Iphone-os vírussal léprecsalhatók a netezők

Vágólapra másolva!
A támadók körében is népszerű az iPhone 3G, azonban ők nem a hagyományos célokra használják előszeretettel a készüléket.
Vágólapra másolva!

A manapság reneszánszukat élő, ún. phishing, vagyis adathalász támadások már Magyarországon sem ismeretlenek: nem egy bank került a hírekbe azzal, hogy illetéktelenek különféle trükkös levelekkel próbálták megszerezni ügyfeleik adatait. A legújabb, Banker.LKCTrojan névre keresztelt kártevő azonban jóval kifinomultabb módszerrel, pharming-gal próbálkozik, miközben az iPhone körül kialakult hírverés kihasználására törekszik. A pharming a phishing egy jóval fejlettebb válfaja, és sok esetben a DNS-gyorsítótár manipulálásával éri el a célját.

Az új Banker.LKCTrojan elnevezésű trójai program a kiszemelt PC-re való feltelepülése után egy, az új iPhone 3G-t kedvezményesen áruló oldalt tölt le. Amennyiben a felhasználó vásárlás mellett dönt, akkor egy hamis banki oldalra kerül. "Ha a hamis oldalon megadjuk adatainkat, a digitális bűnözők hozzá fognak férni a bankszámlánkhoz" - kommentálta a hírt Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "Ez már rendkívül komoly dolog, hiszen itt nem csupán arról van szó, hogy érkezik egy meglehetősen "átlátszó" levél azzal, hogy a bankunk akar tőlünk valamit." - tette hozzá a szakember.

A Panda Security szerint tanácsos rendkívül körültekintőnek lenni, és még akkor is leellenőrizni a bankunk internetcímét a böngésző címsorában, ha azt saját kezűleg írtuk be. Természetesen fontos a hatékony és rendszeresen frissített víruskeresők alkalmazása is.

(Computerworld.hu)