Izgalmas alkalmazások az iWiW-en

Vágólapra másolva!
Szerdától hasznos és szórakoztató alkalmazásokkal bővül az iWiW. A közösségi oldalra szánt miniprogramoknak versenyt is hirdettek: a dobogóra a barátaink egyszerű jellemzésére felhívó Egymás szemében, a kalandozásra csábító iWorld és a Petfarm nevű virtuális kisállatsimogató fejlesztői állhattak fel.
Vágólapra másolva!

Indulásakor több mint húsz kisalkalmazásból válogathatnak szerdától a közösségi oldal felhasználói. A lapunkat is kiadó Origo Zrt. januárban meghirdetett fejlesztői versenyének díjazottjait azonban már a rendszer élesedése előtt egy nappal megismerhetik cikkünkből a felhasználók, velük együtt néhány saját kedvenc iWiW-es miniprogramunkat is bemutatjuk.

Győztes apróságok

Az ismerősök jellemzésére már eddig is adott lehetőséget az iWiW, ezt bővíti tovább a fejlesztői verseny legjobbjának választott Egymás szemében alkalmazás. Telepítés után a felhasználó olyan kérdéseket válaszolhat meg, hogy mennyire humoros, jó ízlésű, kreatív, esetleg szép a program által választott egy-egy ismerőse. Az értékeléseket össze is gyűjti a program, az értékelt pedig csak azt látja, hogy hányan véleményezték az ismerősei közül és milyen osztályzatokat kapott. A névtelenségnek megvan az az előnye, hogy őszinteségre ösztönzi a felhasználókat. Nyugodtan be lehet vallani, ha nem tartjuk a jó humor jelének ismerősünk szóvicceit, mégsem lesz sértődés az ügyből.

Forrás: [origo]
Egymást értékelhetik a felhasználók

Nagy, bejárható virtuális világot kínál a játékosoknak a pixeles japán szerepjátékok kinézetét utánzó iWorld minialkalmazás. A viszonylag nagy méretű, izometrikus nézetet használó flashjáték betöltését türelmesen megváró felhasználók egy gyors karaktergenerálás után máris sétálhatnak a játékokat és ismerősöket rejtő faluban. A főtéren az Információ, a Hírek és a Top10 nevű karakterek informálják az arrajárót az iWorld legjobb játékosairól, illetve a világot érintő hírekről. Pár házzal arrébb már új ruhát lehet venni az avatárnak, vagy virtuális sörre és üdítőre lehet beruházni, hogy szomját csillapítsa.

A játékosok egyelőre csak írásban beszélgethetnek egymással, azonban ha az alkalmazás sikeres lesz, fejlesztője hang- és videochattel is bővítené a programot. Körmendi Gergely a beépített játékok számának gyarapítását is növelni szeretné. Jelenleg a magányos játékos dartsozhat, horgászhat és a félkarú rablón próbálhatja ki szerencséjét, ha két játékos összeáll, akkor már kő-papír-ollót, amőbát és autóversenyt is játszhatnak.

Forrás: [origo]
Virtuális kisállatok a Petfarmban

A fiatalabb iWiW-felhasználóknak lehet kedvencük a fejlesztői verseny harmadik győztes alkalmazása, a tetszetős grafikával rendelkező Petfarm. Ezenkívül lehetőség van virtuális kedvencek örökbefogadására, akiket gazdáig gondozhatnak, simogathatnak. Az alkalmazás még toplistát is készít a legnépszerűbb kedvencekről. A Petfarm egyelőre még csak tucatnyi ételfajtát és ötféle állatikont tartalmaz, azonban gyakorlatilag a végtelenségig bővíthető.

Csajozás az iWIW-en

Két alkalmazást is kapnak azok, akik eddig is ismerkedésre használták a magyar közösségi oldalt. A Csajok és Pasik elsőre egyszerű értékelős szolgáltatásnak tűnhet, a program véletlenszerűen jeleníti meg azoknak a fotóit, akik telepítették az alkalmazást, és csak egy dolgot kérdez meg a felhasználótól: bejön-e neki a képen látható személy. Az értékelés történhet névvel vagy titokban is, a rendszer mindenképpen jelzi a feleknek, ha vonzónak jelölték egymást. A szoftverben meg is lehet "pókolni" a csinosnak talált felhasználókat, a küldhető kedvességek skálája a laza, flörtölős "összekócolom a haját" póktól egészen az olyan mély érzelmeket és elhivatottságot sugalló üzenetekig terjed, mint az "összeszerelem az IKEA-bútorát".

Forrás: [origo]
Csajok és pasik - mindent elmondtunk

Don Juan szerepe helyett a kerítőébe bújhat, aki a hasonló nevű alkamazást telepíti az iWiW-en. A szoftver lehetővé teszi, hogy szingli ismerőseinket ajánljuk egymásnak, hátha eddig csak az állt a szerelem útjába, hogy nem ismerték egymást a felek. A felhasználó egyszerre láthatja az összes olyan ismerős véleményét, aki megpróbál a közösségi háló segítségével belenyúlni az életébe.

Zöld ötletek mindenkinek

Már az iWiW bővülésének februári bejelentésekor lehetett hallani a környezettudatosságra nevelő, a zöld cselekedeteket pontokkal díjazó programról. A szerdától ki is próbálható Zöldségem kisalkalmazás nem csak versenyre szólítja a barátokat, de ötleteket is ad arra, hogyan lehet a mindennapi életünk során keletkező hulladékot környezetbarátabb módon kezelni, hogyan lehet csekély kényelmetlenséggel energiatakarékos módon élni. A zöld tippeket több kategóriába osztja a program, így egyszerűen lehet válogatni az otthoni, az irodai vagy a közlekedés során használható ötletek közül.

Forrás: [origo]
Szelektíven gyűjtöd a szemetet, lépj előre két mezőt

A Zöldségeim-ben összegyűjtött pontok rangot is jelentenek. A kezdő felhasználó zöldönkívüliként kezdi a pályafutását, ám ha szelektíven gyűjti a hulladékot, a megfelelő helyen adja le a veszélyes hulladéknak számító lemerült elemeket vagy a beszáradt festéket, hamarosan elég pontot gyűjthet össze a szintlépéshez. Akár apróságok is elegek pár pont megszerzéséhez, A csúcsnak számító Zöld Ász rang jele egy mosolygó Föld ikon és az a megnyugtató tudat, hogy a felhasználó mindent megtett a bolygó megóvásáért.

Sörözést is szervezhetünk

Időpontok egyeztetésére számos szolgáltatás van, az iWiW-alkalmazások között is lesz programajánló minialakalmazás. Ennek egy egyszerűbb, egy célra kitalált verziója a Kocsmáznék, amely csak az mutatja, hogy az ismerősök közül ki, mikor ér rá meginni egy pár sört. A spártai felülettel rendelkező alkalmazás csak azokat sorolja fel, akik már bejelölték a nekik megfelelő dátumokat, a szoftver segítségével még nem tudunk meghívókat küldeni barátainknak.

Ha az időpont megvan, akkor a felhasználók rendelkezésére áll a Geospace térképes alkalmazás iWiW-re szabott verziója, amin válogathatnak a kocsmák és éttermek között. A célszoftvert keresők pedig fordulhatnak a Kocsmakereso.hu oldalhoz is.

Alkalmazások könyvmolyoknak

Két alkalmazás várja majd szerdán a könymolyokat, a zeneőrülteket és lelkes mozibajárókat. A Szemező segítségével a legutóbb látott mozit, olvasott könyvet vagy megvásárolt albumot lehet értékelni. Ha valamelyik ismerősünknek megtetszett az egyik jó értékelést kapott mű, akkor tovább is kattinthat annak weboldalára.

Forrás: [origo]
Olvastam, de kölcsönkérném újra

A Líra könyvklub alkalmazását felvevő felhasználók bejelölhetik, épp milyen kötetet olvasnak, melyik könyvet fejezték már be, mit vásárolnának meg szívesen és mit szeretnének kölcsönkérni, ha valakinek megvan. A miniprogram arra is lehetőséget ad, hogy pontozzanak egy-egy kötetet, feltüntessék saját könyveiket, ismerőseik figyelmébe ajánljanak műveket, vagy vásároljanak.

Találtunk másik két minialkalmazást is: ezek közül Libr nevű adatbázisa jóval bővebb, mint az általánosabb célú Szemező-é, ez utóbbiba viszont nem csak könyveket lehet elmenteni.. Az alkalmazás könyvtárosi alapossággal sorolja fel a különböző kiadásokat, megtudhatjuk belőle, hány oldalas a kötet, még azt is, hogy mennyibe került. A Libr ráadásul kezel kívánságlistát is, ami karácsony előtt jöhet jól az ajándékötletekből kifogyott felhasználóknak.

Bár válogatásunkban azok az alkalmazások szerepelnek, amelyek bonyolultabb tevékenységekre hívják fel az internetezőket, nem maradnak szoftver nélkül a játszani akaró felhasználók sem. A sudokutól a hagyományos puzzle-n keresztül a baráti társaságokban könnyen elterjedő kvízekig terjed majd a választék.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Zrt. üzemelteti.