Százezer szócikk a magyar Wikipédiában

Vágólapra másolva!
A szabad lexikon magyar nyelvű változatára fennállásának ötödik évében került fel a százezredik szócikk. A statisztikák szerint a tudástár tartalmának mennyisége már most a legnagyobb magyar  nyelvű lexikonok anyagával vetekszik.
Vágólapra másolva!

2008. július 17-én megszületett a magyar Wikipédia százezredik szócikke, amely Erdődi Simonról, egykori zágrábi megyéspüspökről szól, és a wikipédisták közleménye szerint a szájt Doncsecz nevű szerkesztője kezdeményezte.

A magyar a huszonkettedik azon Wikipédiák sorában, amelyek elérték a százezres cikkszámot. A beszélők számát tekintve a magyarhoz hasonló nagyságú nyelvek közül a cseh változat cikkeinek száma néhány héttel ezelőtt lépte át ezt a határt. A szomszédos országok nyelvein a német 770 ezer, az ukrán 122 ezer, a román 112 ezer, a szlovák 98 ezer, a szlovén 65 ezer, a szerb 64 ezer, míg a horvát nyelvű változat 45 ezer szócikket tartalmaz. Nyelvrokonaink közül a finn Wikipédiának 170 ezer, míg az észt változatnak 51 ezer szócikke van. A legtöbb bejegyzést eddig az alapítók nyelvén, angolul írták a Wikipédiára: majdnem két és félmilliót, a második helyen a német nyelv áll, amelytől nem sokkal marad le a 680 ezer francia szócikk.

Összehasonlításul: az 1897-ben elkészült A Pallas Nagy Lexikona 150 ezer, az 1935-ben befejezett Révai Nagy Lexikona 230 ezer, a 2004-re befejezett Magyar Nagylexikon kb. 150 ezer címszót tartalmaz. A magyar Wikipédia most jár 100 ezernél, de a cikkei átlagosan hosszabbak: a Révai teljes szövege például százmillió karakter körül van, míg a magyar Wikipédiáé négyszer ennyi.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen, és a szócikkek mellett több ezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2007-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából 150 rendszeres és 800 alkalmi szerkesztővel rendelkezik. Az oldal forgalma 2005 decembere óta tizenhétszeresére nőtt, 2008 tavaszára a havi lapletöltések száma meghaladta a 10 milliót.