan visszamentünk az alapokhoz. Megváltoztattunk dolgokat biztonsági okokból, ettől kompatibilitási kérdések adódtak, és megváltoztattuk annak a módját, ahogy az eszközmeghajtók vezérelték a képernyőt, annak érdekében, hogy a jövő generációs képernyőket is kezelni tudjuk. Végezetül frissítettük a felhasználói felületet a jobb élmény érdekében, de ezek megint csak olyan eredménnyel jártak, amihez nem tudtak hozzászokni a felhasználók. A kompatibilitási kérdéseket most oldjuk meg, de megpróbálunk még fantasztikusabb előrehaladást elérni alapvető változások nélkül, ez alkalommal.

Azt lehetett hallani, hogy Bill Gatesszel nem a legkönnyebb együtt dolgozni. Önnek mi a titka, hogy ilyen sokáig ilyen sikeresen tudnak/tudtak együttműködni? [Savanya Erzsébet]
- Barátok vagyunk. Ugyanaz a szenvedély fűt minket a Microsoft iránt, ami miatt mindig együtt akarunk dolgozni, és egyébként velem sem olyan túl könnyű együtt dolgozni időnként. Így az egyensúly megvan.

Mikor és mivel fog a Microsoft komolyabban belépni az online piacra? [Kornel)]
-
Az online piacon komolyan benne vagyunk. Több mint 400 millió ember használ minket online szolgáltatásokra havonta. A levelezési piacon, az üzenőprogramok piacán egyaránt aktívak vagyunk. Ha a kérdés arra irányul, hogy mikor lesz komolyabb jelenlétünk a webes keresők terén - nos, ezen dolgozunk mindennap.

Említette az új technológiákat és a 3D, valós idejű interakciókat. Mit gondol, lesz valaha virtuális valósághoz hasonlító, 3D-s internet? [ElTequilaBlancoo]
-
Arra ösztönzöm az embereket, hogy keressék fel a Microsoft Virtual Earth-ét. És nézzék meg a képeket, és nézzék meg azokat a részeket, ahol 3D objektumokkal jelenítünk meg különböző épületeket, tereptárgyakat az interneten. Azt gondolom, hogy ez jó képet ad arról, hogy mennyire hatásos tud lenni a 3D és az internet kombinációja.

Folytat a Microsoft valamiféle ifjúsági politikát? Itt arra gondolok, hogy egyfajta pozitív paradoxonnal azt hirdetni, hogy a fiatalság ne üljön annyit a számítógépek előtt. [Malavant]
-
Mi megpróbálunk olyan megoldásokat nyújtani, amelyek izgalmasak és lekötik a felhasználót, másrészt a szülőknek olyan technológiát, hogy a fiatalok az előbbi technológiát hogyan használják. Én azt mondom a barátaimnak, hogy nincsen más mód, mint hogy a szülő eldönti, hogy a gyerek mikor ülhet a gép elé, vagy mikor nem. A Ballmer családban például van egy szabályunk. Leckén kívül a gyerekek csak akkor használhatnak képernyőt (PC, Xbox), ha hétvége van, és akkor is csak 3 órát.

Az újságok szerint 7,4 milliárd USD-t költött tavaly a Microsoft kutatásra és fejlesztésre. Az Apple csak 844 millió USD-t. Az Apple mégis több innovatív terméket mutatott be. [macianns]
-
Az Apple egy nagyon jó cég, akárcsak a Microsoft. Ők egy elég keskeny termékskálára koncentrálnak - nem készítenek szervereket, üzleti alkalmazásokat, set-top boxokat, keresőmotorokat és online keresést, nincsen Office alkalmazásuk. De az Apple egy nagyon jó cég, és nagyon jó versenytárs: nagyon örülünk annak, hogy velük versenyezhetünk mindennap.

És köszönetképpen még egy dolgot szeretnék hozzátenni az utolsó kérdéshez is kapcsolódva. Felsoroltam, hogy az Apple miket nem csinál. Például fordítószoftvereket, amit például a Microsoft igen. Nagyon remélem, hogy legközelebb, amikor chatelünk, a fantasztikus valós idejű szoftverünk, a csodálatos beszédhangfelismerő szoftverünkkel kombinálva egyszerűbbé és jobbá teszi az életet a chatszobában lévők és a kiváló tolmács és gépírőnő számára, akik az elmúlt fél órában nagyon jól dolgoztak. Köszönet az [origo]-nak, köszönet mindenkinek, aki részt vett a chaten, és remélem, hogy hamarosan ismét találkozunk!