Sikeres a magyar filmnéző oldal

Vágólapra másolva!
Minden várakozást felülmúlóan nagy az érdeklődés a NAVA által év végéig közkinccsé tett magyar filmes válogatás iránt - jelezte az archívumot működtető kht ügyvezetője, Kitzinger Dávid.
Vágólapra másolva!

Pénteken indult a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) ingyenes filmnézési lehetőséget kínáló oldala, a 77 filmajándék. A 77 magyar gyártású híradó, játék- és animációs film, tévéműsor ingyenes megtekintését lehetővé tevő weboldal iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt: három nap alatt 45 ezer látogató 150 ezer filmet tekintett meg. A csúcsidőszakban egyszerre 1200-an néztek valamilyen filmet a weboldalon, emiatt sávszélességet is bővíteniük kellett a fenntartóknak.

Népszerű a klasszikus

A legnépszerűbbnek a Molnár Ferenc azonos című könyvéből készült A Pál utcai fiúk bizonyult, de több ezren nézték vissza Vitray Tamás Csak ülök és mesélek műsorának a fakírról szóló epizódját is. Lelkesedtek az internetezők a Lúdas Matyi-ért, a Veri az ördög a feleségét című filmért, de az 1988-as Iron Maiden-koncertre is sokan kíváncsiak voltak. A NAVA teljes gyűjteményében egyébként 250 ezer műsor szerepel - ezek között van 9 órás dokumentumfilm és néhány perces esti mese is. A teljes NAVA-kollekció 200 terabájt - ez közel 30 ezer CD-lemez tartalmával egyenértékű.

Mint Kitzinger elmondta: valójában csak a karácsony miatt használták az "ajándék" kifejezést, hiszen a NAVA közgyűjtemény, az adófizetők pénzéből tartják fenn az intézményt, most egy régi adósságukként "törlesztettek" valamit a köz felé. Mindazonáltal a megtekintési lehetőség az előzetes meghirdetésnek megfelelően december 31-én bezár, mivel számos műsorral kapcsolatban a szerződés köti a NAVA-t.

Lehet folytatás

Ugyanakkor a NAVA-sok keresik a lehetőséget, hogy a jövőben újra biztosítsanak közvetlen hozzáférést az alkotásokhoz, ehhez azonban meg kell állapodniuk a szerzőijog-kezelőkkel. A NAVA-ban tárolt anyagok egyébként nincsenek elzárva, de a hozzáférés csak a 600 úgynevezett NAVA-pontról lehetséges. A NAVA állandó weboldalán azonban - regisztrációt követően - számos műsor otthonról is hozzáférhető - igaz, egyelőre csak a kevésbé népszerű RealMedia formátumban. Az interneten közvetlenül elérhető műsorok zöme filmhíradó és magyar filmművészeti főiskolások, egyetemisták vizsgafilmjei.