Perlik a nagyokat az előnézeti kép miatt

Vágólapra másolva!
Egy kis amerikai cég bejelentette: korábban szabadalommal levédette az "előnézeti képet" (Windows intézőben a "Miniatűrök" nézetet), ám mivel sem a Microsoft, sem az Apple, sem a Google nem egyezett meg velük, most perre mennek.
Vágólapra másolva!

Egy kis amerikai cég, a Cygnus Systems beperelte a Microsoftot, az Apple-t és a Google-t, mivel állításuk szerint szabadalommal rendelkeznek a böngészőkben és az operációs rendszerekben felhasznált előnézeti képekkel kapcsolatban, amely azt teszi lehetővé, hogy a felhasználók bepillanthassanak a fájlok tartalmába anélkül, hogy kinyitnák azokat.

Matt McAndrews, a Cygnus-t képviselő Niro, Scavone, Haller & Niro ügyvédi iroda partnere az IDG News Service-nek úgy nyilatkozott: a fájl-előnézeti képekkel kapcsolatos technológiát a Cygnus tulajdonosa és elnöke, Gregory Swartz fejlesztette ki, mialatt IT tanácsadási projekteken dolgozott.

Egy mindenki ellen

A Cygnus 2001-ben adta be szabadalmi igényét a módszerre, illetve a szoftvermegoldásra, amelyre az amerikai szabadalmi hivatal (U.S. Patent and Trademark Office) 2008 márciusában adta meg a szabadalmi oltalmat. A Cygnus első körben a Microsoft, az Apple és a Google ellen nyújtott be keresetet az arizonai szövetségi bíróságon, amelyben "ésszerű mértékű jogdíjat" követelnek az óriáscégektől, valamint, hogy a bíróság tiltsa el a cégeket a további jogsértéstől; a jogi képviselő szerint azonban a jövőben más termékek gyártói ellen is pert indíthatnak.

Forrás: [origo]
Ilyen az előnézet a Windowsban

A múlt szerdán kézbesített keresetlevél szerint a szabadalmat többek között olyan termékek révén sértették meg, mint a Windows Vista, az Internet Explorer 8, a Google Chrome, a Mac OS X, az iPhone és a Safari.

Kísért a múlt

Érdekessége a hírnek, hogy a főszereplő Cygnus Systems mint név már bejáratott volt korábban: 1989 és 1999 között működött ezen a néven egy vállalkozás, ez azonban megszűnt: beolvadt az egyik Linux-disztribúciót fejlesztő vállalkozásba, a Red Hatbe.

(PCWorld.hu)