Meztelen kép miatt cenzúrázták a Wikipédiát

Vágólapra másolva!
A brit internetezők legtöbbje előtt a szolgáltatók letiltották az online enciklopédia egyik szócikkét, mert abban egy meztelen kislányt ábrázoló lemezborító szerepel.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb brit internetszolgáltatók elérhetetlenné tették a Wikipédia egyik szócikkét: a BBC szerint a szigetország internetezőinek 95 százaléka nem tudja megnyitni a Scorpions együttes 1976-os Virgin Killer albumáról szóló oldalt. Az együttes lemezének borítóján ugyanis egy kislány meztelen képe szerepel, amivel a banda már a hetvenes években botrányt kavart. (A Virgin Killerről szóló szócikknek magyar nyelvű változata nincsen, a Nagy-Britanniában letiltott angol nyelvű oldal itt található.)

Most a többek közt a az online pedofília és gyermekzaklatás ellen is küzdő Internet Watch Foundation (IWF) kifogásolta a lemezborító képét is felvonultató oldalt. Mivel a szervezet feketelistára tette a webcímet, azt a legtöbb brit internetszolgáltató is blokkolta. A Wikipédia szerkesztői tiltakoznak a lépés ellen, mondván, a kép számos más publikációban és könyvben is szerepel, és soha, sehol nem minősítették tiltottnak a megjelenítését (noha az együttes több országban egy, a szócikkben is látható alternatív borítóval jelentette meg a lemezt).

A szóban forgó Virgin Killer album az eredeti borítóval jelenleg is beszerezhető, például a Scorpions gyűjtők számára kiadott kollekciójában is így szerepel. A Wikipédia szerkesztői különösen azt kifogásolták, hogy a szolgáltatók nem csak a képet, hanem a bejegyzés egészét blokkolták, beleértve a szöveget is. A tiltás miatt a szájt brit szerkesztőinek nagy része is hozzáférési problémákkal szembesült - nyilatkozta a Wikimedia Foundation képviselője. Jay Walsh szerint több ezren lehetnek a rendszeres szerzők között, akik nem férnek hozzá az interetezők által írt szabad lexikon szerkesztőfelületéthez.

Az IWF magyarázata szerint a képre egy internetező hívta fel a figyelmüket a múlthéten, és az ügyben a rendőrséget is értesítették. Az alapítvány a hatóságok beleegyezése mellett döntött úgy, hogy indexre teszi a Wikipédia-oldalt.