Jogsértő lehet az Amazon e-könyv-olvasója

Vágólapra másolva!
Jogsértő lehet a Kindle 2 felolvasás funkciója. A Google könyvkeresője ellen is tiltakozó Author's Guild igazgatója szerint az Amazon nem rendelkezik a felolvasáshoz szükséges jogokkal - adta hírül a CNET.
Vágólapra másolva!

Származékos műnek, és ilyen módon jogsértőnek véli a Kindle robothangján felolvasott könyvrészleteket Paul Aitken, az amerikai szerzőket tömörítő egyesület elnöke. A technikai fejlesztésekbe rendszeresen beleakadó szervezet nyilatkozata azért is meglepő, mert a Kindle hangja csak távolról emlékeztet az emberi beszédre, így nehezen veszélyeztetheti a hangoskönyveket.

Nem ennyire egyszerű a kérdés Ben Sheffner, szerzői joggal foglalkozó ügyvéd szerint, hiszen a könyvet megvásárlóknak joguk van annak privát előadására is. Az ügy megítélése pedig attól függ, hogy a Kindle által felolvasott szöveg nyilvános előadásnak számít-e vagy privátnak. Amennyiben az utóbbi igaz, úgy a gyermekek ágya mellett felolvasott mesékhez hasonlóan jogos a szöveg felhasználásáa.

Abszurdnak tartja a kérdést Jonathan Zittrain, a CNET által megkérdezett harvardi jogász. A gépi felolvasás során nem készül új másolat a műből, így az Amazon nem kerülhet bajba - mondja a szakember. Ez azért lehet fontos, mert a könyvkiadók gyakran külön adják el a hagyományos- és az hangoskönyvhöz kapcsolódó jogokat.

A technikai kütyükkel igen kritikus Zittrain egyébként nincs lenyűgözve az Amazon nagyon zárt kütyüjétől. A készülék megjelenésének alkalmában írt blogbejegyzésében arra panaszkodik, hogy nincs kellően körvonalazva, milyen nethasználat árát építették bele a kütyü árába, és miért kell majd külön fizetni. A felhasználó által meg nem piszkálható, zárt rendszereket rossz iránynak tartó professzor korábban egy teljes könyvben foglalkozott a netre kötött berendezések fejlődési irányával.