Jöhetnek a 12 megapixeles kamerás mobilok

Vágólapra másolva!
Elkészült a 12 megapixeles mobilkamerák első generációja: az eszközöket a Sony mutatta be, és körülbelül fél év múlva jöhetnek ki az első velük felszerelt készülékek.
Vágólapra másolva!

A Sony bemutatta első 12 megapixeles mobilos képérzékelőit, amelyeket mostantól megvásárolhatnak a mobilgyártók - adta hírül a Slashphone. A japán gyártó Exmor néven hozza forgalomba az újfajta mobilkamerákat, amelyekből 12,25, 8,11 és 5,1 megapixeles felbontású változat is látezik.

Az új eszközök nem csak a felbontásban jelentenek előrelépést, hanem minden eddigi modellnél kisebbek és laposabbak is úgy, hogy a lencsével és az autofókusz-funkcióval már ellátták őket. Az első, 12 megapixeles fényképezővel felszerelt mobilok várhatóan jövő év közepétől kerülhetnek a boltokba.

A Sony Ericsson szerint a mobilkészülékek 2012-re juthatnak el arra a szintre, hogy HD minőségű képet tudjanak készíteni, ami az elemzők szerint az új szenzorok bemutatása után egyre reálisabbnak tűnik. A jelenlegi legjobb, kereskedelmi forgalomban kapható fényképezős mobiltelefonok 8 megapixeles kamerával rendelkeznek.

Hiába azonban a nagyobb felbontás, az apró optika és a kis méretű képérzékelő (CCD) miatt ezek használhatósága és képességei egyelőre elmaradnak az ugyanilyen felbontású kompakt fényképezőktől, így sokak szerint nincs is értelme a mobilos kamerák felbontását tovább növelni.