Milyen kütyünek örülne karácsonyra?

Vágólapra másolva!
Szavazásunk eredményeiből kiderül, legtöbb olvasónk laptopot és LCD-tévét szeretne kapni ajándékba, a mobiltelefont pedig beelőzte a GPS. Vigyázat, sokan semmilyen digitális ketyerét nem akarnak látni a fa alatt! Nézze meg, olvasóink hogyan szavaztak az alábbi kérdésre: Ön milyen műszaki kütyünek örülne leginkább?
Vágólapra másolva!

1. Egy jó laptopnak (25,8%)

Forrás: [origo]
Legtöbb olvasónk laptopot szeretne magának. Vásárlás előtt elsőként a garanciális feltételeket firtató cikkünket érdemes elolvasniuk. Ha olcsó gépet vásárolna, 150 ezer forint körüli modelleket tartalmazó körképünket böngéssze át, ha ennél többet is szánna a gépre, drága modelleket bemutató cikkünkre kattintson, talál bennük jó pár ajánlatot. Az olcsó kínálatból a 16:9-es képarányú, azaz filmezésre optimalizált Acer vagy a 2 év garanciával kínált Toshiba gép figyelemre méltó. A drágábbak közül a Sony Vaio VGN-FW21 Blu-ray-olvasóval, dupla winchesterrel, s ugyancsak mozizásra alkalmas full-HD képernyővel hódít, és még a tévéhez is lehet csatlakoztatni. Játékprogramok futtatásához inkább asztali PC-t érdemes választani, aki azonban mindenképpen hurcolható masinát szeretne, 450 ezer forint körül vihet haza egy Toshiba Qosmiót.

2. Nem akarok kütyüt kapni (18,6%)

Forrás: [origo]
Nem akar a PC előtt gubbasztani az ünnepek alatt? Játsszon helyette egy jót a családdal, barátokkal az ebédlőasztalnál! Az ismert társasjátékok közül elég sokból készült számítógépes változat, gondoljunk csak a Catanra, vagy a Monopolyra. Kevésbé ismertek ugyanakkor azok a társasjátékok, amelyeket PC-s videojátékok nyomán alkottak meg, ráadásul ezeket már idehaza is meg lehet venni. A Doom dobókockás és műanyagbábus változatának magyar nyelvű kiadását tízezerért lehet megvenni, a World of Warcraftért 18 ezer forintot kell leperkálni, a Warcraft 9 ezerbe kerül. A stratégák a Railroad Tycoon asztali verzióját 12 ezer forintért szerezhetik be, de kapható még az Age of Mythology III is tízezerért, bár csak angol nyelven.

3. LCD-tévét a szobába (12,3%)

Forrás: [origo]

Meglepő módon olvasóink közül többen vágynak LCD-tévére mint plazmára, pedig mindkét típus lapos kivitelű. Az LCD előnye, hogy olcsóbb a plazmatévénél, egy 37 colos, full HD - vagyis 1920x1080 pixeles felbontású - modellt 170-180 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni. A kisebb, 32 colos, hasonló paraméterekkel bíró típusok ennél alig olcsóbbak, így csak akkor érdemes megvenni őket, ha helyszűke van a nappaliban. A full HD-nél olcsóbbak a HD Ready jelzésű készülékek, ezek csak 1366x768 pixeles felbontást kínálnak. Tapasztalataink szerint a HD-tévés adások ezeken a készülékeken is elég pazarul festenek, a full HD-t elsősorban akkor érdemes választani, ha valaki monitornak is használná a tévéjét. Az LCD-k legnagyobb hátránya viszont, hogy színeik gyakran túl élénkek, a háttérvilágításos technológiából adódóan pedig a sötétségben játszódó jelenetek is kissé szürkések. Az átvétel előtt érdemes ellenőrizni azt is, nem pixelhibás-e a készülék!

4. Új asztali PC-nek örülnék (7,3%)

Forrás: [origo]

A notebookok és asztali PC-k előnyeit és hátrányait összevető cikkünkben már megírtuk, hogy hazánkban sosem volt igazán nagy piaca a márkás asztali gépeknek. Iskolakezdés óta sem változott a helyzet, a vásárlók inkább notebookot szeretnének venni. Nem túl régi alkatrészekből összerakott, otthoni felhasználásra szánt gépet már 130 ezer forint környékén lehet találni, ám erre a célra a sokkal olcsóbb, csendes, Atom processzoros nettopok valamelyike is elég lehet. Az általunk is tesztelt Asus Eee box és az MSI Wind asztali változata egyaránt hetvenezer forint körüli összegért vihető haza. A játékosok jóval olcsóbban jutnak hozzá ugyanahhoz a játékélményhez, ha a gondosan összerakott, drága alkatrészekből épült gamer PC helyett valamelyik konzolt választják. Bár tudjuk, hogy ennyi érv kevés a fanatikus PC-s játékosok meggyőzésére.

5. Egy GPS-nek (6,9%)

Forrás: [origo]
Ha nem hisz a régi bölcsességben, hogy igazán eltévedni csak térképpel és iránytűvel lehet, akkor jó ajándék lehet a GPS készülék. Tesztelőink nyáron végigpróbálgatták a nagyobb gyártók modelljeit, és arra jutottak, hogy a géppel érkező térkép alapján kell választani. Ajánlatunk tesztnyertes Garmin Nüwi 255WT, ami Magyarországot és a többi európai országot egyaránt tartalmazó utcaszintű térképpel, valamint ingyenes dugófigyelő szolgáltatással együtt 75 ezer forintba kerül. A céleszköz helyett inkább PDA-t vagy PNA-t vásárlóknak arra érdemes figyelniük, hogy a térkép az iGO valamelyik verziója legyen.

6. Egy klassz mobilnak (6,0%)

Forrás: [origo]


Az elmúlt év legnagyobb slágere az iPhone volt. Az Apple érintőképernyős telefonját már előfizetéssel és Domino csomagban is meg lehet venni a T-Mobile üzletekben. A havi 17 ezer forintos Ikon díjcsomagot választók már ezer forintért hazavihetik a készüléket, akik viszont nem köteleznék el magukat és inkább a feltöltőkártyás megoldás iránt érdeklődnek, azok legalább 135 ezer forintjuknak kell búcsút mondaniuk. Ezért az árért az Apple kult készülékével nem szimpatizálók több remek készülékből válogathatnak. A Nokia mindentudó csúcskészüléke, az N96-os vagy az LG kényelmes saját operációs rendszerrel szállítot Renoir mobilja egyaránt jó választás lehet.


7. Plazmatévét látnék a fa alatt (5,9%)

Forrás: [origo]


Bár a lapos képernyős tévéket a köznyelv plazmatévének nevezi, mint a feljebb is olvasható ismertetőből is kiderül, nem minden plazma, ami lapos. Az LCD-vel szemben a plazmakészülékek előnye az, hogy természetesebbek a színei, s mivel maguk a képpontok világítanak, a sötét jelenetek megjelenésekor sem dereng szürkésen a háttér, a fekete valóban fekete marad, és a képpontok gyorsabb reakcióideje miatt utánhúzás sem érzékelhető gyors mozgások megjelenítésekor. A beégés problémáját különféle megoldásokkal már orvosolták a gyártók, azonban sok plazmatévén még nem található alapból a PC-s csatlakozást biztosító VGA-csatlakozó. Ezek a tévék drágábbak az LCD-knél, különösképp a full HD-s típusok, melyek 42 colosnál kisebb méretben nem is léteznek, ezeket pedig 210 ezer forintnál olcsóbban nem is lehet megvenni.

8. MP3/MP4 lejátszó (2,4%)

Forrás: [origo]


A legújabb hordozható médialejátszók már filmekkel is elboldogulnak, a számtalan típussal Dunát lehetne rekeszteni, ezért egyetlen érdekes modellt választottunk ki közülük. Fekete és fehér színben - illetve aki kisebb tárhellyel is beéri, annak a rózsaszín és a csokoládé is opció - kapható az iRiver E100-as mp4-lejátszó. A készülék mindenevő, boldogul a népszerűbb zeneformátumokkal, nem jön zavarba az OGG-től vagy a veszteségmentes FLAC fájloktól sem. A lejátszó komoly felvételi képességekkel is rendezik, rádióból, beépített és rácsatlakoztatható mikrofonról is lehet vele hangot rögzíteni. A 2,4 colos képernyő a videólejátszás mellett elektromos könyv olvasásra is használható. Különlegessége az E100-nak, hogy sztereó hangfalat is építettek bele, így kisrádió helyett kihangosítva is hallgatható főzés vagy takarítás közben. Az iRiver lejátszója 2, 4 és 8 gigabájtos méretben kapható, a legnagyobb memóriával szerelt verzió sem kerül 25 ezer forintnál többe.

9. Játékkonzol a vágyam (4.1 %)

Forrás: [origo]
Nemrég összegyűjtöttünk minden tudnivalót a jelenleg kapható játékgépekről, melyek legfontosabb előnye a PC-vel szemben, hogy nem kell - igaz, nem is lehet - bővíteni őket, a megvásárolt játék garantáltan futni fog rajtuk - cserébe viszont a legújabb játékok ezrekkel többe kerülnek a PC-s verziónál. Ha szeret mozogni, Nintendo Wii-t vegyen, ha Blu-ray filmeket is nézne a játékok mellett, akkor Sony PlayStation 3-at, ha csak a jó grafikájú programok érdeklik, akkor Microsoft Xbox 360-at. A zsebgépek közül a Sony PSP-vel wifin át internetezni is lehet, és egészen élethű a játékok kinézete, míg a Nintendo DS egyedi élményt kínál dupla érintőképernyőjével. A témáról részletesebben korábbi körképünkben olvashat.

10. Netbookot szeretnék (3,9%)

Forrás: [origo]
Ha egy olyan gépet szeretne, amit könnyen magával vihet, és csak levelezni, chatelni akar, netbookot, vagyis olcsó minilaptopot érdemes vennie. Ezek teljesítményben korlátozott, DVD-meghajtót nélkülöző, de könnyű és aránylag olcsó gépek 80-120 ezer forintos áron. A kissé lassú processzorral szerelt HP Mini Note 2133-as kivételével az idehaza kapható típusok - Acer, Asus, MSI, Toshiba - alig térnek el egymástól, ugyanaz a processzor, többnyire ugyanannyi - 1 gigabájt - memória található bennük. Eltérés leginkább abban jelentkezik, hogy SSD-meghajtó vagy winchester található-e bennük: az előbbi nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így kevesebbet fogyaszt és gyors, ám drága, ezért tipikusan kisebb tárkapacitású példány kerül belőle az olcsó gépekbe. A winchester sérülékenyebb és több áramot igényel, de olcsó, így nem ritka a 160 gigabájtos merevlemezzel szerelt netbook sem.

A vásárlás előtt érdemes azt is megnézni, hogy Windows XP-t vagy Linuxot tartalmaz a gép, ez utóbbi általában egy eléggé lecsupaszított, de fürge operációs rendszert takar, az előbbit feltehetően mindenki ismeri. Érdemes megnézni a képernyő méretét is: A 7 col nagyon kicsi, a 10 col már jóval barátságosabban használható, de maga a gép is nagyobb lesz tőle. Meg kell kérdezni még azt is, hogy három- vagy hatcellás akkumulátort tartalmaz a konfiguráció, előbbi ugyanis legfeljebb másfél órányi szuflával bír. A netbookok zömét itthon egy év garanciával árulják, de felbukkantak az első két éves jótállással kínált gépek is. Sajnos a Dell és a Lenovo saját minilaptopjai lekésik az idei karácsonyt csakúgy, mint a HP új netbookja.


11. Egy nagy winchesternek (3,3%)

Fotó: Virágvölgyi István [origo]
2008 legnagyobb meglepetése, hogy ismét érdekes alkatrész lett a winchester. Az eddig állandó helyhiánnyal küzdők hatalmas - akár 1 terabájt méretű - lemezekkel bélelhetik ki számítógépüket. Egyre olcsóbbak a mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD meghajtók, igaz, ezeket még mindig főleg notebookokba szerelik, ahol a nagy írási és olvasási sebesség jobban kárpótol a kisebb tárhelyért. Az otthoni felhasználóknak viszont inkább egy USB-s vagy hálózati külső egységet javaslunk. Utóbbit, például az általunk is tesztelt Qnap NAS-t, több számítógépről is el lehet érni, remek zeneszerver van benne, ami képes együttműködni az iTunesszal, ráadásul otthon lehet hagyni, hogy letorrentezze gazdája kedvenc sorozatait. Az energiatakarékos hálózati merevlemez ára 500 gigabájtos winchesterrel együtt nagyjából 70 ezer forint.

12. Valamilyen házimozis dolognak (1,9%)

Forrás: [origo]
Nem szólnak elég jól a filmek a nappaliban? Már hatvanezer forinttól komoly, DVD-lejátszós, 4 oszlophangfallal és mélynyomóval szerelt 5.1-es hangfalszettek kaphatók, a kisebb, tipikusan a PC-hez szánt típusokból azonban már feleennyiért egészen jó hangminőségű típusok léteznek, például a Genius fadobozos, erősítőt is tartalmazó hangrendszere. A filmszínházak hangulatát otthon egy projektorral lehet leginkább reprodukálni, ezzel a legdrágább plazmatévénél is nagyobb képméretet lehet elérni. A házimozis projektorok közül a HD-felbontást kezelni képes típusokat 150-180 ezer forintos indulóártól lehet megvenni. Mi egy Epson EH-TW420-ast próbáltunk ki, külön felszerelés híján még a tapétán is elfogadható minőséget tudtunk elérni. Persze egy ilyen ketyere beüzemeléséhez lehet, hogy át kell rendezni a lakást, és külön költség az állvány, illetve a vetítővászon is. A kivetítők speciális izzója sem olcsó mulatság, az Epson esetében például 65 ezer forintba kerül, igaz, adnak rá 3000 órányi vagy 3 évnyi garanciát.

13. Játékprogramokat szeretnék (1,7%)

Forrás: [origo]
A játékcégekben lehet bízni, minden évben szállítanak legalább két-három olyan címet, amit igazi élvezet végigjátszani és amikről még évekkel később is elismerően fogunk beszélni. Az idei év egyik ilyen slágere a konzolon rendkívül népszerű, ám a PC-s megjelenést elbukó Grand Theft Auto IV, amely tesztelőnket nem hagyta aludni sem az első napon. A nyüzsgő Liberty Citybe érkező kelet-európai rosszfiú története a legjobb indulattal sem nevezhető családbarátnak, a játékosnak autósüldözést, véres leszámolásokat és vad lövöldözéseket kell túlélnie. A fiatalabb gamereknek inkább a The Sims alkotójának új programját az evolúciós-stratégiai módokat ötvöző Spore-t ajánljuk, amelyben egy idegen fajt kalauzolhat az őslevestől egészen a világűr meghódításáig. Ha gyereknek vásárolna játékot ajándékba, korábbi cikkünkben ehhez is találhat segítséget.

Szavazásunkból kimaradtak ugyan a digitális fényképezők és kamerák, de ha hétfőn felkeresi oldalunkat, ezekhez is találhat majd jó pár vásárlási tippet.