A gyerek, akit SIM-kártyának hívtak

Vágólapra másolva!
Befurakodtak a mobilokhoz, telefonáláshoz kapcsolódó fogalmak a Dél-Afrikai Köztársaság névadásába. Mostanra tizennégy évesek azok a gyerekek, akiket a mobilok bevezetésekor szüleik a szolgáltatók által behozott új fogalmak valamelyike után neveztek el.
Vágólapra másolva!

Két közös tulajdonsággal biztosan rendelkezik a Dél-Afrikai Köztásaságbeli SMS Mabaso, Call Later Ndlovu, Simcard Makhathini és Please Call Me Cetshwayo. Mindnyájan a mobiltelefonok 1993-as bevezetése után születtek Kwazulu-Natal tartományban és a szüleik az új technika után adtak nekik nevet.

A Reporter.co.nz által közölt cikk további példákat is hoz a telekommunikációs szaknyelvet idéző nevekből, igaz arról nem szól, meddig voltak divatban a mobilos keresztnevek. A megfejtést a zulu névadási szokások rejtik, amelyek szerint egy jelentős pillanat, nagy történés vagy fontos hős, eszme után jó elnevezni a gyerekeket - árulja az African Voices oldalon megőrzött Sunday Times cikk. Talán szerencsés is, hogy a Cijmpis (Készülj a háborúra) vagy Mdubulenis (Lődd le) szavak helyett a inkább hálózati hibának vagy térerőnek hívnak gyerekeket.

Alex Pang, az Institute For The Future kutatója arra is felhívja a figyelmet, hogy az eltérő szokások miatt a nyugati vilgából nem tudunk olyan gyerekekről, akiket az internet elterjedésekor Kibertérnek vagy TCP/IP-nek kereszteltek volna az új találmány hatása alatt álló szüleik. Bezzeg az űrprogram legalább egy Moon Unit Zappával megajándékozta a világot, igaz ehhez kellett az apa, Frank Zappa furcsa zsenije is.

Bezzeg a puritánok

Ráth-Végh István, a remek művelődéstörténész már a harmincas évek végén közölt gyűjteményt a furcsa nevekről. A legvadabb ötleteik valószínűleg az angol puritánoknak voltak, Cromwell parlamentjének elnöke például Praise-God Barebone, azaz Dicsérd Istent Barebone névre hallgatott. Mások nem úszták meg ilyen rövid keresztnévvel és teljes bibliai igéket és vallási parancsolatokat kaptak útravalóul. Az évszázadok mára viccessé vált névadási szokásairól Ráth-Végh Az emberi butaság című kötetében olvashat az érdeklődő.