A spanyol gyerekek keveset mobiloznak

Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban a spanyol gyerekek használják a legkevésbé a mobiltelefont - áll egy felmérésben, melyet az Európai Bizottság adott közre. A 6-17 éves spanyol gyerekeknek csak 47 százaléka rendelkezik saját mobillal, ami az 50 százalékos európai átlag alatt van.
Vágólapra másolva!

Az októberében végzett felmérésben 13 ezer, véletlenszerűen kiválasztott szülőt kérdeztek meg az európai országokban. A felmérés témája az volt, milyen biztonsággal kezelik a gyerekek az internetet és általában az új technológiákat. Spanyolországot a gyerekek mobilhasználatában közvetlenül Franciaország (50 százalék) és Görögország (51 százalék) előzi; Litvániában és Észtországban (88 százalék) van a legtöbb gyereknek saját telefonja. A fennmaradó országokban a gyerekek legkevesebb 60 százaléka használ saját maroktelefont.

A spanyol gyerekek 70 százaléka használja az internetet, ami szintén alatta marad a 75 százalékos uniós átlagnak. Romániában ez az arány szintén 70 százalék, Portugáliában 68 százalék, Cipruson és Görögországban 50 százalék, Olaszországban 45 százalék. A finn gyerekek 94 százaléka, a hollandok, az észtek és a dánok 93 százaléka használja az internetet. Uniós átlagban a megkérdezett szülőknek legalább a fele szokott beszélgetni gyermekével arról, mire használják a netet, és a biztonság kedvéért "megelőző intézkedéseket" is tesznek, nem engedik meg a gyerekeknek, hogy érintkezzenek, vagy információkat osszanak meg olyanokkal, akiket nem ismernek. Másrészt a szülők 59 százaléka alkalmaz szűrőprogramokat, vagy csak felügyelet mellett engedi használni gyermekének a netet.

Azok a szülők, akik ilyen eszközökkel nem élnek, azt mondták, "bíznak gyermekükben" (64 százalék), vagy beismerték, nem tudják, hogyan lehet a szűrőprogramokhoz hozzájutni, illetve használni azokat.