Fertőzött karácsonyi e-képeslapok

Vágólapra másolva!
A spammerek és a vírusok készítői már javában készülnek az ünnepekre, ezért érdemes körültekintőnek lenni.
Vágólapra másolva!

Az év vége közeledtével a vírusírók és a kéretlen levelek küldözgetőinek aktivitása a szokásosnál is nagyobb. Ennek egyik fő oka, hogy a felhasználók karácsony táján általában könnyebben válnak megtéveszthetővé és befolyásolhatóvá, ami az illegális pénzszerzést jelentősen elősegítheti. Az elmúlt évek utolsó hónapjaiban, de főleg decemberben mindig jelentősen megnőtt azoknak a kéretlen leveleknek a száma, amelyek különféle kártékony programokat terjesztettek. Ünnepi témákkal, illetve képeslapokkal próbálták rávenni a címzetteket, hogy nyissák meg az e-mailek mellékletét, vagy kattintsanak az üzenetekben szereplő hivatkozásokra. A Websense legutóbbi jelentése szerint idén sem lehet arra számítani, hogy év végi pihenőt tartanak az online bűnözők.

A Websense Security Labs egy alvilági akcióra lett figyelmes, amelynek során a spammerek olyan emaileket küldözgetnek, melyek üzenetében elhelyezett link látszólag egy animált elektronikus képeslap megtekintését teszi lehetővé. A valóságban azonban a hivatkozás egy olyan weboldalra vezet, amelyről trójai program töltődik le. Amennyiben a kártékony program elindul egy számítógépen, akkor azon egy hátsó kaput nyit. Ezen keresztül a támadók hozzáférést szerezhetnek a fertőzött rendszerekhez, és IRC-n keresztül vezérelhetik azokat. A számítógépes kártevő ez esetben egy postcard.exe nevű fájl formájában kerül rá a kiszemelt számítógépekre. Amikor feltelepedik, akkor egy xmas.jpg nevű képet jelenít meg.

Az Isidor Biztonsági Központ azt javasolja a felhasználóknak, hogy csak megbízható forrásból származó elektronikus képeslapokat tekintsenek meg, és mindezt megfelelően karbantartott vírusvédelem mellett tegyék.