Szoftverhiba miatt késtek a repülők

Vágólapra másolva!
Több mint negyven nagyobb amerikai reptéren okozott komoly fennakadásokat az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) számítógépes hálózatának összeomlása kedden: a hiba több mint hatszáz járat szállhatott fel késéssel.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Légügyi Hivatal (Federal Aviation Administration - FAA) rendszere fogadja és kezeli az Egyesült Államok légterét használó összes civil repülőgép repülési terveit. Ez tartalmazza többek között az úticélt, a repülőgép típusát és számos egyéb adatot - nélküle egyetlen gép sem emelkedhet a levegőbe. A kiesés összesen 646 járatot érintett, leginkább Atlanta, Baltimore, Boston és Chicago körzetében.

Forrás: computerworld
Kép az amerikai légiforgalomról

A probléma az FAA adatközpontjában a georgiai, Atlantától délre fekvő Hamptonban kezdődött Egészen pontosan a rendszernek azzal a részével adódtak gondok, mely az ország repterei közötti adatcserét látja el, a szervezet közlése szerint nem hackertámadás, hanem egy szoftverhiba áll a háttérben. A BetaNews híre szerint az amerikai légtér a leállás ideje alatt sem maradt irányítás nélkül: egy Salt Lake City-ben lévő irányítóközpont is beszállt a feldolgozásba, de mivel munkatársaiank a szokásosnál lényegesen nagyobb számú repülési tervet kellett készíteniük, csak lassan birkóztak meg a feladattal.

A hivatal szóvivőjének szavai szerint az eheti volt a számítógépes rendszer működésében tapasztalt eddigi legkomolyabb hiba. A CNet beszámolójából viszont az is kiderül, hogy az FAA szeptemberben bővíteni fogja helyi adatcserélő központjának memóriakapacitását, a jövő év elején pedig a közel egy évtizede működő kommunikációs hálózat teljes hardveres és szoftveres fejlesztését is tervbe vették.