Már készülnek a Windows 7-es PC-k

Vágólapra másolva!
A PC World beszámolója szerint a nagy számítógépgyártók mérnökei már dolgoznak a Windows 7 új funkcióit kihasználni képes hardvereken: jönnek a tapogatható képernyős laptopok és asztali masinák.
Vágólapra másolva!

A Windows 7 megjelenése kapcsán a leglátványosabb újdonság kétségkívül az lesz, hogy a Microsoft új operációs rendszere alapból támogatja a multitouch, vagyis az egyszerre több helyen is érinthető képernyőket. Ezeket az Apple iPhone-jához hasonlóan kell elképzelni, újításuk az, hogy nem csupán egy, hanem több ponton is érzékelik a tapintást, így például a két ujj összehúzásával vagy széttolásával zoomolni lehet rajtuk.

Ilyen képernyővel szerelik majd fel a héten bejelentett Dell monitorral egybeépített Studio One 19 számítógépet is. Az Apple iMacjéhez hasonló konfiguráció tavasszal kerül majd a boltokba, 19 colos érintőképernyővel felszerelve, számtalan különböző teljesítményű és árú változatban - ám még a legszerényebb hardverkomponenseket választva is nettó hétszáz dollárt, vagyis mintegy százhatvanezer forintot kell majd kifizetni érte. Az új Studio One esetében például a képek zoomolása mellett a fotók elforgatása, lejátszási listák szerkesztése, vagy webezés is elérhető lesz billentyűzet és egér használata nélkül, az LCD-t tapogatva. A gyártó szóvivője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, később egyéb asztali PC-kben, és laptopokban is elérhetővé teszik a multitouch technológiát (egyelőre a Dell egyetlen ilyen laptopot árul).

Forrás: [origo]
A Dell Studio One 19 számítógépe

A Fujitsunál a szaklapnak elmondták, hogy a Windows 7-es gépeket továbbfejlesztett vezeték nélküli és biztonsági funkciókkal kínálják majd. Emellett egy microsoftos fejlesztő blogjából az is kiderül, hogy a Vistát leváltó operációs rendszer jobban képes lesz kihasználni a már viszonylag elterjedtnek mondható többmagos processzorokat. Továbbá például érzékeli majd azt is, ha a PC-ben hagyományos winchester helyett vagy mellett SSD (flashmemóriás) háttértár található, s ebben az esetben a gyors adatátvitelre képes eszközre optimalizálja majd működését.