Hétköznapi luxus: PC-s extrák ajándékba

Vágólapra másolva!
Az igazán jó ajándék nem valamilyen hétköznapi szükségletet kielégítő eszköz, hanem olyasmi, amit az ember nem feltétlenül venne meg magának, de hasznát is tudja venni - vagy csak kényelmesebbé teszi az életét. A számítógéphez számos ilyen kiegészítővel lephetjük meg szeretteinket.
Vágólapra másolva!

A PC-s kiegészítőknek se szeri, se száma, és sok olyan van közöttük, amely vagy ötletességével, vagy funkcióival, vagy dizájnjával emelkedik ki az átlagból. Ezek a hétköznapi luxust jelentő eszközök persze nem a legolcsóbbak, de már csak azért is jó ajándék lehet belőlük, mert akkor is megéri rájuk váltani, ha már van hasonló kiszemelt eszköze annak, akit meglepünk velük.

Világító billentyűzet

Akár egy asztali számítógép, akár egy notebook felhasználója hasznát veheti egy háttérvilágítással ellátott billentyűzetnek, amelyből a Logitech itt látható modellje nálunk is kapható. Ilyen funkciót csak néhány drágább notebook kínál, pedig megkönnyíti a munkát vagy a szórakozást az éjjeli baglyok számára. A Logitech Illuminated Keyboardot a "kötelező" multimédiás nyomógombokkal is ellátták, és a gombok felületének kialakítása, valamint a billentyűk megnövelt lenyomódási útja is a kényelmet szolgálja. Van rajta csuklótámasz, és a kiegészítő igazán szép kialakítással bír, már csak vékonysága miatt is: az eszköz kevesebb, mint egy centiméter vastag.

Forrás: Logitech

Hasonló extrákkal felszerelt billentyűzeteket a játékosok számára készített modellek között találhatunk még. A Logitech itt látható modellje 16500 forintba kerül, más gyártók (például a Trust) hasonló, de kevésbé dizájnos darabjait már 5-6 ezer forintért is haza lehet vinni.

Külső merevlemez

Tárhelyből sohasem elég, ezért bárki számára jó ajándék lehet egy külső winchester, némi extra kapacitással. Ha asztali gép mellé, vagy otthoni archiválás céljából vásárolunk ilyen eszközt, akkor célszerű az olyan asztali modellek közül választani, mint például a Western Digital MyBook-sorozata.

Forrás: Western Digital
Western Digital MyBook

Ezekkel a winchesterekkel a gépen kívül biztonságban tudhatjuk az adatainkat, és a gyártó szoftverével vagy más adatmentő alkalmazással automatizálhatjuk is a mentést, hogy minden kéznél legyen vész esetén. Különösen akkor jó ötlet ilyen kiegészítőt tartani, ha a fontos dokumentumokat szeretnénk otthon hagyni, amíg a noteszgéppel rohangálunk.

A külső winchesterekből léteznek kimondottan hordozáshoz gyártott változatok is, amelyek kisebbek és egy kicsit jobban védve vannak a rázkódástól, illetve mindattól a strapától, ami menet közben érheti őket. Az asztali egységekhez külön tápegység is tartozik, és a készülékek rendszerint USB- vagy Firewire-porton keresztül csatlakoztathatók a géphez. Utóbbi gyorsabb, de nem minden számítógépben van, ezért ajándékba célszerű olyan változatot keresni, amelyik biztosan rendelkezik USB-csatlakozóval is.

Manapság az ilyen modellekből legalább 500 gigabájtost érdemes venni, az alatt nem sokat spórolunk a pénzzel: az itt látható asztali MyBook-modell 22 ezer forinttól, az ugyanekkora hordozható Passport modell 12-15 ezer forinttal drágábban kapható. A terabájtos változatok sem drágák: 40-50 ezer forint közötti áron válogathatunk belőlük a Western Digitaltól, vagy más gyártók kínálatából.

Trendi hangulatvilágítás

Ugyan nem számítógépes periféria, de jól jöhet a gép mellé a szobába egy kis hangulatvilágítás. A kijelző vagy a tévé fénye mellé pratkikus kiegészítő lehet egy szórt, színes fény kibocsátására képes lámpa, ami nem zavarja a munkát, a játékot vagy a filmnézést.

Forrás: Philips

A világítástechnikában is utazó Philips nemrég dobta piacra a Living Colors modellt, amely egy átlátszó burkolatból és egy színváltós ledes fényforrásból áll. A készülékhez távirányító is jár, amivel messziről is lehet állítani a kibocsátott fény színét, erősségét.

Minőségi webkamera

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Ha a megajándékozni vágyott fél szenvedélyes chatelő, vagy gyakran használ Skype-ot, videotelefont a távoli rokonokkal, ismerősökkel való kapcsolattartásra, akkor jó ajándék lehet számára egy profi webkamera. Ilyen kiegészítővel már sokan rendelkeznek, mivel az olcsóbb modellekhez pár ezer forintért hozzá lehet jutni, és sok noteszgépnek is már beépített tartozékát jelentik.

Az igazán jó minőségű darabok éles képükkel és nagy felbontásukkal emelkednek ki a mezőnyből: 2-3 megapixeles videót és akár 8-10 megapixeles állóképet készítenek. A chatelés során sokat segíthet a beépített autofókusz is, ami például rá tud élesíteni egy, a kamera elé emelt tárgyra, írásra, fotóra, ha azt meg akarjuk mutatni a csevegőpartnernek. Sok újabb készülék rendelkezik széles látószögű (20 fok fölött) optikával, a hordozható modellek pedig kicsik, könnyűek és laposak is - cserébe drágák.

Az elmúlt években a Microsoft is saját márkás webkamerákat jelentetett meg, ami a Messenger üzenőprogram népszerűségének köszönhető. Sajnos a modelljeik egy része emiatt csak windowsos gépen működik, Macen nem. A képünkön látható LifeCam Show modell egy különösen lapos, hordozható webkamera, amely minden fontos funkcióval rendelkezik: autofókuszos, zoomos, képes dönteni, forgatni az optikát, és 2 megapixeles képet közvetít. A modell mágnesesen csatlakozik az asztali állványára vagy a laptopra rögzíthető foglalatra. Az ára 20 ezer forint, amivel kimondottan drágának számít a mezőnyben. Hasonló tudású eszközöket már 5-6 ezer forinttal olcsóbban is beszerezhetünk.

Designer speakerek

Akinek van otthoni hifiberendezése, az általában ezzel a készülékkel tudja le a számítógép "kihangosítását" is. Ha viszont nincs, vagy a gép a nappalitól távoli íróasztalon található, akkor jó ajándék lehet hozzá egy asztali hangszórószett. Ezek a kiegészítők rendszerint három darabos készletben (jobb, bal, és mély) kapható, 2.1-es sztereó hangrendszerek. Mivel az ilyen eszközök állandó "díszei" a szobának, íróasztalnak, a legtöbb gyártó igyekszik külsőleg is feldobni őket.

Forrás: JBL

A mezőnyből az egyik kedvencünk a JBL Spyro modellje, amely egy bumfordi mélynyomóból, és két, virágra emlékeztető hangszóróból áll. A modell többféle színben is kapható, a halványkék mellett van belőle fekete, fehér, narancs és lila is. Egy ilyen modellt talán még az is szívesen letesz a szobájába, aki egyébként a nagyobb hifin hallgatja a gépről a zenét. A dizájnos hangszórókat 25-35 ezer forint közötti áron lehet megvenni, és ha nem tetszene a virágos forma, a JBL választékában más különleges kialakítású darabok is vannak. A Spyro teljesítményét az asztali használathoz méretezték: a "szatelit" hangszórók egyenként 6 wattosak, a mélynyomó pedig 24 wattos.

Különleges egerek

Forrás: Microsoft
Forrás: Microsoft

Egeret ajándékba venni rizikós vállalkozás, mivel ez az a kiegészítő, amelyet a felhasználó folyamatosan használ, mondhatni, intim viszonyban van vele. Ha nem találjuk el a megajándékozni kívánt személy számára kényelmes méretet és kialakítást, akkor haszontalan lesz az ajándék.

A műfajban hagyományosan a Logitech és a Genius készíti a legjobb és a leginkább közkedvelt darabokat, de idén a Microsoft egyik modellje is igen jó kritikákat kapott. Az Arc Mouse, vagyis az ívelt formájú egér leginkább különös formájával hívja fel magára a figyelmet, így a designer-tárgyakat kedvelőknek lehet jó ajándék, akiknek a praktikus szempontok amúgy sem elsődlegesek. Az ára 11 ezer forint körül van.

Ha pedig tudásában is igazán különleges meglepetést szeretnénk, akkor a Logitech 3D-s MX Air egere lehet jó választás, amelyet a levegőben is lehet használni: ilyenkor, mint egy lézerpointerrel, mutogathatunk vele a képernyőn, úgy is követi a mozgást a térben. A készülék még tavaly jelent meg, akkor még 40 ezer forintba került, jelenleg 25 ezer forintos ártól kapható. Hozzá hasonló azóta sem jött ki, és praktikus lehet annak, aki szeret a fotelből, a kanapéról, hátra dőlve matatni a monitoron.

Forrás: Connexion
Forrás: Connexion

A 3D-s alkalmazásokhoz egy másik különleges kiegészítőt is megvásárolhatunk a 3Dconnexion Space Navigator formájában. Ez a bumfordi kis eszköz olyan, mintha az egeret és a joystickot keresztezték volna.

A készüléket forgatható, dönthető és tekerhető felső része segítségével a térbeli objektumokat lehet könnyedén mozgatni, vagy a Google Earth-höz hasonló alkalmazásokban navigálni.

A Space Navigator olcsóbb változatát kimondottan az ilyen szoftvereket kedvelő otthoni felhasználóknak tervezték, de az is hasznát veheti, aki 3D-s grafikával foglalkozik: több száz alkalmazással használható együtt. Az eszköz 15 ezer forintba kerül.

Giga-kapacitású pendrive

Pendrive-ot ajándékba adni eléggé snassz dolog. A pendrive napjainkban a legnagyobb tucattermék az informatikában. No de ki ne kapná fel a fejét, ha egy 64 gigabájtos darabról hallana? A legújabb modelleken már egy kisebb winchester teljes tartalma elfér, és a képünkön látható Kingston Data Traveler 150 még jól is néz ki. Az ára sem lebecsülendő, és jövőre biztosan esni fog, de ha tényleg nincs más ötletünk, és egy praktikus ajándékkal szeretnék lenyűgözni a kiszemeltet, akkor ideális választás öregnek-fiatalnak egyaránt.

Forrás: Kingston

Az óriási kapacitású flashmemóriás eszköz az ár/kapacitás arányt tekintve nem versenyképes a fentebb bemutatott hordozható winchesterekkel. A jelenleg kapható legnagyobb modell 64 gigájáért 36 ezer forintot kell fizetni, a feleekkora, 32 gigabátos modell 22 ezer forintos ártól vihető haza, vagy ajándékba. A könnyű hordozhatóság tekintetében viszont egyelőre semmi sem veheti fel a versenyt ezekkel az eszközökkel.