Az oroszok fizethetnek a szmájliért

Vágólapra másolva!
Egy orosz feltaláló sikeresen levédette a kacsintós szmájlit, és tizenezer dolláros jogdíjat akar szedni érte - vettük át a ComputerWorldből, de a hír úgy tűnik nem igaz.
Vágólapra másolva!

A ComputerWorld által közreadott hír így szólt:

Az internetezők előszeretettel alkalmaznak rövidítéseket (LOL), "SMS-beszédet", és persze szmájlikat is. Azok az orosz cégek, amelyek a jövőben használják a vigyori jelet, akkor könnyen arra ébredhetnek, hogy egy Oleg Teterin nevű feltaláló jogdíjért kopogtat az ajtón. A jó Oleg azt állítja ugyanis, hogy védjegyként bejegyeztette a népszerű szmájlit.

Teterin az orosz NTV csatornán egy múlt héten adott interjúban elmondta: az Orosz Szabadalmi Hivatal bejegyezte számára a kacsintós szmájlit, és nem fog habozni, hogy behajtsa a jogdíjakat minden cégen, amely fizetés nélkül használja fel a népszerű ;-) karaktersorozatot. Teterin több tízezer dolláros jogdíjról álmodik, ráadásul évenkénti hosszabbítással. A feltaláló azonban azt is leszögezte, hogy magánszemélyektől nem akar sápot szedni. Teterin úgy gondolja, hogy nem csupán a ;-), de a hasonló szmájlik is hozzá tartoznak, mint például: ;) :) :-).

A kritikusok azonnal rávetették magukat Teterin bejelentésére, és kifejtették, hogy az ilyen széles körben elterjedt szmájlik közkincsnek (public domain) számítanak, ezért szabadalmi védelmük egyszerűen nonszensz. "Nem valószínű, hogy találni olyan retardáltat Oroszországban, aki fizetne a Superfone-nak (Teterin cégének) a szmájlik használatáért" - mondta a BBC-nek Nikita Sherman, a népszerű odnoklassniki.ru orosz közösségi oldal elnöke. Valószínűleg nem csak Oroszországban, de a világon sem találni ilyet.

A BBC által is átvett hírt ugyanakkor a Ria Novosztyi nevű orosz portál cáfolta. Az angol nyelven megjelent hír szerint az orosz szabadalmi hivatal, a Roszpatent sajtótájékoztatót tartott, hogy cáfolja az üzletember által szétkürtölt hírt. A hivatal szerint csak a cég nevét jegyezték be, mint védelemre alkalmas kifejezést, és abban valóban szerepel a szmájli.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a cégnév egy részét önálló, védett kifejezésnek tekintve jogdíjat lehetne kérni utána. Az orosz cégvezető, Oleg Teterin minden bizonnyal cégére akarta irányítani a figyelmet a geg segítségével.

(ComputerWorld.hu)